Sport in Tilburg
»
»

Vereniging in de schijnwerpers: Honk- en softballen bij HSC Blue Lions

04-2-2021 09:28:00

Vereniging in de schijnwerpers: Honk- en softballen bij HSC Blue Lions

vereniging in de schijnwerpers

Wist je dat je kan honk- en softballen in Tilburg?
Deze maand staat HSC Blue Lions in de schijnwerpers. Dit is een honk- en softbalvereniging in de gemeente Tilburg. We spraken de voorzitter Angela Bankers over de vereniging en haar ambities.

Geschiedenis

Het begon ooit met een aantal enthousiaste voetballers, dit was in 1948. Honkbal werd hiervoor vooral door Amerikanen gespeeld. Tijdens onze bevrijding hebben zij het spelletje naar Nederland gebracht. In de zomermaanden wanneer er geen voetbal gespeeld werd pakten de voetballers de honkbalknuppel en bleven op die manier fit. Al snel ontstonden er verschillende clubjes in Tilburg van voetballers die in de zomer gingen honkballen. Jongens van 12-14 jaar kwamen regelmatig kijken en begonnen zelf ook te honkballen met een tafelpoot, een tennisbal en een oude vilten herenhoed. Slim bedacht van deze jongens want honkbal was een duur spelletje!

In 1954 werd de Blue Lions opgericht. Al snel speelden de mannen in de op een na hoogste competitie. Ook ontstond er een softbal afdeling, hier gaat het er iets minder hard aan toe omdat het veld kleiner is en de bal groter is. Vaak zie je dat mannen honkbal spelen en de vrouwen aan softbal doen.
Inmiddels is HSC Blue lions nog de enige vereniging in de gemeente Tilburg die honkbal en softbal aanbiedt, hier zijn zij erg trots op. De vereniging telt ongeveer 150 leden, waarvan 80 jeugdleden. Het is een actieve vereniging die haar leden aan zich verbindt door vele activiteiten aan te bieden. Ze hebben een speciale activiteitencommissie die de activiteiten opzet. In de zomer worden er veel toernooien georganiseerd waar iedereen aan mee kan doen. Daarnaast worden er ook kampen georganiseerd. In de winter is er een winterstop dus komen de leden minder op de club. Zij trainen dan in de zaal. In deze periode worden er filmavonden gehouden. Vorig jaar hebben ze zelfs een escaperoom gebouwd in een materialenhok, deze werd druk bezocht door leden!

Voorzitter van HSC Blue Lions

Hoe is Angela Bankers voorzitter geworden van deze club? De dochter van Angela speelt softbal bij de Blue Lions. Zo raakte Angela hier ook bij betrokken. Toen zij een nieuwe voorzitter zochten werd Angela gevraagd en na enige twijfel heeft ze toegezegd voor drie jaar. Inmiddels zitten de drie jaar er bijna op. De voorwaarde van Angela voor het voorzitterschap was, dat zij haar eigen inzichten kon inbrengen. Ze heeft geprobeerd de vereniging te verenigen, alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen. Angela heeft gemerkt dat je dit kunt bereiken door te luisteren naar de leden en veel in gesprek te gaan met hen. Dit vond zij erg interessant en leuk om te doen!

Wat maakt honkbal of softbal zo leuk?

Één van de ambities die Angela nog heeft binnen de vereniging is om naast een dames team ook een eigen meisjes softbalteam te hebben. Dit klinkt makkelijker dan gedaan. Angela geeft aan dat softbal minder bekend is dan bijvoorbeeld voetbal of hockey. Maar het is zeker zo leuk! Het is een snel spel waar je niet 45 minuten lang moet rennen, zoals bij voetbal. Op sommige momenten moet je even heel hard kunnen rennen en dat is het. Bij HCS Blue Lions vinden ze het belangrijk dat iedereen mee kan doen met het spel. Je staat op alle mogelijke plekken in het veld, zo leer je van alles een beetje. Honkbal en softbal zijn veel meer “denksporten”. Dit komt omdat er veel regels aan vast zitten waar je je aan moet houden. Softbal is dus echt een tactisch spelletje, je moet vooral naast je lichaam ook je hoofd gebruiken.

Maak kennis met softbal of honkbal

Ben je nieuwsgierig geworden? Bij HSC Blue Lions kun je gemakkelijk kennismaken met het spel en de vereniging. Je mag 4 proeflessen volgen en daarna je keuze maken of je daadwerkelijk lid wordt. Ook de materialen mag je lenen van de club, deze hoef je dus niet zelf aan te schaffen. Natuurlijk mag je wel je eigen spullen kopen wanneer je er klaar voor bent.
Heb je geen ervaring met softbal? Dat is helemaal niet erg, je leert het spel doordat je het doet. Iedereen is welkom! Én wat ook niet onbelangrijk is, is dat het ook nog eens super gezellig is om samen te sporten. Samen beleef je allerlei avonturen, speel je wedstrijden en doe je enorm veel leuke activiteiten die de club aanbiedt. Ook de jongens en heren zijn welkom om te komen honkballen!

Meer weten?

Wil je meer weten kijk dan op de website van HSC Blue Lions.

Heeft jouw vereniging ook een mooi verhaal, laat het ons weten! Verenigingsondersteuning@tilburg.nl

Verder Lezen