Sport in Tilburg
»
»

Vereniging in de schijnwerpers: Nieuwe vereniging Discgolf 013 blij met eerste course in Tilburg

01-7-2021 12:32:00

Vereniging in de schijnwerpers: Nieuwe vereniging Discgolf 013 blij met eerste course in Tilburg

vereniging in de schijnwerpers

Deze maand staat de vereniging Discgolf013 in de schijnwerpers. Dit is een startende vereniging voor een redelijk onbekende sport in Nederland: discgolf. We spraken Dennis van Gool die helemaal weg is van de sport. Samen met een vriend en collega heeft hij de vereniging opgericht. Tijdens zijn vakantie in Nieuw-Zeeland kwam Dennis voor het eerst in contact met discgolf. Eenmaal terug in Nederland mistte hij het spel en kwam hij op het idee om ook in Tilburg een course aan te leggen. Dat is gelukt! In het stadsbos013 ligt de splinternieuwe discgolfbaan die voor iedereen toegankelijk is.

Ben je graag in het bos en houd je van wandelen? Maar heb je een doel nodig of zoek je vermaak tijdens deze wandeling? Dan is discgolf wellicht iets voor jou! De naam zegt het al: discgolf is golfen met een disc. Het doel is om in zo min mogelijk worpen de disc of frisbee in de hole te krijgen. In Tilburg is er net een nieuwe course aangelegd die open is voor iedereen. De discgolfbaan is de eerste 18-holes course van Noord-Brabant. De course ligt in het stadsbos013 en is te bereiken vanuit Villa Vredelust. Het enige wat je nodig hebt om gebruik te kunnen maken van de discgolfbaan is een frisbee. Deze kun je ook via de vereniging aanschaffen.

Kennismaking met discgolf

Discgolf is een Amerikaanse sport die zich steeds verder over de wereld verspreidt. De eerste keer dat Dennis discgolf speelde was in Queenstown, Nieuw-Zeeland. Daar zijn in een sportpark op een schiereiland langs de gehele kust holes te vinden. Dichtbij de course is een winkel waar je discs kan huren of kopen. Dit maakt het heel toegankelijk. Je kan het gehele park rondlopen en de frisbees in de holes proberen te gooien. Tijdens deze wandeling ontmoette Dennis andere spelers waarmee hij samen een ronde discgolf speelde. Dit vindt hij het leukste aan de sport: iedereen wordt geaccepteerd en betrokken bij het spelletje. Onderling moedigen de spelers elkaar aan. Zo ontstaat er een hele positieve sfeer.

Een Tilburgse course

De ervaring met discgolf wilde Dennis ook graag in Nederland met andere mensen delen. Een vriend van hem werd al snel enthousiast. Het idee werd gevormd om een Tilburgse course te creëren zodat het beweegaanbod van de Tilburger vergroot wordt. Hiervoor hadden ze ondersteuning en een locatie nodig. De ondersteuning kwam vanuit de gemeente Tilburg. Zij hadden dezelfde ambitie: een toegankelijk beweegaanbod voor alle Tilburgers creëren. Als laatste kwam het moeilijkste puntje, de locatie. Die is nu ook gevonden! In het stadsbos013 tussen Villa Vredelust en Rugbyclub Tilburg ligt een mooi stuk bos waar voor iedereen voldoende uitdaging te vinden is. Met de vele bomen in het bos is het soms best lastig om de basket te bereiken…

Vereniging Discgolf 013

Nog voordat de course in Tilburg klaar was, had Dennis al verschillende enthousiaste discgolfers bereikt. Zij hadden Dennis met een vriend zien spelen en wilden het zelf ook graag proberen. Het is een coronaproof spel omdat het in de buitenlucht beoefend wordt. Hierdoor kon de groep een keer per week bij elkaar blijven komen om samen te spelen. In het voorjaar besloot Dennis met een vriend en een collega om er een vereniging van te maken. Op deze manier kon de groep zich aansluiten bij de frisbeebond.

De vereniging bestaat op het moment uit 23 leden. Er zit veel variatie in leeftijd bij de leden. Iedereen is welkom bij de vereniging. Het is een toegankelijk spel waar je snel progressie in kan boeken. De leden geven aan dat zij het spel daarom zo leuk vinden. “Je kunt het spel zo technisch maken als dat je zelf wil.” Daarnaast geven de leden aan dat het een leuk alternatief is voor wandelen. Dat hebben ze tijdens de coronaperiode inmiddels wel genoeg gedaan.

Iedereen is welkom

De course is openbaar waardoor alle Tilburgers zelf hun rondje kunnen maken. Natuurlijk mag je ook bij de vereniging aansluiten op de woensdagavond. Zij vertellen je graag meer over discgolf. Én het is ook een hele leuke teambuildingsactiviteit!

Wil je meer weten over de baan of het spel discgolf? Kijk dan op www.discgolf013.nl.

Verder Lezen