Sport in Tilburg
»
»

De Tilburgse kampioenen van sportseizoen 2021-2022

19-7-2022 13:37:00

De Tilburgse kampioenen van sportseizoen 2021-2022

Tilburg kent veel topsporters en toptalenten, maar die behalen lang niet allemaal het nieuws. Daarom zetten wij de Tilburgse kampioenen van het sportseizoen 2021-2022 even in de spotlights.

Het gaat hierbij om kampioenen die op het hoogste niveau van hun sport (in hun leeftijdscategorie) het goud hebben behaald (op nationaal en internationaal niveau). 

Olympische kampioenen

Er waren afgelopen jaar enkele Olympisch Kampioenen. Pien Sanders en Margot van Geffen wonnen goud met het vrouwen hockeyteam. Een prachtige prestatie.

Daarnaast zijn er nog twee Olympische kampioenen met een grote link met Tilburg. Zo pakte oud Attila lid Marlène van Gansewinkel twee keer goud bij de Paralympische Spelen in atletiek. En Ireen Wüst, geen Tilburgse, maar met haar ijsbaan in Tilburg een belangrijk icoon voor de stad, wist haar Olympische medailles uit te breiden met nog een keer goud op de 1500 meter.

Wereld- en Europees kampioenen

Tilburg is ook diverse wereldkampioenen rijker. Zo wonnen Niels Neumann en Erik Faes goud op het WK Nage No Kata (vechtsport). Monique Haans werd wereldkampioen triathlon in de categorie 55-59 jaar en opnieuw pakten Pien Sanders en Margot van Geffen een gouden plak, nu op het WK Hockey.
 
Jur Spijkers werd afgelopen sportseizoen Europees kampioen judo in de categorie +100 kg. Hij haalde daarnaast ook nog eens goud bij de Grand Prix. Samantha van Lokven kroonde zich dit jaar tot Europees kampioene Shito Ryu en werd kampioen bij de European Open Karate. 

Nederlands kampioenen

Tilburg kent ook nieuwe Nederlands kampioenen. Turner Jermain Grunberg won goud op de brug, Ise Cools deed dat ook, maar dan bij de junioren. Luuk Maas werd Nederlands kampioen halve marathon én 10 km. Hanna van Baast werd Nederlands kampioen indoor atletiek bij de junioren en Maaike van Santvoort wist bij het NK paalsport het goud binnen te halen op het onderdeel Artistic Pole Doubles. Bowler Bart van Beers werd met The Dolfins Nederlands kampioen bowlen.

Bijzondere prestaties

Buiten de Nederlands, Europees en Wereldkampioenen leverden enkele sporters ook op andere grote toernooien een bijzondere prestatie. Een van hen is Alex Supit, zij werd kampioen bij de Women’s Henley Regatta, een van de grootste internationale roeiwedstrijden voor vrouwen.

Ook enkele sportteams wisten unieke prestaties te behalen. Zo werd het Tilburg Trappers toekomstteam in maart kampioen van Nederland op het ijs en promoveerde het eerste damesteam van HC Tilburg dit seizoen naar de Hoofdklasse door te winnen in zenuwslopende play-offs. Daarnaast wisten enkele Tilburgse dames met het Nederlands Bandy team ook een gouden plak te behalen op het WK voor B-landen in Zweden. 

Topsportfonds

Meerdere sporters hebben gebruik gemaakt van het topsportfonds, wat ervoor heeft gezorgd dat ze financiële ondersteuning kregen, wat hen hielp bij het behalen van de bijzondere prestaties.
Vanaf 1 augustus kunnen Tilburgse topsporters en talenten weer subsidie aanvragen. Dit kan dan hier. 
 
Verder Lezen