Sport in Tilburg
»
»

Een sociaal veilige sportclub

Een sociaal veilige sportclub

Waarom zou je als vereniging aandacht geven aan sociale veiligheid?

Als vereniging ben je er voor je leden en vrijwilligers. Je wilt dat iedereen zorgeloos kan sporten. Het is fijn als er naar elkaar omgekeken wordt en als er plezier gemaakt wordt. Toch gebeuren er soms dingen die geen goed gevoel geven.
Om een sportclub te zijn waar mensen zorgeloos kunnen sporten is het goed om samen afspraken te maken. Afspraken als: Hoe gaan we met elkaar om? Maar ook: Wat doe je als er signalen zijn of meldingen dat er iets aan de hand is?

Aan de slag!

Hoe zorg je als vereniging dat er duidelijkheid is over beleid en over gemaakte afspraken? Hoe zorg je dat er zaken geregeld zijn en dat leden en vrijwilligers weten waar ze terecht kunnen? Wij kunnen je hierin ondersteunen. Ook geven we je voorbeelden uit de praktijk. 

De volgende vier thema's zijn belangrijk bij het creëren van een veilig sociaal sportklimaat:

Bij elk thema wordt verteld wat je (minimaal) moet regelen, wat er nog meer te weten valt en zijn er een aantal voorbeelden toegevoegd. 

Campagne: Laat je horen!

Wij -van Sportplezier Tilburg- kunnen je ondersteunen om een sociaal veilig sportklimaat binnen jouw vereniging vorm te geven. Om jouw vereniging te helpen meer aandacht te geven aan dit onderwerp is er de campagne ‘Laat je horen’. Met deze campagne kun je de mensen op de club bewust maken van de route die ze kunnen bewandelen als ze iets zien wat zorgelijk is, of als ze merken dat er leden problemen hebben. Er wordt duidelijk waar en bij wie ze aan de bel kunnen trekken. Met de campagne willen we leden ook motiveren om eens door te vragen, te vragen hoe het echt met iemand gaat. En het belang duidelijk maken dat ze van zich laten horen als er iets speelt wat niet helemaal klopt. 

Heb je interesse om deze campagne ook op jouw vereniging te lanceren of wil je er meer over weten? Dat kan, Sportplezier Tilburg helpt je hier graag bij. Mail naar sportplezier@tilburg.nl

Verder Lezen