Sport in Tilburg
»
»

Vereniging in de schijnwerpers: Play Positive bij Volley Tilburg

Vereniging in de schijnwerpers: Play Positive bij Volley Tilburg

vereniging in de schijnwerpers

Geanpaul Mercera en Stephanie Boosten zijn vrijwilligers van volleybalvereniging Volley Tilburg. Bij deze club werken ze aan een positief sportklimaat. Om deze reden, en om de teambuilding bij de vele teams te verbeteren, hebben Geanpaul en Stephanie een speciale challenge bedacht: de Play Positive Challenge. Wij spraken hen over dit vernieuwende spel.

Geanpaul is trainer bij Volley Tilburg en ook speler geweest. Hij is al sinds zijn 11e actief in deze sport, verder is hij heel erg actief als vrijwilliger en probeert zo zijn steentje bij te dragen binnen de vereniging. ''Het is een grote club. En de combinatie van jeugd, senioren, recreanten en ook nog eens het zitvolleybal. Dat maakt het anders, we zijn heel divers en eigenlijk van alle markten thuis. De club wil groeien, groter worden en presteren, maar er is de laatste jaren ook veel meer tijd en ruimte gekomen om plezier te maken en daar een mooie combinatie in te vinden!'', aldus Geanpaul op de vraag wat zijn club uniek maakt.

Stephanie speelt bij Dames 6. Samen met Geanpaul en Manon (als stagiaire vanuit de het Sportbedrijf betrokken) vormen zij de werkgroep positief sportklimaat bij Volley Tilburg.

De Play Positive Challenge
In de werkgroep werd de Play Positive Challenge bedacht. Alle vrijwilligers en commissies werden betrokken en krachten werden gebundeld. "Zo is ook de jeugdkampcommissie betrokken en bij het jeugdkamp begon de challenge al snel te leven. Dat was heel grappig om te zien", vertelt Geanpaul

Het spel bevat 80 verschillende challenges die uitgevoerd kunnen worden door een team, vervolgens worden de opdrachten vastgelegd met een telefoon en opgestuurd naar de jury (Geanpaul en Stephanie). De jury beoordeelt de opdracht en deelt punten uit. ''Een aantal opdrachten zijn heel leuk om als team te doen. Sommigen hebben misschien niet een directe relatie met Positief Sportklimaat, maar zijn wel heel goed voor de teambuilding!'', aldus Stephanie.

De challenge werd goed ontvangen binnen de club. Geanpaul: "Vooral de jeugdteams pakten het goed op. Zeker omdat het iets nieuws is binnen een grote club. De kans is dan ook groot dat de boodschap niet over komt. Maar de challenge brengt veel beweging binnen de club, van heren en dames 1 tot de jeugd. We hopen hiermee natuurlijk nog meer leden te bereiken, maar voor een eerste keer is dit zeker een succes geweest."

De winnaar van de challenge werd dames 7 en de tweede prijs was voor meisjes C1. De challenge heeft ongeveer 3 weken gelopen, maar daarvoor zat er al wel een lang voortraject aan. De winnaars wonnen inspeelshirts.

Positief Sportklimaat
Al een paar jaar wordt er bij Volley Tilburg gewerkt aan een Positief Sportklimaat. "We willen een sfeer en cultuur gaan creëren met sportiviteit, positiviteit en respect. Niet alleen naar je medespelers, maar naar iedereen. Voor iedereen moet het leuk zijn! Of je nou speler, trainer, scheids of teller bent. Het begint bij jezelf als team en dat straal je uit naar de club", aldus Geanpaul.

Elke club kan werken aan een Positief Sportklimaat. Het advies van Geanpaul: "Wees anders! Val op en wees anders dan de rest, bijvoorbeeld met zo'n ludieke actie en laat zien dat het leuk kan zijn en weinig tijd kost. Op een leuke manier de boodschap overbrengen door iets nieuws te organiseren. Probeer de leden ook echt te betrekken bij hetgeen wat je doet." Stephanie en Geanpaul zijn bezig met het bedenken van nieuwe acties voor Volley Tilburg. "Daar denken we nog wel goed over na, maar deze komen er zeker aan!"

Vrijwilligerswerk
Stephanie en Geanpaul zijn er beiden over eens: dit kon niet gebeuren zonder vrijwilligers. "We raden iedereen aan vrijwilligerswerk te doen. Vrijwilligerswerk geef veel energie. Je krijgt waardering en je ziet dat er echt wat gebeurt binnen de club. En zonder vrijwilligers is een club niet draaiende te houden."

Binnenkort zet Volley Tilburg een nieuwe ludieke actie online. Ook benieuwd hiernaar? Houd dan de facebookpagina van de vereniging (volleytilburg) in de gaten. Wil je meer informatie over de Play Positive Challenge, mail dan naar aukje.van.loon@tilburg.nl.

Verder Lezen