Sport in Tilburg
»
»

Vereniging in de schijnwerpers: (amateur)vereniging Willem II

04-12-2020 14:44:00

Vereniging in de schijnwerpers: (amateur)vereniging Willem II

vereniging in de schijnwerpers

Deze maand staat de amateurtak van Willem II in de schijnwerpers. De vereniging uit Tilburg-Noord heeft veel ontwikkelingen doorgemaakt in de afgelopen jaren. We spraken hierover met René Wesdorp, de voorzitter van de club.

Voorzitter

René Wesdorp is sinds 6 jaar de voorzitter van Vereniging Willem II. Maar hij is al langer actief in de voetbalwereld. Zeker als het gaat om Tilburg-Noord. Hij was namelijk eerst bestuurder bij SV Nordea aan de Heikantlaan 110. Daarvoor was hij (jeugd)speler en bestuurder bij voetbalvereniging JPS, een van de clubs waaruit Nordea is ontstaan.

Het ontstaan van de club

De amateurvereniging Willem II bestaat al sinds 1896, al bijna 125 jaar. Eerst hadden ze hun locatie in een complex naast het stadion, maar na de verhuizing werden ze de buurman van voetbalvereniging Nordea. Toen leek het de clubs slim om een samenwerking aan te gaan, er kwam een fusie. Omdat Willem II de oudste was van de twee, werd die naam overgenomen: Vereniging Willem II. Tegenwoordig wordt daar nog het woord ‘Amateurs’ aan toegevoegd om het onderscheid tussen hen en de betaald voetbaltak duidelijk te maken.
Door de fusie kwamen twee verschillende clubs samen. Zij delen dan niet alleen dezelfde naam, spelers en sportcomplex; je neemt ook elkaars uitdagingen en problemen over.

Een club vol diversiteit

‘’Een vereniging is altijd een afspiegeling van je wijk’’, zo stelt René. ‘’Je vindt bij een club niet snel leden die aan de andere kant van de stad wonen.’’ En dat geldt ook voor de vereniging Willem II. Met name de jeugdleden van de vereniging komen uit Tilburg-Noord. Een wijk die bekend staat om zijn diversiteit; er wonen veel mensen met verschillende achtergronden, talen en culturen. Dit kan een probleem zijn als het gaat om communiceren. Samen afspraken maken, elkaar helpen en vooral verbinding leggen is lastig als je elkaars taal niet spreekt. En vooral dat verbinden is wat de vereniging nodig heeft.
Zo liepen ze binnen de jeugdopleiding tegen verschillende problemen aan:
• Te weinig rij-ouders die voor het vervoer zorgden bij uitwedstrijden,
• Onervaren trainers en te weinig oefenstof voor trainingen,
• Door taalprobleem waren er soms issues met betaling van contributie of andere zaken die geregeld moesten worden,
• Groot verloop onder en een tekort aan jeugdspelers

Dit waren uitdagingen waar de jeugdcommissie vaak mee te maken had. Daarbij moesten ze steeds iemand inschakelen die kon helpen; een trainer van een ander jeugdteam, een lid die dezelfde taal sprak, ouders en spelers van andere teams. De club kwam er achter dat als mensen elkaar leren kennen, dat ze dan weten bij wie ze moeten zijn, als ze een vraag hebben. Zo kunnen ze samen deze uitdagingen aan gaan en problemen oplossen.

Een club vol diversiteit

De club heeft een aantal stappen gezet om mensen binnen de club sterk te verenigen. Ten eerste hadden ze hiervoor meer handen nodig. En die kwamen er ook. Willem II kreeg hulp van Dennis Drenthe en Dennis Mallant van het Sportbedrijf van gemeente Tilburg. Samen met deze verenigingsondersteuners konden er nieuwe plannen worden gemaakt en waren er tevens mensen om deze uit te voeren. Deze waren allemaal gericht op het versterken van de organisatie en de verbinding binnen de club.

Vervolgens is de club gestart met het geven van trainingen aan de jeugdcoaches. Hiervoor werden avonden georganiseerd waar de trainers samenkwamen om tips over trainingen te krijgen, ideeën uit te wisselen en ook vooral om elkaar beter te leren kennen en verbindingen te leggen. Daarnaast heeft Willem II ingezet op het meer actief betrekken van leden en andere betrokkenen bij de club. Ouders werden aangesproken en werden betrokken bij de plannen die de vereniging wil uitvoeren. Zo ontstaat er een band. Hierdoor horen niet alleen de kinderen bij het team, maar ook hun ouders en ontstaat er langzamerhand een groot netwerk in de club. De voetbalclub wordt verenigd – en wordt zodoende een echte vereniging.

Onderdeel van de wijk 

De toekomst van Willem II ligt in de wijk Noord. De vereniging wil echt deel worden van de wijk en buurtbewoners betrekken bij allerlei activiteiten op het sportcomplex. Alleen op deze manier kan de club in de toekomst groeien. Niet alleen met meer jeugdteams, maar ook door te zorgen voor meer diversiteit en het opstarten van meidenteams. De club wil hiermee graag een nieuw hoofdstuk toevoegen aan haar 125jarige historie.

Voorzitter René Wesdorp wil de verenigingsondersteuners en het eigen kader via deze weg bedanken voor hun vele uren inzet ten bate van de vereniging en nodigt de buurtbewoners van harte uit om samen te werken aan een mooie toekomst voor de wijk Tilburg-Noord.

Verder Lezen