Sport in Tilburg
»
»

Vereniging in de schijnwerpers: werken bij Kunst & Kracht

10-1-2020 10:04:00

Vereniging in de schijnwerpers: werken bij Kunst & Kracht

vereniging in de schijnwerpers

Deze maand staat Gymnastiek Vereniging Kunst & Kracht centraal. Wij spraken met Michelle Maas, combinatiefunctionaris bij Kunst & Kracht. Naast de vele vrijwilligers, is zij een van de twee vaste krachten bij deze grote vereniging. “Kunst & Kracht zou niet zonder haar vrijwilligers kunnen, maar ook zonder deze betaalde functies wordt het lastig.”

Kunst & Kracht bestaat uit 738 leden, waarvan er 580 recreatief sporten. Om alles draaiende te houden, is er veel inzet nodig. Daarom heeft Kunst & Kracht, buiten vele vrijwilligers in de vorm van bijvoorbeeld trainers, ook twee betaald krachten. Zij zorgen dat alles op rolletjes loopt en geven ook nog les. Michelle is daar één van. Zij heeft de leiding over de recreatieve tak van Kunst & Kracht, hier vallen 50 trainers en 6 stagiaires onder.

Diverse functie met veel verantwoordelijkheden

Michelle is niet zomaar bij Kunst & Kracht binnen gerold. Haar dochter turnde bij Kunst & Kracht toen ze in de nieuwsbrief een vacature zag staan voor de functie 'verenigingsmanager'. Nadat ze had gesolliciteerd, concludeerde Kunst & Kracht samen met Michelle dat de functie 'combinatiefunctionaris' haar beter paste. Mede ook door haar achtergrond als zwemdocent. Ze werkt 22 uur voor de vereniging. In het begin gaf ze 10 uur per week les en stuurde ze 12 uur per week de vereniging aan. Naarmate de vereniging ging groeien, ging ze steeds minder lesgeven en steeds meer aansturen.

Naast veel tijd komt er bij Michelle haar werk ook veel verantwoordelijkheid kijken. Daarom is er gekozen om iemand in dienst te nemen. Onderdeel van haar taken zijn lesbezoeken, uitbreiden van het lesaanbod, stagebegeleiding, try-outsport en het begeleiden van trainers.

In dienst bij Sportservice Noord-Brabant

Naast Michelle is ook Stefan Dusée een betaalde medewerker bij Kunst & Kracht. Hij werkt 13 uur per week als verenigingsmanager en geeft daarbij nog 10 uur training per week. Hij gaat over het beleid, het uitzetten van de toekomstvisie en geeft les aan de wedstrijdgroepen. Michelle en Stefan worden betaald via Sportservice Noord-Brabant (SSNB). Kunst & Kracht heeft zelf namelijk geen salarisadministratie. Wel betekent dat de vereniging SSNB hier voor moet betalen. Het fijne aan deze constructie is dat wanneer Michelle ziek is, de problemen niet bij Kunst & Kracht komen te liggen. Ook kost het voor Kunst & Kracht op dit moment meer tijd en geld om een eigen salarisadministratie te hebben, omdat dat dan bij een accountantskantoor moet worden ondergebracht. Mochten er meerdere betaalde krachten bij komen, dan wordt de situatie heroverwogen.

Trainers zijn ook professionals

Trainer zijn bij Kunst & Kracht wordt gezien als een professioneel beroep en de trainers krijgen hier dus ook voor betaald. Dit is anders dan bij bijvoorbeeld een voetbalvereniging. Michelle licht dit toe: “Bij voetbal zijn er altijd wel wat enthousiaste vaders die vroeger ook hebben gevoetbald. Zij kunnen altijd wel training geven, ook omdat ze het spelletje goed kennen. Bij het turnen is dat heel anders. Stel dat een trainer niet kan, dan kun je moeilijk aan een moeder vragen of ze een keer een training kan overnemen. Je moet namelijk bepaalde diploma’s hiervoor hebben. Niet iedereen kan zomaar iemand vangen die een salto doet. Uiteraard kunnen er bij bijvoorbeeld voetbal ook dingen fout gaan, bijvoorbeeld het verdraaien van een knie of iets dergelijks. Toch kunnen er bij turnen sneller dingen fout gaan, mits er geen fatsoenlijke en gediplomeerde begeleiding aanwezig is. Dit komt doordat turners en turnsters bezig zijn op allerlei toestellen, waar ze verkeerd op terecht kunnen komen of vanaf kunnen vallen.”

Aanrader

Michelle zou het iedere vereniging aanraden om na te denken over het aannemen van vaste krachten. Ze is van mening dat verenigingen op deze manier gemakkelijker naar een hoger level kunnen worden getild. “Kunst & Kracht zou niet zonder haar vrijwilligers kunnen, maar ook zonder deze betaalde functies wordt het lastig. Uiteraard gaat dit wel gepaard met de grootte van de vereniging. Want hoe meer leden, hoe meer werk.”

Verder Lezen