Tickets

Urban Sports

Urban betekent letterlijk stedelijke- of straatcultuur (streetculture). Binnen gemeente Tilburg maken we onderscheid tussen tussen ‘urban sport’ en ‘urban culture’. Een groot verschil met reguliere sport- en kunstuitingen is dat bij urban een ‘lifestyle’ hoort. Kenmerkend voor urban is dat het op de straat ontstaat en dynamisch is; het ontwikkelt constant.

Sport, Culture en Dans

Urban Sport

Urban sport is een verzamelnaam voor sport- en beweegactiviteiten waarbij je je vaardigheden laat zien in de bebouwde omgeving. Denk aan het springen van gebouw tot gebouw. Of het uitvoeren van trucs met een skateboard, fiets of step. Dank bij urban sports aan skaten, freerunnen, calisthenics, steppen en BMX'en. De urban sports zijn nog steeds groeiend en de erkenning stijgt. Zo is skateboarding sinds 2020 een officiële olympische sport.

Urban Culture

Urban Culture is een verzamelnaam voor alle culturele en kunstzinnige uitingen voortkomend uit de hiphopcultuur. Denk hierbij aan de ‘hiphopelementen’ rap, graffiti, dj-ing en street-art. Maar ook mode, kennis en multimedia.

Urban Dans

Dans is zowel een sportdiscipline als kunstvorm. Breakdance wordt een olympische sport en er zijn grote wedstrijden op het gebied van choreografie. Ook krijgt ‘urban dans’ binnen opleidingen steeds meer erkenning. Aan de andere kant is dans een belangrijk hiphopelement en een echte ‘lifestyle’ waarin de battles, kennisoverdracht en het groepsgevoel belangrijk zijn.

Urban Ambtenaar

Bart van Velzen is ‘consulent urban sports & culture’. Bart is de urban ambtenaar van gemeente Tilburg. Hij coacht de urban scene – advies, lobbyen, financiële mogelijkheden ontdekken en inzetten op talentontwikkeling - , adviseert de stad – collega’s en partijen die meer willen weten of samenwerken met mensen uit de urban scene helpt Bart verder – en hij verbindt beide. 

Urban Vouchers

Gemeente Tilburg wil jongeren uitdagen om zichzelf te ontwikkelen. Jongeren hebben zich de laatste jaren vaak eenzaam gevoeld, mede door corona. Om ze te prikkelen en te helpen heeft gemeente Tilburg de Urban Vouchers in de wereld geroepen. Met deze vouchers kunnen Tilburgse jongeren aan de slag gaan met hun idee voor bijvoorbeeld een project of een activiteit om bijvoorbeeld eenzaamheid, somberheid en angst van jongeren tegen te gaan.
Dus ben jij een sporter, artiest, docent, maker of creatieveling die actief is in de urban scene en kom je uit Tilburg? Heb je een briljant idee waarbij je jouw skills kan inzetten om iets te doen voor jongeren? Dan is deze Urban Voucher de kickstart van jouw project!

Voor meer informatie check: www.urbanvouchers.nl

Citytrainer Urban

Ben jij actief in de urban sport of hiphopscene en wil jij bouwen aan jouw toekomst? Ga next level en ontwikkel jouw skills als CityTrainer. CityTrainer Urban helpt je jouw creatieve, sportieve, organisatorische en sociale talenten aan te scherpen en in te zetten voor de stad.
Wil jij aan de slag met het organiseren van events? Wil je leren hoe je carrièrekansen spot en samenwerkingen opzet? Wil je jezelf beter leren presenteren voor een groep mensen en een sterk netwerk opbouwen in de urban scene? Dit leer je allemaal in deze training, met jóuw talent als uitgangspunt. 

Voor meer informatie check: www.citytrainertilburg.nl

OnTrack

Step in to street culture

OnTrack is een gloednieuw, gratis festival met alles wat Tilburg te bieden heeft op het gebied van urban sports en urban arts hiphop culture. Het is een etalage van het talent en de potentie van onze ‘street culture scene’. OnTrack is een tweedaags evenement in de Spoorzone, respectievelijk de Hall of Fame en de Wagenmakerij. De eerste editie vond plaats op 3 en 4 juni 2023. Het zaterdagprogramma richtte zich op jongeren en jongvolwassenen met masterclasses, demo’s en wedstrijden met als afsluiter een live optredens van ‘Tilburg finest’ en DJ’s. Op zondag werd gericht op families met laagdrempelige workshops, shows en een foodcourt. Het hele weekend was er een streetculturemarket met lokale, jonge merken, de grootste pumptrack uit de Benelux en als kers op de taart het NK Freerun Speed!

Tijdens het event werd kennis gemaakt met skateboarding, inlineskate, rap, DJ's, street art, fashion, calisthenics, freerunning, boulderen, bmx, steppen, 3x3 basketball en nog veel meer!

Voor meer informatie check: www.ontrackfestival.nl of volg OnTrack op Instagram!