Sport in Tilburg
»
»

Vereniging in de schijnwerpers: Opzetten jeugdraad TRB-RES

Vereniging in de schijnwerpers: Opzetten jeugdraad TRB-RES

vereniging in de schijnwerpers

In de rubriek "vereniging in de schijnwerpers" maak je kennis met verenigingen die iets unieks hebben gedaan. Dit varieert van een groot evenement tot aan een nieuwe challenge binnen de club… Dit alles om andere verenigingen te inspireren en aan te sporen dat dit soort ludieke acties ook bij jouw eigen vereniging mogelijk zijn en dat je hier allerlei voordelen uit kan halen! Deze keer spraken wij Manon van Esch van zwemvereniging TRB-RES, die binnen deze vereniging betrokken was bij het opzetten van een jeugdraad.

Sinds 2011 zit Manon bij deze vereniging. Ze doet aan wedstrijdzwemmen en geeft ook training aan de masters (20+ ers). Tevens is zij stagiaire bij het sportbedrijf. Manon heeft een belangrijke rol gespeeld in het opzetten van een positief sportklimaat binnen de vereniging. Zij zat samen met zeven andere leden in een werkgroep vanuit alle andere afdelingen van de vereniging. Dit was dus een divers groepje dat zich op het positief sportklimaat ging richten.

Wat hebben jullie dan precies ondernomen binnen die werkgroep?
"Deze werkgroep initieert van alles rondom het Positief Sportklimaat. Daar hoort ook bij dat de jeugd een stem krijgt. Daarom heb ik afgelopen jaar ook de jeugdraad opgezet. Dit was tevens tot stand gekomen vanuit een stage opdracht, maar vond dat zelf natuurlijk ook heel belangrijk!", aldus Manon. Er is al eens een jeugdraad geweest, maar dat was destijds slechts voor beleid. Het wordt nu veel meer verenigingsbreed uitgezet én gedragen. Tijdens onze activiteiten voor kinderen merkten we dat zij dit super leuk vonden. Daaruit merkten we dat kinderen ook zeker een stem hebben binnen de vereniging.

Vertel ons eens wat meer over de jeugdraad!
De jeudgraad is dus een groepje dat hun mening kan geven over allerlei zaken, zodat het bestuur dan ook zeker weet dat ze de jeugd hebben meegenomen in beslissingen. Deze raad bestaat uit kinderen tussen de 12 en 18 jaar. De begeleider van de jeugdraad is een volwassene, die ook het schakeltje naar bestuurders vormt en andere belangrijke lijntjes heeft. Als de jeugdraad bij elkaar komt, is deze begeleider er ook altijd bij. "In eerste instantie hebben we goed nagedacht over hoe we de raad willen vormgeven. Wie zijn we? Met wie gaan we in gesprek? Geven we advies? Organiseren we dingen? Momenteel is het voornamelijk een soort activiteitencommissie, maar in de toekomst denken zij ook graag mee over vraagstukken die er liggen in het bestuur", aldus Manon.

De jeugdraad is nog niet heel zichtbaar binnen de vereniging omdat deze er nog niet zo lang is, maar de club heeft al wel ondernomen om dit te gaan communiceren in onder andere de nieuwsbrief, de website, instagram, etc. De jeugdraad gaat nu een activiteit oppakken die speciaal op de jeugd is gericht. Wat dat wordt, is nu nog niet duidelijk. In januari zetten zij daar de eerste stappen in...

"Door de jeugdraad merk je dat de jeugd veel meer betrokken raakt bij de vereniging en dat zij zich gehoord voelen. Daarnaast komen er meer activiteiten tot stand die passend zijn bij de doelgroep. Het bestuur vind het heel goed dat de jeugdraad er is, daarom betrekken ze de jeugdraad er ook graag bij!", vult Manon nog aan.

Wat adviseer je andere verenigingen?
Manon adviseert aan andere verenigingen om de jeugd écht goed bij de club te betrekken. Op deze manier behoud je ook je leden. Als je je jeugd al vroeg betrokken maakt, zullen ze op een latere leeftijd, waar studie en andere hobbys interessant worden, beter bij de club blijven. Daarnaast weet de jeugd ook het beste wat zij zelf leuk vinden. Dus: als je de jeugd iets laat organiseren, weet je ook dat de jeugd het zelf leuk vind.

Wat is het belang van vrijwilligerswerk volgens jou?
"Ik vind het leuk om te doen, en ik vind het belangrijk om anderen te kunnen laten sporten. De club bedankt me ook wel en laat haar waardering blijken. Ik vind het ook wel belangrijk om waardering te krijgen van de club. Sinds dit seizoen hebben we bijvoorbeeld een nieuwe voorzitter, als klein bedankje kregen we met sinterklaas een chocoladeletter".

Manon raadt anderen ook zeker aan om vrijwilligerswerk te doen. Het is belangrijk omdat het gezellig is, maar ook omdat als jij vrijwilliger bent - ook al is het iets kleins - kan jij het ook fijner maken voor anderen binnen je vereniging! Je leert door vrijwilligerswerk veel mensen kennen. Ik vond het leuk om mensen in contact te brengen met elkaar, waardoor je een stukje verbondenheid voelt.

Benieuwd naar de activiteit die deze jeugdraad gaat organiseren? Meer informatie over het opzetten van een jeugdraad? Benieuwd naar een stappenplan? Mail dan naar aukje.van.loon@tilburg.nl

Verder Lezen