Sport in Tilburg
»
»

Vereniging in de schijnwerpers: MTB Tilburg is het Clubske van ’t jaor!

03-6-2021 16:59:00

Vereniging in de schijnwerpers: MTB Tilburg is het Clubske van ’t jaor!

vereniging in de schijnwerpers

Deze maand staat het Clubske van ’t jaor, MTB Tilburg in de schijnwerpers. Zij hebben deze titel gekregen na het winnen van de verkiezing Clubske van ’t jaor. De verkiezing werd dit jaar voor de eerste keer georganiseerd als onderdeel van de complimentenweek. Dit werd goed ontvangen door alle Tilburgers: er zijn veel stemmen uitgebracht! Op dinsdag 18 mei heeft Johan de Jonge namens MTB Tilburg van de wethouder Rolph Dols een bokaal en een mooie prijs van Nijha in ontvangst mogen nemen. We spreken Johan over de verkiezing en zijn clubske.

MTB Tilburg

MTB Tilburg is een mountainbike vereniging in Tilburg. Met haar 44 leden is het een relatief kleine wielervereniging. Johan geeft aan dat dat juist het fijne is aan de vereniging. Iedereen kent elkaar, er zijn weinig verplichtingen en het belangrijkste is dat leden plezier hebben in het fietsen.

Johan is één van de eerste leden van de vereniging. In het verleden was de vereniging een vriendengroep die graag met elkaar gingen mountainbiken. Zij verzamelden bij het winkelcentrum Heyhoef en vanuit daar fietsten zij naar de Loonse en Drunense duinen. Daar maakten zij hun rondje en sloten af op een terras. Langzamerhand voegden er zich steeds meer mensen bij dit vriendengroepje waardoor zij medio 2000 besloten een vereniging op te richten. Dit brengt verschillende voordelen met zich mee: ze zijn aangesloten bij de wielersportbond Nederlandse ToerFietsUnie (NTFU) waarbij ze onder andere kortingen krijgen bij toertochten. De vereniging bleef groeien. Ondertussen pakken velen naast de mountainbike ook de racefiets om te trainen. Voorop staat dat MTB Tilburg een mountainbikevereniging is en blijft. Dit vroeg om een andere kijk van het bestuur waardoor er een wisseling van de wacht heeft plaatsgevonden. Sindsdien is Johan voorzitter van de vereniging wat hij nog steeds erg leuk vindt!

Clubske van 't jaor!

MTB Tilburg is een grote vriendengroep waar passie en plezier in het fietsen voorop staat. Elk weekend stappen zij in hun geel-zwarte clubkleding op de fiets om net als vroeger een rondje duinen of stadsbos te fietsen. Het rondje gezellig met z’n allen afsluiten is ook nog steeds vaste prik. Dit was de reden van Johan om MTB Tilburg op te geven voor de verkiezing Clubske van ’t jaor. Na overleg waren meerdere bestuursleden enthousiast over de actie. Het was een laagdrempelige actie om meer bekendheid aan de vereniging te geven. De actie winnen? Daar was niet aan gedacht. Er kwam een grote MUPI-poster in de stad te hangen en via social media kregen zij ook veel aandacht. De leden vonden de verkiezing erg leuk en zijn fanatiek gaan stemmen. Ook weer een mooi voorbeeld hoe betrokken de leden zijn bij de vereniging. De winst kwam dan ook echt als een verrassing!

Passie, prestatie en plezier

Passie, prestatie en plezier; met deze drie woorden reikte de wethouder Rolph Dols de prijs uit aan Johan en Marcel Verhaegen (penningmeester). Volgens Rolph zijn het de bouwstenen voor een fijne en sterke vereniging. Binnen MTB Tilburg is de passie, prestatie en plezier heel duidelijk zichtbaar. De passie voor het fietsen maakt dat zij elke week weer gezamenlijk op de fiets stappen. Bij de mountainbikeroute splitst de groep zich op naar niveau en snelheid. Ieder presteert op zijn of haar eigen niveau, waarbinnen de leden elkaar stimuleren om het beste eruit te halen. Na de fietsrit… tijd voor gezelligheid! Dit kenmerkt de vereniging en dat is ook de reden om niet veel groter te worden, om de saamhorigheid te behouden.

Waar alle leden ook erg veel plezier uit halen zijn de tourweekenden. Elk jaar huren zij een huis waar de vereniging een weekend heen gaat. De mooiste fietsroutes worden afgelegd, er wordt gezamenlijk gekookt en biertjes gedronken. Leuke herinneringen voor in de boeken. Johan beschrijft dit als een voorbeeld van hoe hecht de groep is, een echte vriendengroep!

Toekomst

De toekomst ziet Johan rooskleurig in voor MTB Tilburg. Afgelopen jaar hebben zij weer nieuwe leden mogen verwelkomen. Ook met de komst van het stadsparcours is de vereniging blij. Het sluit goed aan bij de Reeshof waar veel leden vandaan komen. De route kan in een uur gereden worden en is toegankelijk voor iedereen. Vrij eenvoudig dus om even op de fiets te stappen!
MTB Tilburg heeft niet het doel om een grote vereniging te worden. Natuurlijk is iedereen wel welkom om in het weekend een rondje mee te fietsen of lid te worden In samenwerking met TCT’93 worden er vrije ritten gereden. Op de woensdagavonden kan iedereen daarbij aansluiten. Dit is bedoeld om mensen kennis te laten maken met de wielersport en de verenigingen.
De voornaamste ambitie die de vereniging nastreeft is om plezier te blijven behouden met elkaar. Dit doen zij onder andere door leuke activiteiten te organiseren met het doel om de leden betrokken te houden. Dit willen zij dan ook meegeven aan andere verenigingen: houd je leden betrokken en zorg dat zij op hun eigen niveau kunnen sporten. Dat is de basis voor een plezierige sportvereniging!

Verder Lezen