Sport in Tilburg
»
»

Vereniging in de schijnwerpers: Showdown Tilburg

16-2-2021 11:00:00

Vereniging in de schijnwerpers: Showdown Tilburg

vereniging in de schijnwerpers

Special: 25 jaar Steunpunt Aangepast Sporten

Elke maand wordt er een sportaanbieder in de spotlights gezet. Omdat Steunpunt Aangepast Sporten 25 jaar bestaat, is dat deze keer een vereniging met een aangepast sportaanbod: Showdown Tilburg. We spraken de secretaris van Showdown Tilburg, Milton Lie Kwie, over deze mooie, bijzondere sport en over de vereniging. “ Showdown is een snelle sport voor iedereen die op gehoor wil sporten. Reactievermogen en techniek zijn belangrijk, de bal kan meer dan 80 kilometer per uur halen!”

Wat is showdown?

Showdown is een relatief onbekende sport. De sport, die vaak wordt vergeleken met een mix van tafeltennis en air hockey, is in eerste instantie ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking. De oorsprong van deze sport ligt in Canada. Oprichter Joe Lewis werd op jonge leeftijd blind en ontdekte al gauw dat er geen mogelijkheden waren voor blinden om zelfstandig te kunnen sporten.

Showdown is een snelle, flitsende sport waarbij snelheid, reactievermogen, concentratie en techniek belangrijk zijn. Een bal van hard plastic, gevuld met metalen kogeltjes, moet in het doel van de tegenstander worden geslagen met een batje. Je speelt op een tafel van 3.60 x 1.22 meter. Deelnemers dragen naast handbescherming ook een afgeplakte skibril, zodat voor iedereen de visuele beperking gelijk is. Ook mensen zonder visuele beperking kunnen op deze manier de sport dus beoefenen. Showdown is voor iedereen, voor alle leeftijden en er wordt gemengd gespeeld.

Showdown Tilburg

De sport kwam in 1980 naar Nederland, toen een Canadees team het introduceerde in Arnhem. Kort daarna werd in Dongen een club opgericht, die ook in Tilburg haar leden vond. In 1988 startte Tilburg een eigen vereniging. Vier leden die er toen al bij waren zijn nu nog steeds lid.

Milton Lie Kwie (1956) is al vanaf 2012 secretaris van Showdown Tilburg en is in 1993 lid geworden van de vereniging. “Ik vond het een enorme ervaring om zelfstandig te kunnen sporten en vond het jammer dat ik niet eerder lid ben geworden!”
Milton is volledig blind en een blije bezitter van een geleidehond, Shyba. Zijn taken als secretaris doet hij grotendeels op de computer, die spraakbestuurd is. “Mijn grootste drijfveer is mezelf dienstbaar maken aan de samenleving. Naast mijn functie als secretaris help ik ook nieuwe spelers op weg door middel van trainingen.” Milton is zelf geen wedstrijdsporter meer maar hij slaat regelmatig nog een balletje als recreatieve speler. “Het is onvoorstelbaar fijn om een sport zelfstandig te beoefenen waar je je beperking vergeet, je als een vis in het water voelt. Het geeft een machtig gevoel van vrijheid en zelfstandigheid. Je hebt geen begeleiding nodig en bent 100% zelf verantwoordelijk voor je resultaat.”

Een sport voor iedereen

Er zijn momenteel 15 mensen lid van de vereniging. Milton: “Helaas blijft showdown steken in aantallen beoefenaars. Naar mijn bescheiden mening heeft dat te maken met een andere of ontbrekende visie op beleidsniveau. Mensen worden vooral gestimuleerd en aangemoedigd om sporten te beoefenen die zijn aangepast aan de handicap. Overigens fijn om een breed aanbod te hebben, maar nu word je steeds herinnerd aan je handicap. Showdown wordt bestempeld als specifieke blindensport, sportbeleving blijkt ondergeschikt aan status. Ik voetbal dus tel ik mee, ik showdown dus blijf ik in het hok der blinden. Hierdoor is de doelgroep klein. Terwijl iedereen de sport kan beoefenen!
Daarnaast treedt binnen onze club ook de vergrijzing toe waardoor het ledenaantal langzaam slinkt.”

Voor de leden die de vereniging heeft wordt van alles georganiseerd. In 'normale' tijden is er elke week een clubavond waar gespeeld en getraind wordt. Er wordt door alle leden deelgenomen aan de clubcompetitie. Sommige leden doen ook mee aan landelijk toernooien zoals de nationale competitie in Amsterdam en het Nederlands Kampioenschap.
Tot 2019 organiseerde de vereniging ook zelf een groot landelijk toernooi, het jaarlijkse Kruikentoernooi. Hier haalde Milton veel energie uit: “Het zijn en blijven mooie herinneringen als je merkt hoe deelnemers, sporters en vrijwilligers genieten tijdens deze toernooien.”

De vereniging vindt de sociale kant van sport erg belangrijk. “We zorgen rondom de wedstrijden en trainingen voor een gemoedelijke en gezellige sfeer. Aan het eind van elk jaar organiseren we een feestavond.”

Nederlands kampioen

Milton is een ervaren Showdown speler. Hij is jarenlang wedstrijdsporter geweest en heeft aan veel kampioenschappen deelgenomen. In 1994 werd hij Nederlands Kampioen. Dit was een van zijn bijzonderste momenten in zijn carrière, maar zijn allermooiste herinnering kwam iets later. “Mijn mooiste moment was toch een ontmoeting met Joe Lewis in White Rock aan de westkust van Canada. Ik was daar om de ontwikkeling van showdown te bespreken. Joe was daar niet meer bij betrokken, maar we hebben hem wel een bezoekje gebracht. Als dank voor wat hij voor de sport Showdown heeft gedaan heb ik hem toen mijn eerste gouden medaille van het Nederlands Kampioenschap overhandigd. Hij en zijn vrouw waren erg verrast en wat geëmotioneerd door het gebaar.

Een ander hoogtepunt waren de Paralympics in Atlanta in 1996. “Op verzoek van Canada hielp ik mee om de sport showdown te promoten onder sporters en geïnteresseerden. Het was geen demonstratiesport, maar Showdown werd toegelaten als activiteit in het Olympisch dorp. Uiteindelijk werd het de populairste activiteit van het dorp.”

Steunpunt Aangepast Sporten

Showdown Tilburg heeft regelmatig contact met Steunpunt Aangepast sporten. “Het is enorm belangrijk om bij het Steunpunt aan te kunnen kloppen als we er zelf niet uitkomen of voor advies en club overstijgende zaken. Zo hebben we soms ondersteuning nodig in een gesprek met de verhuurder om onze sportaccommodatie te behouden. Ook hebben ze ons geholpen met de vervanging van verouderd sportmateriaal door hetzelfde als die in de wedstrijdsport wordt gebruikt, waardoor een prima aansluiting op de nationale competitie in Amsterdam mogelijk werd gemaakt!”

We wensen Milton veel succes met het promoten van deze mooie sport en zijn werkzaamheden bij Showdown Tilburg en we hopen dat meer mensen de sport ontdekken!

Verder Lezen