Sport in Tilburg
»
»

Vereniging in de schijnwerpers: Crowdfunding bij MHC Udenhout.

17-10-2019 13:11:00

Vereniging in de schijnwerpers: Crowdfunding bij MHC Udenhout.

vereniging in de schijnwerpers

Deze maand staat MHC Udenhout in de schijnwerpers. De in 1982 opgerichte hockeyvereniging uit Udenhout heeft een drukke zomer achter de rug. Dit allemaal door een opgezette crowdfundingsactie. Wij spraken met Erwin van Keken over dit initiatief. Hij is sinds een aantal maanden voorzitter van de vereniging en loopt zelf al aardig wat jaren rond op de club omdat beide kinderen al sinds jongs af aan daar hockeyen.

MHC Udenhout heeft de beschikking over één groot veld en één half veld. Voordat de zomervakantie begon werd vastgesteld dat dit veld echt aan vervanging toe was. Het veld werd niet speelbaar verklaard. De accommodatie van MHC Udenhout is geprivatiseerd (dus in eigen bezit), waardoor de club geen huur hoeft te betalen aan de gemeente en zelf verantwoordelijk is voor het onderhoud. Maar dat betekent wel dat de club geen recht heeft op subsidie voor de vervanging van het veld.

Crowdfunding

Na de afkeuring van het veld werd nagedacht over een oplossing. Er was onvoldoende geld aanwezig voor de aanleg van een nieuw hoofdveld. Gelukkig kwam een van de leden met een idee: een crowdfundingsactie. Het bestuur vond het een goed idee, en heeft de actie nog wat aangescherpt. Het bestuur heeft het vervolgens met een groep van ongeveer acht personen vormgegeven.

Sponsor van één vierkante meter gras

Als eerste is er website gemaakt en zijn leden op de hoogte gesteld via social media en e-mail. Ook lokale ondernemers zijn geïnformeerd. Daarna is de actie meerdere malen door de regionale pers opgepikt en twee keer door het Brabants Dagblad. Het hielp bij deze actie dat voorzitter Erwin van Keken zelf ook ervaring had met crowdfunding. Hij is namelijk eerder zijn eigen crowdfunding platform gestart en is nu ook bezig met een nieuw initiatief. Hierdoor had hij genoeg kennis en ideeën om de leden warm te krijgen voor de crowdfundingsactie. Er werd onder andere een ludieke actie bedacht waarbij leden of teams een ''vierkante meter gras'' konden sponsoren, wat fanatiek werd gedaan.

Van lege flessen ophalen tot bingo

De donaties zijn op verschillende manieren binnengehaald. Vele teams hebben een vierkante meter gesponsord en zelfs enkele opa's, oma's en andere familieleden hebben gedoneerd. Er zijn ook jonge leden geweest die langs de deuren zijn gegaan om lege flessen op te gaan halen. Deze werden dan ingeleverd en het statiegeld werd direct gesponsord. Daarnaast is er een bingo georganiseerd door enkele leden. De voorzitter stond versteld van alle initiatieven: ''Ik wist wel dat de leden binding hadden met de club, maar dit had zelfs ik niet verwacht, erg mooi om te zien.'' De begrote 60.000 euro die nog nodig was, is in exact een maand behaald. Dat is een hele mooie prestatie.

Binding met de club

Maar wat doet MHC Udenhout om de leden zo verbonden te krijgen met de club? ''Feitelijk nog niet veel bijzonders. Ik denk dat dit vooral voortkomt uit hechte vriendschappen tussen leden die elkaar al van jongs af aan kennen'', antwoordt de voorzitter. Aandacht voor binding van leden met de club is wel een van de speerpunten van het beleid de komende jaren. Om te beginnen gaat er een feestelijke opening komen van het nieuwe hoofdveld. De niet anonieme donateurs krijgen een speciaal plekje in het clubhuis. ''We zijn er nog niet helemaal uit hoe dit gerealiseerd gaat worden, maar dit gaat er zeker van komen'', aldus de voorzitter.

Momenteel lopen er nog wat zaken met betrekking tot het grondgebied, maar zodra het nieuwe hoofdveld aangelegd is, zal de feestelijke opening plaatsvinden. Wij complimenteren alle betrokkenen met de geslaagde crowdfundingactie en wensen MHC Udenhout een heel goed hockeyseizoen toe! En wie weet helpt het zelf verdiende veld een handje om de punten in Udenhout te houden.

Verder Lezen