Sport in Tilburg
»
»

Vereniging in de schijnwerpers: cashloze kantine bij RKSV Were Di

26-6-2019 11:27:00

Vereniging in de schijnwerpers: cashloze kantine bij RKSV Were Di

vereniging in de schijnwerpers

RKSV Were Di wordt vanaf aankomend seizoen de eerste voetbalvereniging in Tilburg waar er nog alleen maar met de pin betaald kan worden. Wij spraken met Tony den Ouden, sinds 5 jaar penningmeester, over hoe het werkt. Hij vertelt ook hoe jeugdleden die nog geen pinpas hebben kunnen betalen via de RKSV Were Di ClubCard.

Tony is al sinds zijn zesde actief lid bij RKSV Were Di en wilde, nadat hij zijn studie had afgerond, iets extra's doen voor zijn vereniging. "Ooit begon ik bij de activiteitencommissie, maar zes jaar geleden ben ik in het bestuur gegaan als penningmeester. Daarna hadden we besloten geen traditioneel bestuur te worden, maar ook taken te verdelen. Door er meer mensen bij te betrekken zijn we met vijf personen die de financiën bijhouden. En deze aanpak gaat bij ons zeer goed. Zo zijn onze leden geen "klanten" maar draagt iedereen zijn steentje bij." Toen hij als penningmeester begon, was het in de kantine alleen nog maar mogelijk om te betalen met cash geld. Twee jaar geleden hebben ze er voor gezorgd dat het mogelijk werd om met pin te betalen en merkt de club dat ongeveer 2 op de 3 personen met de pin betaalt.

Alleen nog maar pin betalen
"Met cash betalen brengt natuurlijk een groot risico met zich mee" zegt Tony. "Doordat vele vrijwilligers en leden hun bardiensten draaien bestaat er de kans dat er iets fout gaat, de verleiding kan groot zijn om iets te stelen en bestaat er de kans kans dat je overvallen wordt. Daar wilden we iets aan doen!" Door de betaling met pin wordt het veel veiliger. We werken met het systeem van Twelve, dit wordt door meerdere verenigingen gebruikt. En er is zelfs een mooie oplossing voor jeugdleden tot en met 17 jaar die nog geen pinpas hebben.

De RKSV Were Di ClubCard
"Speciaal voor jeugdleden is er nu de RKSV Were Di ClubCard. Met deze persoonsgebonden kaart, waar de ouders geld op kunnen zetten, is het mogelijk voor de jeugdleden om met de pin te betalen in de kantine. Ouders kunnen via een app geld storten. De pas is persoonsgebonden en voorzien van naam en geboortedatum. Zo is er ook een extra controle voor het barpersoneel bij de wat oudere jeugd op de leeftijdsgrens voor alcohol. Samen met onze sponsor Intermezzo hebben we dit voor de leden gratis kunnen regelen. Bij Intermezzo zelf verbinden ze leuke acties aan de ClubCard, waardoor het voor iedereen een win-win situatie is." Dit is natuurlijk een aardige aanpassing en de voetbalclub verwacht in het begin ook nog wat weerstand vanuit bezoekende teams, maar ze zorgen ervoor dat iedereen goed geïnformeerd wordt en het duidelijk aangegeven staat.  Voor teams die graag na de wedstrijd willen potten (gezamenlijk geld inleggen) hebben ze ook een goede oplossing volgens Tony. "Het is mogelijk om teampassen te maken, dus een gezamenlijke rekening. Wanneer je dan vertrekt betaal je jouw gedeelte van de rekening en de rest kan dan gewoon verder drinken.

Problemen opvangen
Elke verandering brengt kinderziektes en periodes van wennen met zich mee. Zekers als je bedenkt dat dit nog niet bij heel veel verenigingen gebeurt. "We proberen zo veel mogelijk problemen van te voren al op te vangen" zegt Tony. "Om een voorbeeld te noemen, is er een klein pinapparaat beschikbaar dat werkt via de telefoon mocht het kassasysteem uitvallen.  Zo zijn er voor veel problemen wel een oplossing. En zijn we er van overtuigd dat dit gaat werken."  

Verder Lezen