Tickets

Rugby Club Tilburg werkt samen met sportpedagogen

10 april 2024

Rugby Club Tilburg is sinds 1974 actief als vereniging en biedt inmiddels voor ongeveer 250 leden toegang tot de rugbywereld. Van al deze leden is ongeveer de helft een jeugdlid. De club wordt omschreven als een familie- en gezelligheidsclub, zo willen ze graag gezien worden en dat stralen ze ook echt uit. Sinds twee jaar zijn de sportpedagogen van de gemeente Tilburg actief bij Rugby Club Tilburg. Gaby Langeveld, bestuurslid jeugdzaken bij de vereniging, vertelt meer over het inzetten van de sportpedagogen.

Hoe zijn jullie in contact gekomen met de sportpedagogen?
“Twee jaar geleden ben ik bij een netwerkbarbecue geweest bij de roeivereniging. Toen ben ik in aanraking gekomen met twee verenigingsondersteuners, nadat ik met hen aan de praat ben geraakt hebben zij ons doorverwezen naar de sportpedagogen van de gemeente. Omdat we via de verenigingsondersteuners bij de sportpedagogen terecht zijn gekomen, zijn we van verschillende trajecten en programma's van het Sportbedrijf op de hoogte gebracht. Zo zijn we nu ook op de hoogte van het Tekenen voor de Toekomst traject, hier starten we binnenkort mee.”, vertelt Gaby.

“De sportpedagogen hebben hier heel avonden doorgebracht. Zij hebben veel feedback gegeven aan de trainers en op het moment hebben we een nieuwe hoofdtrainer die een nieuwe lijn gaat doorzetten.” “Deze nieuwe trainer heeft ook aangegeven dat hij deze nieuwe lijn graag door wil zetten met de sportpedagogen, dus dat laat ook zien hoeveel baat de club er bij heeft.”, gaat Gaby verder.

Wat hebben de Sportpedagogen al voor jullie betekend?
“We hebben ook een trainersavond gehad, hier kwamen ‘De vier inzichten van trainerschap’ naar voren. De feedback die we vanuit de sportpedagogen kregen was dat we ze eigenlijk niet zo heel erg nodig hadden en dat we best wel goede trainers hebben. Hier zijn we het gelukkig zelf ook mee eens. Toch zijn de tips die we hebben gekregen van hoge waarde. De trainers hebben voornamelijk inzicht gekregen op hoe ze zich beter kunnen profileren en hoe ze dingen net wat anders kunnen communiceren.” Gaby vertelt graag verder, maar pakt hier ook de kans om een trainer te betrekken.

Trainer Frans vult verder aan: “Ik heb er wel echt veel aan gehad. Er is bij mij veel bewustwording gecreëerd door middel van verschillende pedagogische tips en handvaten die geboden zijn. Op het moment dat we vragen hadden konden we deze altijd kwijt. Wat ik zelf daarbij ook erg fijn vind is het stukje betrokkenheid vanuit de gemeente. Door de verschillende feedback weten we dat we op de goede weg zijn en hoe we verder kunnen. De sportpedagogen komen spontaan langs, waardoor zij ook zelf de waardering tegenover de club laten zien. Op het moment dat er kleine problemen waren, waar we zelf niet uit konden komen, hebben we deze voorgelegd en dan is het fijn dat iemand met wat expertise daar iets van vindt. Ik ben er echt heel enthousiast over.”

In wat voor zin dragen de Sportpedagogen bij aan Sportplezier en veiligheid op de vereniging?
“Dat durf ik niet per se te zeggen”, vertelt Gaby denkend. “Maar het heeft wel enorm bijgedragen aan bewustzijn. Er zijn, zoals gezegd, veel pedagogische tips en nieuwe handvatten gegeven waar de trainers goed mee aan de slag zijn gegaan."

Zouden jullie het traject opnieuw aangaan?
“Ja, maar op een iets aangepastere versie. Qua inhoud is er echt geen twijfel over mogelijk, maar met de nieuwe hoofdtrainer willen we hem ook de tijd gunnen. De hoofdtrainer wil het nu dus samen met de sportpedagogen op gaan pakken, dus dan wordt de vorm waarschijnlijk wel iets anders, maar de inhoud blijft hetzelfde en dat vinden we heel belangrijk.”

Zou je het andere verenigingen aan kunnen raden om in gesprek te gaan of een traject te starten met de Sportpedagogen?
“Ja, absoluut! Het brengt enorm veel betrokkenheid en je laat aan je leden zien dat je je club serieus neemt. Dat vind ik vooral heel belangrijk. Daarnaast is het zo dat als je trainers goed opgeleid zijn, je jeugd beter wordt en hoe beter je jeugd is hoe beter je senioren later zijn. Ook dit speelt mee aan het serieus nemen van je club.”

“Als je niet in het bestuur zat kreeg je niks mee van wat het Sportbedrijf deed, nu is dat veel zichtbaarder. Het Sportbedrijf heeft er een potje voor, dus waarom zou je niet gebruiken wat je wel kan gebruiken?”, sluit Gaby af.