Sport in Tilburg
»
»

Vereniging in de schijnwerpers: T.T.V. LUTO aan de slag met vernieuwend sportaanbod

02-11-2021 15:55:00

Vereniging in de schijnwerpers: T.T.V. LUTO aan de slag met vernieuwend sportaanbod

vereniging in de schijnwerpers

Deze maand staat tafeltennisvereniging t.t.v. LUTO in de schijnwerpers. Deze vereniging greep de kans om met vernieuwend sportaanbod aan de slag te gaan met beide handen aan. Zij wisten een succesvol beweegprogramma voor ouderen neer te zetten, namelijk OldStars tafeltennis. Naast dat zij zich op deze manier maatschappelijk inzetten, levert het de club ook diverse voordelen op! Wij spraken met Marcel van der Wegen, bestuurslid en projectleider OldStars bij LUTO.

Even kennismaken

Marcel van der Wegen is de enthousiaste projectleider OldStars bij LUTO. Van jongs af aan heeft hij al een grote liefde voor de tafeltennissport en hij is sinds het 70-jarige jubileum van LUTO (inmiddels 7 jaar geleden) weer in het bestuur toegetreden. Vanuit zijn onderwijsachtergrond heeft hij een passie voor het ‘verenigen’ van mensen en hij is graag bereid om iets extra’s te doen om de vereniging vooruit te helpen.

Starten met OldStars

Marcel vertelt ons dat LUTO in aanraking is gekomen met OldStars via het Nationaal Ouderen Fonds. Binnen de vereniging merkte het bestuur op dat mensen echt wel willen sporten, maar wel bij een club met aanbod dat bij hen aansluit. Door een enthousiaste trainer zijn zij enkele jaren geleden in aanraking gekomen met het beweegprogramma Fifty+ViTT (vitaal tafeltennissen voor ouderen). Ook wisten zij dat de bond meer wilde gaan focussen op ouderen, aan de hand van de ‘OldStars-formule’. Dat hebben zij als vereniging al snel omarmd.

Belang voor de vereniging en omgeving

Maar waarom is deze vorm van vernieuwend sportaanbod zo belangrijk voor de vereniging en omgeving? Waarom zou je hiermee aan de slag gaan? Daar heeft Marcel een duidelijk antwoord op. “Als vereniging zien en weten wij dat deze ouderen een belangrijke doelgroep voor ons zijn, die mogelijkheden bieden tot groei. Er komen steeds meer ouderen en die willen gaan bewegen, daar willen wij op inspelen. Zo gezegd, zo gedaan. Het is een kwestie van meebewegen met de maatschappelijke trend. Uiteraard focussen we ook op jeugd, maar die leden komen vooral om zo goed mogelijk in de sport te worden. Zij hebben toch een andere insteek om lid te worden. We merken dat tafeltennis als manier om lekker te bewegen populair is onder ouderen. We kijken dus goed naar de behoefte van deze leeftijdsgroep en waar bij ons mogelijkheden tot groei zit, in ons geval dus 55-plussers”. Daarnaast geeft de vereniging aan dat ze het belangrijk vinden om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Met OldStars brengen ze ouderen op een laagdrempelige manier in beweging. Het beweegprogramma focust zich op gezondheid, vitaliteit en het sociale aspect.

Plan de campagne

Nadat duidelijk werd hoe belangrijk en relevant dit programma voor zowel de vereniging als omgeving was, werden er al snel allerlei zaken in gang gezet. Het doel was dus om meer ouderen te betrekken bij de vereniging. Om dit te bereiken hebben ze allereerst gekeken welke geschikte ‘oudervriendelijke’ vormen hiervoor waren. Met de reguliere tafeltennissport zou je niet alle ouderen bereiken volgens Marcel, omdat dat voor sommigen te moeilijk of te hoog gegrepen is. “We zijn dus vooral laagdrempelig gaan kijken. Mensen worden getriggerd door het programma OldStars: de laagdrempelige warming-up en beweegvormen. Ook hebben ze hier een duidelijk doel voor ogen, zoals soepeler worden en de balans verbeteren. Het sluit dus goed aan bij de wensen en behoeften van deze doelgroep. Heel veel ouderen herkennen zich hierin”. Er wordt niet teveel van de deelnemers verwacht, maar gewoon lekker bewegen en plezier hebben!

De ‘succesformule’

Verenigingen worden steeds vaker vanuit allerlei hoeken gestimuleerd om vernieuwend sportaanbod op te zetten en in te spelen op de wensen en behoeften van specifieke doelgroepen. Maar hoe maak je dat nu echt tot een succes? Volgens Marcel is juist die laagdrempeligheid van OldStars enorm belangrijk, maar ook de samenwerking met andere partijen. “Wij hebben steun gevonden bij het Nationaal Ouderen Fonds, het Sportbedrijf van de Gemeente Tilburg en ContourdeTwern. Hiermee wordt het een breder initiatief dan slechts ‘iets van de club’. Daarnaast heeft de vereniging veel tijd en energie gestoken in publiciteit en relaties met deze partijen. “Zo zijn er nu zelfs ouderenwerkers vanuit ContourdeTwern die mensen doorverwijzen naar onze vereniging”. Inmiddels heeft de vereniging nu behoorlijk wat nieuwe leden mogen verwelkomen vanuit dit programma en blijven er aanmeldingen en reacties binnenkomen. Een mooie impuls voor de vereniging dus!

Hoe nu verder?

Het opzetten van dit nieuwe sportaanbod is stap 1. Hoe zorg je dan vervolgens voor structurele borging binnen de vereniging? Bij LUTO is er voor gekozen om dit programma uiteindelijk iedere woensdagochtend door te laten gaan. “Het is wel belangrijk dat daar dan de juiste mankracht op staat. Er is veel animo, we zouden misschien in de toekomst kunnen starten met een tweede groep”. Volgens Marcel is het sowieso belangrijk dat er continuïteit in het aanbod zit. “Dus dat je mensen daadwerkelijk kan garanderen dat het doorgaat. Het eerdere initiatief Fifty+ViTT stopte na tien keer. Dan zijn mensen weer aangewezen op het reguliere tafeltennis. Deze doelgroep wil gewoon met plezier bewegen en dat kunnen ze nu wekelijks doen. En dat uiteraard op de manier die bij de doelgroep past”.

Ambities en toekomstplannen

Kijkend naar de toekomstplannen van LUTO, dan schetst Marcel dat zij enerzijds het geluk hebben dat zij een eigen speelhal hebben, maar dat deze anderzijds wel midden in het centrum is gevestigd. Hierdoor is de vereniging niet voor iedereen even makkelijk bereikbaar. Om dit te tackelen proberen ze zich wel zo flexibel mogelijk op te stellen en de speelhal op meerdere momenten van de dag te openen. Ook is er de ambitie om als vereniging meer naar de doelgroep toe te gaan, in plaats van ze altijd te verwelkomen op de vereniging zelf. “We staan er bijvoorbeeld wel voor open om clinics te geven in wijkcentra. Als vereniging proberen we ons vizier iets meer ‘open’ te zetten. We gaan in ieder geval verder op de ingeslagen weg, met veel aandacht voor OldStars en flexibelere tijden overdag. Daar willen we echt een succes van maken.”. Al met al een mooie ambitie. Wij hopen dat LUTO nog veel ouderen blij mag gaan maken met het programma OldStars!

Meer weten over OldStars? Bekijk dan hier de officiële website.
Ook aan de slag met vernieuwend sportaanbod voor een specifieke doelgroep? Heb je interesse maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Neem dan contact met ons op.

Verder Lezen