Sport in Tilburg
»
»

Vereniging in de Schijnwerpers: De Giga Kangoeroe dag bij OJC’98

21-12-2018 13:03:00

Vereniging in de Schijnwerpers: De Giga Kangoeroe dag bij OJC’98

vereniging in de schijnwerpers

Dianne Jansen is vrijwilligster bij korfbalvereniging OJC'98. Haar dochters spelen ook bij OJC'98, in de jeugdteams. Afgelopen twee jaar heeft ze zich ingezet voor het organiseren van de Kangoeroe dag in september. Dit is een sport- en speldag voor basisschoolkinderen. Op deze manier hoopt de club het korfbal meer onder de aandacht te brengen en de jeugd kennis te laten maken met de sport.

Giga Kangoeroe dag
Vanuit de Koninklijke Nederlandse Korfbalverbond is er een activiteit ontstaan die is gericht op de jonge jeugd: de "Giga Kangoeroe dag". Door Dianne haar werk bij een kinderdagverblijf heeft ze korte lijntjes met de basisscholen, wat handig was bij de organisatie van de dag. Dianne: "OJC'98 heeft dit programma op haar eigen manier toegepast binnen de vereniging. We hadden best veel vrijheid over de invulling van deze dag. Je kunt namelijk zelf kiezen of je zo'n dag binnen of buiten doet. Wij hebben er voor gekozen om het buiten te doen en zo laagdrempelig mogelijk te houden voor onze doelgroep: kinderen van 4 tot 6 jaar. We hebben hier binnen de vereniging een klein budget voor en daarnaast zijn we ieder jaar opzoek naar sponsoren die een bijdrage kunnen leveren aan deze activiteit. We hebben veel lijntjes uitgezet met verschillende scholen, Mac Donalds, de Praktijkschool en JOGG Tilburg.''

Voorbeelden van spellen die dag zijn pittenzakjes gooien, springspelletjes en kruiptunnels. De korf van het korfbal komt geregeld terug. Naast deze sport- en spelactiviteiten was er tijdens de laatste editie ook een dansclinic en waren er op het terrein luchtkussens aanwezig.

''Er zijn nu 2 edities geweest! In 2017 hebben er twee basisscholen meegedaan met circa 220 kinderen. In 2018 hadden we ongeveer 350 kinderen. Er haken weleens scholen af, maar dat is voornamelijk omdat het dan niet in het dagprogramma past. Het is belangrijk om bij zo'n evenement goed na te denken over de datum.'', aldus Dianne.

Nieuwe leden
Het doel van de Kangoeroe dag is naamsbekendheid, nieuwe leden werven, maar ook de jongste jeugd kennis te laten maken met de sport. Veel kinderen zitten op deze leeftijd op zwemles en kunnen hierdoor vaak geen extra sport beoefenen. Zodra de kinderen hun zwemdiploma hebben, hoopt OJC'98 dat deze investering hulp biedt bij het kiezen van een sport. Ook doordat ouders op deze manier kennis maken met de club kan positief werken. "We zien momenteel een kleine stijging in het ledenaantal. We hopen natuurlijk dat de Kangoeroedag daar een bijdrage aan heeft geleverd.''

Tip voor andere clubs
Dianne heeft wel wat tips voor sportclubs die jeugd wil laten kennismaken met de sport: ''Probeer laagdrempelige activiteiten te organiseren! Bijvoorbeeld een open training, maar met een soort extra twist. Denk aan een pietenkorfbaltraining of iets met Pasen. Een vriendjes- en vriendinnetjestraining werkt bij ons ook goed. Als kinderen zien dat er een thema of extra element aanhangt, dan is dat waardevol en zijn ze eerder geneigd om mee te doen.''
Daarnaast heeft Dianne de tip om scholen persoonlijk uit te nodigen. "Dan kun je je persoonlijke verhaal vertellen."

Dianne raadt andere mensen zeker aan om ook vrijwilligerswerk te gaan doen: "Het is hard nodig voor een club, vooral als je met beperkte financiële middelen zit. Je leert zelf veel van vrijwilligerswerk. Denk aan zelfontplooiing. Ook zie je na zo'n geslaagde Kangoeroedag allemaal lachende kinderen die aan het genieten zijn. Dat is echt wat je wilt zien en waar je het allemaal voor doet!"

Meer weten over de Kangoeroedag? Zelf beginnen met laagdrempelige activiteiten? Neem dan contact op met aukje.van.loon@tilburg.nl en neem hier een kijkje. 

Verder Lezen