Sport in Tilburg
»
»

Vereniging in de schijnwerpers: Korfbalvereniging Tilburg bestaat 100 jaar

03-6-2022 10:05:00

Vereniging in de schijnwerpers: Korfbalvereniging Tilburg bestaat 100 jaar

vereniging in de schijnwerpers

Op 22 juni bestaat KV Tilburg 100 jaar. Een mooie gelegenheid om de vereniging in het zonnetje te zetten. We duiken in de rijke historie van de club en blikken vooruit op het jubileumweekend. KV Tilburg is ontstaan uit een fusie tussen sportvereniging Volt en korfbalvereniging Wandelbos. Aan het woord is Radbout van Wezel, vrijwilliger bij KV Tilburg. “Tegenwoordig mag KV Tilburg trots zijn op een gezonde vereniging met betrokken vrijwilligers en vooral ook de sportieve prestaties.”

Even kennismaken

KV Tilburg is een gezonde sportvereniging met sportaanbod voor jong en oud. Er zijn momenteel ongeveer 400 leden, waaronder veel jeugdleden. Sporters kunnen op hun eigen niveau hun ambities waarmaken. Radbout: “De jongste sporters kunnen vanaf vier jaar al terecht bij de Kangoeroeclub waar in spelvorm kennisgemaakt wordt met de korfbalsport. Het eerste team van KV Tilburg speelt landelijk op een hoog niveau. Ook het G-team van de club is heel actief en gedreven. Het aantal sporters in dit team neemt nog steeds in een rap tempo toe.”
Ook gezelligheid is iets wat hoog in het vaandel staat bij de club. Er worden veel activiteiten georganiseerd, met name voor de jeugd, zoals kamp, bingo’s, disco’s en Sinterklaasviering.

De vereniging heeft zijn thuis in de wijk Reeshof. Hier beschikt men over een modern complex met een ruime en gezellige kantine met vier kleedkamers. Buiten wordt er gespeeld op twee grote en twee kleine kunstgrasvelden. Tijdens de zaalcompetitie wordt de naast de kunstgrasvelden gelegen sporthal Westerwel gebruikt voor de trainingen en wedstrijden.

Geschiedenis

Op 17 september 1920 wordt bij VOLT Sportvereniging besloten om naast voetbal ook andere sporten te gaan beoefenen, namelijk korfbal, gymnastiek en atletiek. Opmerkelijk, want in die tijd was het uniek dat een vereniging een gemengde sport aanbood. In 2022 krijgt de korfbaltak de naam KV Volt.
In 1967 wordt Korfbalvereniging Wandelbos opgericht, met als naam Wandelbos’67. In tegenstelling tot Volt, waar de ontspanningsvereniging van het bedrijf de basis vormde voor sportbeoefening, was bij de oprichting van Wandelbos’67 het initiatief volledig in handen van een aantal individuele mensen. In de toen nieuwe wijk Wandelbos had een aantal mensen het initiatief genomen om in de wijk korven te plaatsen. De hele buurt deed mee en vonden het allemaal heel gezellig.
KV Wandelbos en KV Volt, die tot dat moment een complex aan de Kraaivenstraat deelden, besloten in 1988 te fuseren tot KV Tilburg.

Jubileumweekend

Op 22 juni bestaat KV Tilburg 100 jaar. Dit wordt van vrijdag 24 juni tot en met zondag 26 juni gevierd. Op vrijdag wordt er afgetrapt met een receptie voor alle leden en sponsoren. Ook de Wethouder Sport zal hierbij aanwezig zijn. Op zaterdag gaan alle jeugdleden met de bus naar Toverland. En vanaf 20.00 uur is er een feestavond op de club.
Zondag is er voor genodigden een lunch en spelen in de middag alle senioren het Keuteltoernooi 2.0. Radbout: “Er wordt een ouderwets potje korfbal in toernooivorm gespeeld. Het enige verschil? Je weet nog niet in welk team je zit. ’s Avonds wordt er afgesloten met een hapje en drankje waar partners en kinderen ook van harte welkom zijn.”

Tip voor andere verenigingen

Maar wat is nou het grote succes van KV Tilburg en hoe gaan ze de volgende 100 jaar tegemoet?
Een vereniging staat of valt onder andere met de inzet van vrijwilligers en de manier waarop de leden bij de vereniging betrokken worden. Binnen KV Tilburg is dit ook één van de succesfactoren waarom ze al 100 jaar bestaan en denken dat ze de komende 50 of 100 jaar ook nog blijven bestaan.
Daarnaast bieden ze een platform om op elk niveau de sport te beoefenen. Iedereen en met elk niveau is welkom bij Korfbalvereniging Tilburg!

Verder Lezen