Sport in Tilburg
»
»

Vereniging in de schijnwerpers: Bij GTV Dionysius geven trainers elkaar training

Vereniging in de schijnwerpers: Bij GTV Dionysius geven trainers elkaar training

vereniging in de schijnwerpers

Deze maand staat Gymnastiek- en turnvereniging Dionysius in de schijnwerpers. Deze vereniging heeft een ‘trainers-training’ concept. Elk kwartaal geeft een trainer les aan de andere trainers binnen de club. Het doel hiervan is de kwaliteit van de lessen te verbeteren en verbinding tussen de trainers te creëren. Wij spraken met sporttechnisch functionaris Eileen van Heemskerk over haar vereniging en dit mooie concept.

Even kennismaken

GTV Dionysius is een gymnastiek- en turnvereniging in Tilburg. De vereniging heeft activiteiten voor jong en oud. Zo zijn er kleuterlessen voor drie- tot vijfjarigen en recreatielessen voor zowel meisjes als jongens. Daarnaast biedt de club ‘heren fit’ trainingen en 55+ fit trainingen voor ouderen aan. Dionysius heeft zo’n tien hoofdtrainers en assistenten en meerdere hulptrainers die de lessen verzorgen. De club staat voor verbinding, gezelligheid en sportiviteit.

Het concept

Het trainers-training concept is bedacht door Eileen van Heemskerk. Eileen: ‘’Door de jaren heen heb ik van trainers gehoord dat zij meer willen weten over onder andere opleidingsmogelijkheden, EHBO en blessuregevoeligheid en dat zij daarnaast binding willen creëren met andere trainers. Dit heeft mij aan het denken gezet en vervolgens zijn we de trainers-trainingen gestart.’’ Het doel voor Dionysius is gezelligheid, meer verbinding tussen trainers creëren en de kwaliteit van lessen verbeteren. Per kwartaal wordt er een les georganiseerd door één van de trainers van Dionysius met een thema waar op dat moment behoefte aan is. De thema’s die aan bod komen zijn zeer divers. De ene les gaat bijvoorbeeld over pedagogiek en de ander les over methodische opbouw van een training. ‘’Tijdens de lessen is het de bedoeling dat trainers gaan sparren en dat ze elkaar feedback geven. Op deze manier kunnen trainers van elkaar leren en dit toepassen in zijn of haar lessen’’, aldus Eileen. De trainingen voor de trainers zijn verplicht. Een trainer moet drie van de vier lessen per jaar bijwonen. Op deze manier kan de kwaliteit gewaarborgd worden en het effect van het concept gemeten worden. Elk kwartaal wordt er een andere trainer uitgekozen die de training voor de trainers gaat voorbereiden, uitwerken en geven. De assistent trainers worden hier ook in mee genomen. Het doel hiervan is dat zij zelfverzekerder worden en dat er minder hiërarchie is tussen de trainers en assistenten. De assistent trainers worden daardoor onderdeel van de trainerspool en er ontstaat meer betrokkenheid.

Ruimte voor creativiteit

De trainers van GTV Dionysius reageerden zeer enthousiast op het ‘trainers-training’ concept. De manier van lesgeven is zeer divers, iedere trainer mag zijn creativiteit gebruiken om de trainers uit te dagen. Eileen: ‘’Bij de eerste training heeft de trainer eerst uitleg gegeven over hoe zij het aanpakt, maar zo hoeft het niet per se te gaan, de volgende trainer pakt het anders aan en maakt eerst een PowerPoint presentatie met theorie.’’ Na iedere trainers-training is er een trainersoverleg, tijdens dat overleg wordt de training geëvalueerd en wordt er gesproken over eventuele verbeterpunten. Eileen: ‘’Na de eerste training hebben we in het trainersoverleg besproken wat we ervan vonden en wat beter kon. De trainers vonden het allemaal erg leuk en leerzaam! Er kwam veel input en er werden veel tips uitgewisseld. Dat was voor ons een teken om dit concept voort te zetten.’’

Tips voor andere verenigingen

Eileen haar belangrijkste tip is: ‘’Laat iedere trainer die aan de beurt is om een training te geven echt zijn ding doen! Tijdens een training kan er aanvulling komen van andere trainers, met de input kunnen trainers van elkaar leren. De trainer moet op zijn of haar eigen manier invulling geven aan een training voor trainers, zodat er meerdere invalshoeken voor een bepaald thema komen. Laat het bij de trainers en wees creatief’’, aldus Eileen. Wil je met jouw club ook aan de slag gaan met het ‘trainers-training’ concept en heb je behoefte om hierover te sparren? Neem dan contact op met jouw verenigingsondersteuner of stuur een mailtje naar verenigingsondersteuning@tilburg.nl.   

Verder Lezen