Sport in Tilburg
»
»

Vereniging in de schijnwerpers: TPV Udenhout heeft een rookvrije accommodatie

20-12-2021 08:36:00

Vereniging in de schijnwerpers: TPV Udenhout heeft een rookvrije accommodatie

vereniging in de schijnwerpers

Het jaar wordt afgesloten met tennis- en padelvereniging Udenhout, die deze maand in de schijnwerpers staat. Deze vereniging heeft vanaf 1 januari 2022 een rookvrije sportaccommodatie. Tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV) is er unaniem gestemd op het voorstel om het park rookvrij te maken. Dit initiatief is vanuit de leden gekomen met als redenatie; sport is gezond en roken niet. Wij spraken voorzitter Harold Hovens en horeca- en parkbeheerder Bert Brok over hun vereniging.

Even kennismaken met TPV Udenhout

TPV Udenhout is een tennis- en padelvereniging in Udenhout. De vereniging telt nu ongeveer 750 leden waarvan 70 jeugdleden. Het is één van de grootste sportverenigingen van Udenhout. Twee jaar geleden telde de vereniging nog zo’n 600 leden, maar de stijgende populariteit van padel heeft veel nieuwe sporters aangetrokken. Ook corona heeft een positief effect gehad op de vereniging doordat de coronamaatregelen relatief weinig gevolgen hadden voor de tennis- en padelsport. Meer dan de helft van de nieuwe leden zijn padellers. De club heeft de afgelopen jaren ook veel geïnvesteerd in het nieuwe ledenbeleid. Zo is er bijvoorbeeld gewerkt met een buddysysteem en waren er speciale acties waarmee nieuwe leden korting konden krijgen.

Hoogtepunt van 2021

2021 was een lastig (sport)jaar, maar toch zijn we benieuwd wat de lichtpuntjes waren voor de club. Bert en Harold vertellen dat ze er trots op zijn dat, ondanks alles, de vereniging toch is blijven draaien. Iedereen is betrokken gebleven en het enthousiasme voor de club is niet verloren gegaan! ‘’Als bestuur hebben we daar hard ons best voor gedaan. En het voorbeeld dat je daar zelf in geeft werd ook duidelijk uitgedragen. Positiviteit werkt aanstekelijk’’, aldus Harold.

Last van het roken

De vraag waarom TPV Udenhout een rookvrije sportaccommodatie is geworden, is eenvoudig te beantwoorden voor de heren: ‘’We hadden er last van en het is slecht voor je gezondheid’’. Voor de ingang van het clubgebouw stonden rooktafels onder een afdak. Wanneer leden, ouders of deelnemers van de competitie daar stonden te roken bleef de rook lang hangen. De weerstand hiertegen begon te groeien waardoor de we tafels hebben verplaatst. Maar eigenlijk werd het probleem daarmee alleen maar verplaatst. De sporters hadden steeds meer last van het roken en op een gegeven moment hebben leden dit probleem aangekaart bij het bestuur.

Unanieme stemming ALV

De afgelopen twee jaar is de vereniging met het roken bezig geweest. Vanuit het bestuur, vrijwilligers en kader is er eerst draagvlak gecreëerd bij de leden. De bestuurders hebben bij leden gepeild hoe ze over een rookverbod dachten. ‘’Leden die we spraken over dit thema reageerden eigenlijk steeds heel positief. Maar het voorstel om rookvrij te worden moet wel echt vanuit de leden komen. Je wilt namelijk draagvlak creëren’’, verteld Harold. “Uiteindelijk is er afgelopen juni vanuit de leden een verzoek ingediend. Tijdens de ALV is het verzoek unaniem aanvaard. Fantastisch!”

En toen?!

Nadat het voorstel in de ALV was aanvaard, hebben Bert en Harold contact opgenomen met verenigingsondersteuner John Eijwoudt. John heeft ze vervolgens in contact gebracht met Irene Walk van Team:Fit. Irene heeft uitleg gegeven over de Rookvrije Generatie en handvaten gegeven betreft de communicatie. Vervolgens is het besluit gedeeld op de website van de vereniging en heeft het bestuur speciale borden besteld op de website van de rookvrije generatie.
Op de website kan je checken of jouw vereniging in aanmerking komt voor gratis borden. Bert: ‘’Dat was bij ons, zoals bij de meeste clubs, gelukkig het geval. We hebben er zeven besteld en deze hebben we verspreid over het park zodat het overal duidelijk is dat er niet gerookt mag worden’’.

Reacties op het besluit

Tot dusver hebben ze alleen maar lovende reacties gekregen over het besluit. Leden vinden het een goede stap en vinden het een logisch besluit. Dat komt volgens Bert en Harold ook doordat het vanuit de leden zelf is gekomen. Er was dus al draagvlak voordat er gestemd ging worden in de ALV. Zelfs de rokers zijn blij met het besluit.
Toch denken de bestuurders dat er nog wel negatieve reacties gaan komen. ‘’Zodra het beleid echt in gaat zal er vast wel eens verontwaardigd gereageerd worden dat er écht niet gerookt kan worden’’, aldus Harold.

Handhaving

Hoe gaat de vereniging ervoor zorgen dat er echt niet gerookt gaat worden op het park? Bert: ‘’We gaan echt niet als een politieagent optreden, maar we spreken mensen wel aan op hun gedrag’’. Maar volgens Harold gaat het er ook om hoé je mensen er op aanspreekt. ‘’Wij doen dat met een glimlach. Het eerste jaar zal het wat strubbelingen geven, maar daar groei je wel in’’.

De grootste uitdaging gaat naar verwachting liggen bij de toernooien en competities. Dan komen er sporters van buitenaf die misschien nog niet gewend zijn dat er niet gerookt mag worden bij TPV Udenhout. Maar daar hebben de mannen ook een oplossing voor. Ze vragen de competitieleiders om in de communicatie richting de sporters heel duidelijk mee te nemen dat de vereniging rookvrij is.
Een andere uitdaging is eventuele verplaatsing van het probleem. Bert: ‘’Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de rokers zich verplaatsen naar de ingang. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat de rokers inzien dat dit ook niet de bedoeling is en dat ze gewoon even een blokje om moeten lopen’’.

Tips voor verenigingen

Ben je na het lezen van dit artikel ook enthousiast geworden en wil je je inzetten om jouw sportaccommodatie rookvrij te maken? Dan hebben Harold en Bert nog een aantal tips:
- Laat het initiatief echt vanuit de leden komen, dan heb je gelijk al draagvlak. Natuurlijk kan je zelf draagvlak creëren door met de leden in gesprek te gaan.
- Neem de tijd voor dit proces! Het duurde bij TPVU ook ongeveer twee jaar voordat het voorstel in de ALV mee is genomen.
- Pas je communicatie aan op de doelgroep. Het ledenbestand van TPV Udenhout bestaat voornamelijk uit volwassenen. Richt je dan dus ook op wat de voordelen zijn voor deze doelgroep. Harold: ‘’Natuurlijk zijn we het er over eens dat roken een ontzettend slecht voorbeeld is voor kinderen. Maar ook als er geen kinderen aanwezig zijn willen we dat iedereen zich aan de het beleid houdt. Dus we hebben ons echt gericht op het feit dat wij als volwassenen er last van hebben en dat het niet goed is voor de eigen gezondheid’’.

Is jullie sportaccommodatie al rookvrij?! Laat het ons weten.
Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je aan de slag gaan om jouw sportaccommodatie ook rookvrij te maken? Neem dan eens een kijken op www.rookvrijegeneratie.nl. En natuurlijk kan je ook contact opnemen met één van de verenigingsondersteuners. We helpen je graag met dit mooie initiatief!

Verder Lezen