Tickets

Sporten geeft energie

De gemeente Tilburg werkt stap voor stap aan een klimaatneutrale stad. We gaan steeds duurzamer wonen, werken en sporten. Dat wil zeggen: zonder dat dit een negatieve invloed heeft op het klimaat.

De ambitie is om in 2045 klimaatneutraal te zijn. Daarvoor moeten we onze CO2-uitstoot verminderen. Dat kan door minder energie te gebruiken en woningen, gebouwen en sporthallen te isoleren. Daarnaast stappen we over op groene energie. Een voorbeeld hiervan is het opwekken van zonne-energie. Dit doen we met zonnepanelen op de daken van gemeentelijke sportlocaties. Daarnaast passen we nog meer duurzame maatregelen toe.  

Sportaccommodaties met zonne-energie

In 2017 zijn we gestart met de aanleg van zonnepanelen op de gemeentelijke sportaccommodaties. Sinds begin 2021 zijn in totaal 13 sportaccommodaties voorzien van zonnepanelen, zonneboilers of folie van zonnecellen:

 1. Sportcomplex T-Kwadraat
 2. Ireen Wüst IJsbaan
 3. IJssportcentrum
 4. Recreatiebad Stappegoor
 5. Sportcentrum Reeshof
 6. Sportcomplex Drieburcht
 7. Sporthal Dongewijk
 8. Sporthal de Blaak
 9. Sporthal de Roomley
 10. Gymzaal Meerssenstraat
 11. Gymzaal Mingersbergstraat
 12. Gymzaal Bergeijkstraat
 13. Gymzaal Sibeliusstraat

Deze 13 sportaccommodaties hebben van januari 2017 t/m februari 2023 in totaal 12 miljoen KWh zonne-energie geproduceerd. Dit staat gelijk aan het maandelijks elektriciteitsgebruik van 3.333 huizen. Hierbij gaan we uit van een gemiddeld verbruik van een huishouden met 4 personen. Met de productie van 12 miljoen KWH aan zonne-energie besparen we:

 • 200.000 bomen of 400 hectare bos
 • 4,8 miljoen kg CO2

Duurzame maatregelen sportaccommodaties

Naast de zonnepanelen worden in de gemeentelijke sportaccommodaties nog meer duurzame maatregelen toegepast. Zo zijn er in de drie zwembaden waterbesparende toiletsystemen en douchekoppen en wordt het zwemwater gezuiverd en hergebruikt. Ook hebben de zwembaden en steeds meer sporthallen energiebesparende ledverlichting. De accommodaties zijn voorzien van energiebeheersystemen om realtime energieverbruik te monitoren en actie te ondernemen. Nieuwe sportaccommodaties worden energieneutraal gebouwd. 

Wil jij ook een bijdrage leveren aan een duurzamer Tilburg? Kijk dan op www.duurzamertilburg.nl.