Tickets

Joep Staps

In deze rubriek maak je kennis met verschillende sporters in Tilburg. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Deze keer staat Joep Staps in de spotlights. We spraken Joep over hoe het is om professioneel triathleet te zijn.

Joep op de fiets

Joep is geboren en getogen in Tilburg en woont er nog steeds. Van kleins af aan is hij altijd al sportief geweest en beoefende hij verschillende sporten. “Ik kon alles altijd gewoon een beetje, maar was nooit ergens super goed in. Ik deed aan voetbal, heb getennist en vond alle sporten bij het programma Try-out Sports van BOTS altijd fantastisch. Uiteindelijk heb ik als trainer/coach in het profvoetbal een aantal jaar carrière gemaakt. Daar miste ik wel mijn eigen sportieve uitdaging. Ik sportte veel, maar wilde ook echt mezelf uitdagen en steeds beter worden. Die uitdaging vond ik toen ik een duathlon (hardlopen - fietsen - hardlopen) deed, en zo rolde ik in de triathlonwereld.”    

De weg naar topsport

“In eerste instantie combineerde ik topsport met een studie en werkte ik in het profvoetbal. Zo leerde ik wat topsport inhield, kon ik ervaring opdoen tijdens grote (internationale) wedstrijden en trainingskampen en daarnaast ook kon ik mezelf maatschappelijk blijven ontwikkelen met mijn studie. Na een aantal deelnames aan EK’s eindigde mijn studie aan Tilburg University en moest ik kiezen: ga ik verder als trainer/coach en manager technische zaken in het betaald voetbal, ga ik in het bedrijfsleven carrière maken en 40 tot misschien wel 60 of 70 uur per week werken, of ga ik kijken waar mijn lat ligt binnen de triathlonsport? Mijn eerste idee was om triathlon te combineren met een carrière in het voetbal.” Uiteindelijk koos Joep ervoor om zijn eigen sportieve uitdaging aan te gaan en ging hij daarnaast parttime werken om zijn sport te kunnen betalen. “Triathlon is helaas een sport waar je echt zelf alles moet regelen en je niet veel verdient. Sterker nog: zelfs als je door de bond wordt geselecteerd voor een EK of WK moet je dit toernooi vaak zelf betalen. Daarom moet je ernaast werken of samen met sponsoren/partners een mooi plan hebben zodat je je echt kunt richten op trainen en wedstrijden racen. Ik heb geprobeerd om alleen van sport te leven om zo uit te vinden wat ik internationaal zou kunnen bereiken in de sport als ik alleen maar zou trainen en racen. Ik had mijn parttime baan daarvoor opgezegd. Helaas bleek het niet haalbaar omdat een sponsor op het laatste moment terugkrabbelde.”  

Strakke planningen

Per week traint Joep ongeveer 20 tot 30 uur, afhankelijk van de week en wedstrijden. Daar komen dan alle randzaken zoals fietsonderhoud en naar de trainingen gaan bij. Daarnaast werkt Joep 28 uur per week, wat hij flexibel kan indelen zodat hij tijd heeft om te trainen. “Ik werk verspreid van maandag tot en met vrijdag en ik train elke dag twee tot drie keer per dag: zwemmen, fietsen en hardlopen. Een standaard dag begint met wat werken tot het licht is, ontbijten, daarna trainen. Vervolgens ga ik snel douchen en naar het werk waar ik alle belangrijke afspraken probeer te plannen. Vervolgens ga ik in de middag naar huis voor de volgende training. Na de training ga ik weer snel werken met nog wat online meetings. Dan doe ik soms nog een training en werk ik 's avonds nog wat.”  

Top 10 van de wereld

“Ik wil kijken waar mijn limiet ligt, dus ik wil steeds beter worden. Ik ben trots op het feit dat ik al best wat EK's en WK's voor Nederland heb gestart, het zijn er inmiddels 15. Daarmee laat ik zien dat ik al lange tijd meestrijd op het hoogste niveau. Er zijn niet zoveel atleten die in een relatief kleine commerciële sport lang doorgaan. Vaak kiezen atleten uiteindelijk toch voor een goede baan of om meer tijd door te brengen met vrienden of familie. Je moet er namelijk ook veel voor opgeven.” Het meest trots is Joep op zijn 9e plaats op het WK cross in juni 2022. “Daarvoor had ik een aantal middelmatige resultaten op EK’s en WK’s, toen kwamen de lockdowns en vervolgens had ik 9 maanden last van mijn eigen covid-besmetting. Ik wilde aan mezelf bewijzen dat al die jaren hard trainen en veel dingen opgeven niet voor niets waren geweest en dat ik het nog kon. Mijn ambitie was om in de top 10 van de wereld te komen en dat is gelukt!”  

Sport als leerschool

Sport is voor Joep een heel belangrijk onderdeel van zijn leven. “Het heeft me gevormd tot wie ik ben en het heeft me heel veel geleerd over mezelf en de wereld. Ik weet hierdoor beter wat ik nodig heb om optimaal te presteren. Je leert zo ontzettend veel door samen op school te bewegen, met je teamgenoten te winnen en te verliezen, elkaar te helpen en ook zelf doelen te stellen en niet op te geven. Dat vertaalt zich later tijdens je studietijd en zelfs op het werk in wie je wordt. Ook op het werk zie ik gelijk wie er ook sport of heeft gesport: die mensen geven minder snel op en hebben vaak het vermogen om snel te schakelen en creatieve oplossingen te vinden.”  

Doelen stellen

Joep heeft grote ambities. “Ik denk altijd goed na over wat ik leuk vind en waarom ik doe wat ik doe. Ik stel mezelf dan de vraag: wat vind ik zo leuk aan sporten op hoog niveau? Ik heb niet zo veel talent maar met hard werken kom je ook heel ver.” Dit doet hij door scherpe doelen en tussendoelen te stellen. Daarnaast evalueert hij regelmatig om te zien waar hij nu staat. “Alleen zo kom je ver en houd je plezier. Ook moet je genieten van alles wat je meemaakt en dankbaar zijn voor het feit dat je mag doen wat je het liefste doet. Tot slot moet je jezelf vooral niet te serieus nemen en een goede balans vinden tussen hard werken en voldoende herstel.”