Tickets

Alex Supit

In deze rubriek maak je kennis met verschillende Tilburgse sporters. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Deze keer staat Alex Supit in de spotlights. Alex (24) studeert aan de Universiteit van Tilburg waar ze de master medische psychologie bijna heeft afgerond. Daarnaast roeit ze al enkele jaren bij TSR Vidar in Tilburg en doet ze regelmatig mee aan Europese wedstrijden. We spraken haar over haar passie voor deze uitdagende en mentale sport.

Alex in de roeiboot

Alex komt oorspronkelijk uit Heeze, bij Eindhoven, maar ze woont, studeert en sport al enkele jaren in Tilburg. In haar jeugd deed ze aan judo, tennis en vooral turnen heeft ze lang gedaan. Toen ze in Tilburg ging studeren kwam ze pas voor het eerst in aanraking met roeien, bij TSR Vidar. Daarnaast doet ze af en toe aan wielrennen en hardlopen, maar haar passie ligt bij het roeien.

Roeitalent

Waarom roeien haar zo ligt? “Roeien is een super mentale sport waarbij je jezelf moet blijven pushen. Je kunt heel snel heel goed worden, maar dat heb je zelf in de hand. Dat vind ik super gaaf!”
In het tweede jaar bij TSR Vidar kwam Alex erachter dat ze wel talent had voor roeien. “Door corona ging mijn hele eerstejaarsploeg nog een keer eerstejaars roeien, maar ik mocht doorstromen naar de volgende groep, ondanks dat ik nog maar een half seizoen roeide.”

Volle agenda

Alex is veel met haar sport bezig. Er gaan veel trainingsuren zitten in het roeien. “In de winter train ik 9 tot 11 keer in de week en wanneer het wedstrijdseizoen is train ik 5 tot 7 keer in de week met op zaterdag en zondag dus wedstrijddagen. Ik combineer dit met studie en mijn werk als BHV-er op de Universiteit door goed te plannen en goede afspraken te maken met de Universiteit over mijn aanwezigheid. Gelukkig is dit mogelijk. Door alles van te voren goed te regelen kan ik het combineren.”

Het roeiseizoen bestaat uit een voorseizoen, winter en zomer. In deze periodes zijn er verschillende wedstrijden, zowel in Nederland als in het buitenland. “Aan de meeste wedstrijden doe ik mee. Komend seizoen ben ik weer van plan om veel wedstrijden te roeien. In september ga ik naar het studenten EK in Istanbul, het EUC.”

Topsportfonds

Deze Europese wedstrijden kosten wel geld. Gelukkig heeft ze gebruik kunnen maken van het Topsportfonds. “Door de financiële ondersteuning kan ik net het stapje extra zetten om Europees ook mee te doen. Het fonds heeft me bijvoorbeeld geholpen om naar Henley Women’s Regatta in Engeland te gaan afgelopen jaar en helpt me met naar het studenten EK (EUC) in Istanbul gaan door verschillende kosten te dekken.”

Hoogtepunt en toekomstdoelen

De Henly Women’s Regatta was wel een hoogtepunt in Alex haar roeicarrière tot nu toe. Ze won namelijk goud! “Het is een leuk opgezette race. Ze werken er met een afvalsysteem, zodat de besten uiteindelijk in de finale tegen elkaar moeten. Hierdoor is elke ronde spannend en wordt het steeds spannender. Ik had totaal niet verwacht dat we zouden winnen.”

Alex is nog lang niet klaar in het roeien. Ze wil het straks, na haar studie, graag blijven combineren met haar werk. Haar doel is namelijk om nog een keer deel te nemen aan een World Cup of WK. We wensen haar heel veel succes met het realiseren van haar dromen!