Sport in Tilburg
»
»

Vereniging in de schijnwerpers: Tilburgse sportverenigingen zijn er ook in tijden van corona voor haar leden

Vereniging in de schijnwerpers: Tilburgse sportverenigingen zijn er ook in tijden van corona voor haar leden

vereniging in de schijnwerpers

Na noodgedwongen bijna twee maanden stil te hebben gezeten, zonder georganiseerde sport, mogen sportverenigingen eindelijk weer beginnen met doen waarvoor ze bestemd zijn. Mits dat zij natuurlijk rekening houden met de getroffen maatregelen. In deze "vereniging in de schijnwerpers" blikken we terug naar hoe sportverenigingen in onze gemeente er ondanks alle maatregelen toch nog wisten te zijn voor haar leden en omgeving. In deze editie staan er dus meerdere verenigingen in de schijnwerpers. We nemen jullie graag mee naar een aantal inspirerende initiatieven!  

Challenges

Heel Tilburg moest door de maatregelen ineens massaal thuisblijven. Gelukkig maken bijna alle sportverenigingen en leden gebruik van sociale media, zoals Facebook en Instagram. Hierdoor kan de club haar leden relatief makkelijk en snel bereiken. Veel Tilburgse verenigingen maakten zogeheten “Challenges” voor thuis. Hiermee werden leden uitgedaagd om te laten zien dat ze ook thuis nog bezig kunnen zijn met hun sport in tijden van corona.

Zo heeft Kunst & Kracht zich via Facebook gericht op haar jongste leden door middel van beweeglessen van Nijntje. In deze filmpjes kwam een serie beweeglessen aan bod waarin kinderen thuis plezier konden hebben en tegelijkertijd belangrijke basisvormen van bewegen konden leren.

HC Tilburg heeft 18 dagen (!) aan een stuk door filmpjes op Facebook geplaatst om leden tijdens de coronastop sportief bezig te houden. Hockeytricks, challenges en fysieke uitdagingen die vanuit thuis gedaan konden worden kwamen hier aan bod. Het eerste filmpje werd opgenomen door clubicoon Jip Dassen. Doordat zij hem inzette, werd de reeks van uitdagingen goed afgetrapt en daadwerkelijk in grotere getalen uitgevoerd.

Voor leden van Reddingsbrigade Tilburg '98 is het moeilijk om de sport thuis te beoefenen. De meeste leden hebben namelijk geen zwembad in hun achtertuin. Deze vereniging bedacht informatieve challenges die gerelateerd zijn aan bijvoorbeeld het redden van mensen. Ondanks dat leden niet echt het water in konden heeft deze vereniging hiermee toch nog gezorgd voor leuke thuisactiviteiten.

Sport mee voor ouderen

MHC Berkel-Enschot vroeg haar leden specifiek om positieve ideeën aan te dragen om deze lastige periode door te kunnen komen. Reacties waren onder andere dat leden iets actiefs wilden doen in een hockeyloze periode. Andere leden gaven aan dat zij iets voor de ouderen wilden betekenen. Hieruit kwam het idee een live-bootcamp te organiseren. Heel de club kon op 6 april via Facebook mee doen met de bootcamp. Via de website van de club konden deelnemers een vrijwillige donatie doen voor de organisatie van de bootcamp. Met deze opbrengsten werden presentjes gekocht bij lokale ondernemers. Deze aardigheidjes werden later overhandigd aan ouderen die niet van huis konden. Kortom; een super idee met een maatschappelijk tintje, waarbij alle leden betrokken konden zijn.

Onderhoud

Voetbalvereniging Sarto heeft de coronastop aangegrepen om de handjes uit de mouwen te steken. Omdat er niet gevoetbald kon worden op sportpark Westend is er gekozen om het sportpark op diverse plekken aan te pakken. Zo heeft de club een verharde staantribune gebouwd om toeschouwers meer comfort te bieden tijdens wedstrijden die gespeeld worden op het hoofdveld. Ook is op het parkeerterrein plaats voor bussen gerealiseerd. Hierdoor is er extra veiligheid gecreëerd. Tot slot is de vindbaarheid van het sportpark verbeterd door bewegwijzering aan te brengen. Door deze werkzaamheden kan er na de coronastop extra genoten worden van sportpark.

Contributie

Als gevolg van de genomen maatregelen konden leden van sportverenigingen een lange tijd geen gebruik maken van de accommodatie van de vereniging. Toch moet de vereniging diverse kosten gewoon blijven betalen. Daarom moest wel de contributie gewoon betaald worden. Atletiekvereniging Attila geeft haar leden hier via een nieuwsbericht op de website duidelijkheid over. Ze schrijven dat de club de afgelopen jaren een kleine reserve heeft opgebouwd en als gevolg van het virus de contributie voor senioren zal verlagen. Clubs zijn hier juridisch niet toe tot verplicht.

Sponsoren

Niet te vergeten zijn de sponsoren van verenigingen. Ook zij zijn in de moeilijkheden gekomen door het coronavirus. Sponsoren zijn voor veel verenigingen een belangrijke inkomstenbron. Voorheen sponsorde een bedrijf een club meestal uit liefdadigheid. Omdat tijden veranderen zien we tegenwoordig steeds vaker dat clubs er op bepaalde vlakken ook voor haar sponsoren kunnen zijn. De sponsorcommissie van voetbalvereniging SvSSS weet dat ze een groot bereik hebben met de vereniging. Zij hebben de afgelopen weken sponsoren een hart onder de riem gestoken via sociale media. Met verschillende posts liet de club weten dat ze ook nu aan haar trouwe sponsoren denken. Verder hopen ze dat andere mensen uit Udenhout de sponsoren ook niet vergeten zodat ook zij de crisis goed doorkomen.

Al met al kan gesteld worden dat het Sportbedrijf erg trots is op hoe Tilburgse sportverenigingen de afgelopen tijd gehandeld hebben ondanks de lastige situatie. In dit artikel hadden dan ook veel meer verenigingen aan bod kunnen komen. Echter zijn niet alle verenigingen bij naam genoemd omdat de oplossingen vaker in soortgelijke categorieën vielen. Mocht er een mooi initiatief niet genoemd zijn, voel je vrij om ons te mailen: verenigingsondersteuning@tilburg.nl.

Sportbedrijf Tilburg hoopt dat iedereen gezond blijft en zijn of haar sport langzamerhand weer op een plezierige en veilige manier kan gaan uitoefenen!

Verder Lezen