Sport in Tilburg
»
»

Vakantietoernooien in Tilburg, al decennia een succes

Het team van de Don Boscoschool in 1970 tijdens het veldvoetbaltoernooi
04-8-2020 09:51:00
Het team van de Don Boscoschool in 1970 tijdens het veldvoetbaltoernooi

Vakantietoernooien in Tilburg, al decennia een succes

De Vakantietoernooien zijn een begrip onder basisschoolleerlingen in Tilburg. Elk jaar doen er duizenden kinderen mee aan de verschillende toernooien die tijdens schoolvakanties worden georganiseerd door Sportbedrijf Tilburg. Het doel is kinderen van 6 t/m 12 jaar te stimuleren om te bewegen en sporten, en ook in de vakantie lekker bezig te zijn. Leerlingen maken in schoolverband kennis met diverse sporten en 'Fair Play'. De deelnemers komen uit heel Tilburg en dit is een mooie afspiegeling van de bevolking. Sportplezier staat tijdens de toernooien voorop. 

De laatste jaren is er een piek te zien qua deelnemers en deelnemende scholen. In 2018-2019 deden 3.500 deelnemers mee aan de toernooien, waarvan 2.748 unieke deelnemers. 20% van deze deelnemers doet vaker dan 1 keer mee aan een toernooi. Momenteel doen 54 van de 56 scholen mee aan de vakantietoernooien. 

Maar Vakantietoernooien is niet iets van de laatste jaren. Al decennia lang bestaat dit project. In 1953 begon het concept Vakantietoernooien met een jaarlijks voetbaltoernooi. Vanaf de jaren ’60 zijn er ook andere sporten en toernooien toegevoegd. Een blik terug in de tijd. 

Hoe het begon
De eerste gegevens van schoolvoetbalelftallen en openbare voetbalwedstrijden voor jeugd dateren uit de periode 1920-1935. Deze openbare voetbalwedstrijden, die in vakanties werden gehouden, kunnen worden gezien als de voorlopers van het concept Vakantietoernooien. Antoon v.d. Dobbelsteen was initiatiefnemer van deze toernooien, waaraan 400 – 500 jongens meededen. De opzet zoals we die kennen van een echt vakantietoernooi komt uit de jaren ’40. Na de oorlog werd er als vakantiebesteding een groot voetbaltoernooi georganiseerd. Er werd op 11 terreinen in de stad gespeeld en tijdens de finale bij Longa vond er een ballonwedstrijd voor meisjes en een vliegerwedstrijd voor jongens plaats.

Begin jaren ’50 werd er een sportdemonstratie gegeven van verschillende sporten. Er werd samengewerkt met diverse sportverenigingen, zoals ook nu nog wordt gedaan. Onderdeel van dit evenement was de finale van het schoolvoetbaltoernooi. Dit toernooi werd omgetoverd tot een jaarlijks toernooi en werd in het voorjaar, rondom Pasen gehouden. Ook hier was Antoon v.d. Dobbelsteen initiatiefnemer, hij zat in de commissie voor het schoolvoetbal.
Destijds werden op scholen de toegangsbewijzen verkocht (10 cent per leerling). Het onderwijzend personeel hielp mee om alle toegangsbewijzen te distribueren. Ook nu nog zijn de scholen, en dan met name de gymdocenten, grotendeels verantwoordelijk voor het enthousiasmeren van de kinderen om mee te doen aan de vakantietoernooien.

Een verschil was dat in de jaren ’50 nog geen schoolnamen als teamnaam werden gebruikt, maar de straat waar de school zich bevond. Zo speelde de Hoefstraat bijvoorbeeld tegen de Broekhovenseweg.  

Rust op straat
Een bijzonder gegeven is dat de schooltoernooien bijdroegen aan rust op straat. Er werd minder kattenkwaad uitgehaald. De politie deed zelfs een verzoek aan de organisatie of er geen rolschaatstoernooi georganiseerd kon worden voor de jongens die niets om voetbal gaven. De politie was zo blij met het toernooi dat enkele agenten als scheidsrechter werden ingezet tijdens het toernooi.  

Voor de jongens destijds was het vakantietoernooi veldvoetbal het evenement van het jaar. Iedereen zette zijn beste beentje voor, want in die tijd kwamen ook ooit trainers van Willem II kijken of er talent rondliep.  

Veel deelnemers, nieuwe sporten
In de jaren ‘50 groeide het aantal deelnemers enorm. In 1959 deden 122 teams mee. Tilburg had hiermee het meeste aantal deelnemers aan het schoolvoetbaltoernooi van heel Noord-Brabant. 60 jaar later zijn de aantallen nog steeds enorm. Er deden in 2019 222 teams mee aan het zaalvoetbaltoernooi en 108 teams aan het veldvoetbaltoernooi.  

In 1959 werd in de winter voor het eerst ook een schooltafeltennistoernooi georganiseerd. Vanaf de jaren ‘60 kwamen daar afwisselend ook andere sporten bij, zoals handbal, korfbal, basketbal, dammen, schaken en atletiek. Ook werden de omliggende dorpen betrokken bij Vakantietoernooien.

De laatste jaren wordt er naast voetbal en zaalvoetbal ook softbal, hockey, ijssport en zwemsport aangeboden. In elke vakantie vindt er nu één of soms zelfs meerdere toernooien plaats.  

In 2003 is besloten om de stichting Vakantietoernooien onder te brengen bij Bots, onder andere omdat door de groei vrijwilligers moeilijker te vinden waren. In 2006 kwam het bij het Sportbedrijf van de Gemeente Tilburg terecht.  

Samenwerkingen
Vakantietoernooien kan niet bestaan zonder de vele samenwerkingen die ze hebben met organisaties uit de stad. De belangrijkste samenwerking is met de sportverenigingen. De verenigingen zorgen deels voor de uitvoering van het toernooi. Ook kunnen ze leerlingen enthousiasmeren om zich bij hun aan te melden.
Belangrijk is ook de samenwerking met ROC Sport en Bewegen. Zij leveren scheidsrechters voor de voetbaltoernooien en ook extra handjes ter ondersteuning van andere toernooien.
Verder is de inzet van Buurtsport en gymdocenten noodzakelijk. Zij helpen tijdens de toernooien mee met de organisatie en de gymdocenten hebben dus een belangrijke rol bij de promotie van het toernooi.
Daarnaast wordt samengewerkt met partijen zoals Sporel (sportprijzen), Kinderstad SportBSO, sportbonden, Positief Voetbalklimaat, Sportplezier Tilburg, Willem II jeugdopleiding, Willem II betrokken en JOGG Tilburg.  

Ook komend jaar vindt Vakantietoernooien weer plaats. Houd de komende maanden de website in de gaten voor meer informatie. Scholen krijgen begin van het schooljaar bericht.           

Bronnen:
·         Nieuwsblad van het Zuiden 21-03-1959
·         Regionaalarchieftilburg.nl
·         Jubileumuitgave Bots Bulletin  

Verder Lezen