Sport in Tilburg
»
»

Vereniging in de schijnwerpers: Bowling Vereniging Tilburg verwelkomt Europese Jeugd Kampioenschappen

22-7-2021 11:42:00

Vereniging in de schijnwerpers: Bowling Vereniging Tilburg verwelkomt Europese Jeugd Kampioenschappen

vereniging in de schijnwerpers

Deze maand staat Bowling Vereniging Tilburg in de schijnwerpers. Zij draagt bij aan de organisatie van het Europees Jeugd Kampioenschap (EJK) bowlen voor de jeugd tot 18 jaar. Van 11 t/m 18 september strijden deelnemers uit 22 landen in Tilburg om de titel. Onze stad huisvest een van de grootste bowlingcentra van Nederland: de Dolfijn. Tilburg is daarom zeer geschikt voor het EJK. We spraken Berry Termeer, de voorzitter van Bowlingvereniging Tilburg, over dit evenement.

Berry Termeer is een zeer gepassioneerde bowler die al 35 jaar lid is van de vereniging. De eerste 35 jaar van zijn leven deed hij aan Jiu Jitsu, een vechtsport. Na blessureleed schakelde Berry over naar bowlen. Inmiddels kan hij het een verslaving noemen: “Het geeft elke keer weer een kick als je een goede speler kan verslaan.” Sinds 2017 is Berry voorzitter van de vereniging. Samen met zijn bestuur streeft hij de ambities van de vereniging na. Een rol waar hij veel plezier aan beleeft!

De Handicapleague

Bowling Vereniging Tilburg is een gezellige vereniging met 124 leden. De jeugdafdeling staat onder leiding van twee jeugdtrainers die tot de top van Nederland behoren. Naast de jeugd zijn er ook vele senioren die graag nog een balletje gooien. De donderdagavond is de verenigingsavond waar de leden onderling een competitie spelen: de Handicapleague. De Handicapleague stelt alle leden met verschillende niveaus gelijk. De spelers krijgen een handicapnummer dat gelijk staat aan de vaardigheden die zij bezitten. Zo kan een beginnende speler de strijd aan gaan met een zeer ervaren speler. Deze methode geeft spelplezier voor alle spelers.

Behendigheidsspel

Zo hard gooien als je kan is geen succesfactor in het bowlen. Berry vertelt dat bowlen een hele technische sport is. “Elke bowlingbal is anders en zal dus ook anders gegooid moeten worden. Er zit een gewichtsblok in een bal en door het speciaal boren van de bal gaat een bal met een bepaalde hoek naar rechts of naar links over de baan.” Ook de bowlingbaan is niet overal hetzelfde. Wist je dat dit komt omdat er een oliepatroon op de baan zit? Het patroon kan makkelijk zijn maar ook erg moeilijk, wat de speler meer uitdaagt.

Europese Jeugd Kampioenschappen Bowlen

Tijdens het EJK bowlen zal de baan ook steeds moeilijker worden zodat uiteindelijk de beste overblijft. Nederland doet mee met een team van 4 jongens en 4 meisjes. De definitieve selectie staat op de site van de NBF. Berry geeft aan ontzettend veel zin te hebben in het EJK. Het is een mooie gelegenheid om hun thuislocatie meer publiciteit te geven. Toeschouwers zijn welkom, mits de coronaregels dit toelaten. Kom dan gerust een kijkje nemen!

Ambitie

Een van de ambities van de vereniging is om te groeien in ledenaantal. Door de coronaperiode zijn er leden gestopt. De publiciteit rondom het EJK is een ideaal middel om meer mensen met de sport in aanraking te laten komen. Berry hoopt dan ook dat toeschouwers welkom zijn zodat iedereen kan komen kijken. Een ander middel dat zij inzetten is meedoen aan Try-out Sports. De afgelopen jaren was dit een groot succes waar ze leden aan over hielden. De huidige enthousiaste en tevreden leden kunnen ook bijdragen aan positieve mond-tot-mond reclame. Zolang Berry voorzitter is zal hij deze ambitie proberen na te streven. Dit is dan ook zijn tip voor anderen: geloof in de ambitie die je hebt. Dat sluit mooi aan bij de slogan van het EJK bowlen: #ChaseYourDreams!

Wil je meer weten over het EJK Bowlen? Klik dan hier.

Kijk hier op de website van Bowling Vereniging Tilburg of mail naar verenigingsondersteuning@tilburg.nl om meer te weten te komen over de vereniging.

Verder Lezen