Sport in Tilburg
»
»

Vereniging in de schijnwerpers: Judoklub Tilburg zet zich met VCP in voor een sociale veilige sportomgeving

28-2-2022 16:33:00

Vereniging in de schijnwerpers: Judoklub Tilburg zet zich met VCP in voor een sociale veilige sportomgeving

vereniging in de schijnwerpers

Een sociale en veilige sportvereniging is iets wat hoog in het vaandel staat bij Judoklub Tilburg. Zij doen mee met de campagne ‘Laat je horen’, initiatief van Taskforce Kindermishandeling Hart van Brabant en Sportbedrijf Tilburg. Wij spraken Annemarie Klaassen, al jarenlang vertrouwenscontactpersoon (VCP-er) bij de club en tevens ook kartrekker van de campagne binnen Judoklub Tilburg en duikvereniging de Kruikeduikers.

Even kennismaken

JudoKlub Tilburg bestaat sinds 1950 en heeft lessen in zowel judo als jiu-jitsu. Er wordt les gegeven op verschillende locaties in Tilburg. Uniek aan de club is dat leden zelf mogen weten hoe vaak ze komen sporten en op welke locaties. Je betaalt een vast bedrag per kwartaal en hebt dan de mogelijkheid om zowel judo als jiu-jitsu lessen te volgen. We vroegen aan Annemarie om de club in drie woorden te beschrijven. ‘’Ik denk dan toch wel aan de woorden plezier, hard werken en doelgericht. Iedereen die hier komt sporten heeft wel een doel. Dit kan een prestatiegericht doel zijn, maar ook gewoon lekker plezier maken met vrienden.”

Veilig Sport klimaat

Volgens Annemarie is het heel belangrijk om een veilige basis te zijn voor leden. ‘’Je hoopt natuurlijk dat kinderen thuis en op school zich veilig en vertrouwd voelen. Maar als dat even niet zo is, is het ontzettend fijn als je op de sportclub wel je ei kwijt kan en je gehoord wordt.’’ Er zijn veel zaken waar op gelet moet worden om het sporten veilig te maken en houden. Iedereen die betrokken is bij de vereniging moet hier een steentje aan bijdragen volgens Annemarie. ”Ik denk dat wij een veilige sportomgeving hebben omdat alles hier ook zo open is. Je kan als ouder gewoon de deur binnen wandelen en tijdens de les langs de kant zitten. Ouders worden hierdoor ook meer betrokken.” JudoKlub Tilburg vindt het belangrijk dat de binding met elkaar goed is. De afgelopen twee jaar is dat door corona lastig geweest. ‘’We zijn nu ook echt hardop aan het nadenken met z’n allen hoe we dit nu weer goed aan gaan pakken,’’ aldus Annemarie.

Vertrouwenscontactpersoon

Natuurlijk hoopt iedereen dat leden met problemen bij trainers terecht kunnen. Maar als je iets niet kan delen met de trainer, of als de trainer zelf ergens mee zit, dan is het fijn als je met iemand binnen de club kan praten.
Annemarie: ‘’Ik beschrijf mijn rol als VCP-er als iemand die de communicatielijn is tussen leden, trainers, bestuur en ouders.’’ Annemarie heeft verder geen rol binnen de club maar is een luisterend oor. ‘’Ik ben ook een doorgeefluik, zelf hoef ik eigenlijk geen acties in te zetten maar geef ik dingen door aan het bestuur of verwijs leden bijvoorbeeld door naar andere instanties. Maar ik ben wel iemand die graag meedenkt en het gesprek aangaat met meerdere partijen.’’
Annemarie legt de nadruk in haar handelen altijd op het positieve en op plezier. Daarnaast stelt ze zich actief op. ‘’Ik ga regelmatig gewoon kijken bij trainingen. Hierdoor leer ik iedereen binnen de club beter kennen en zij mij.’’ Bijkomend voordeel hiervan is dat je na afloop ook eens met trainers kan sparren. Trainers hebben natuurlijk ook wel eens situaties waarvan ze niet weten hoe ze daarmee om moeten gaan.

Laat je horen campagne

JudoKlub Tilburg hoopt met de campagne ‘Laat je horen’ nog meer zichtbaarheid te geven aan de rol van VCP-er. ‘’Leden hebben nu de keycord met mijn naam, foto en e-mailadres, dit zorgt ervoor dat ze mij makkelijker kunnen bereiken. Als er sportplezier is zullen minder onveilige situaties zich voordoen. Maar als die er dan toch wel zijn, dan moet iedereen weten dat ze bij mij terecht kunnen’’, aldus Annemarie.

De keycords met fluitje werden tijdens de uitreiking in ieder geval met veel plezier ontvangen door de jeugdleden.

Tip voor andere verenigingen

Annemarie heeft nog een tip voor andere clubs die aan de slag gaan met het creëren van een veilig sociaal sportklimaat: ’’Ik ben nu zelf nog wel een beetje op de solotour. Maar we willen toewerken naar een commissie met daarin bijvoorbeeld een lid, ouder en een trainer.’’ Samen kan je namelijk nog meer bereiken op het gebied van sportplezier!

Wil je met jouw club ook aan de slag gaan om een sociaal veilig sportklimaat te creëren? Dat kan! Lees hier meer informatie over de campagne ‘Laat je horen!’.

Verder Lezen