Tickets

Antonio Cetina

In deze rubriek maak je kennis met verschillende Tilburgse sporters. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Deze keer staat Antonio Cetina in de spotlights. Hij is Citytrainer en begeleidt wekelijks kinderen en jongeren bij verschillende sportactiviteiten in de stad. Vorige maand is hij uitgeroepen tot jongeren vrijwilliger van het jaar in Tilburg. We spraken hem over zijn rol als rolmodel en zijn dromen. “Ik wil een goed voorbeeld zijn voor jongeren.”

Antonio aan het werk

Antonio is 19 jaar, heeft Kroatische en Bosnische roots en is geboren en opgegroeid in Tilburg. Als klein kind sportte hij erg veel. Hij deed aan sporten als voetbal, tennis, handbal en kickboksen. Heel lang was hij keeper bij RKTVV. De laatste jaren doet hij wat rustiger op sportgebied. Hij (zaal)voetbalt en tennist af en toe nog met zijn vrienden, maar zijn focus ligt nu vooral op school en zijn vrijwilligerswerk. “Ik zit nu op de opleiding Sociaal Werker aan het ROC Tilburg. Ik wil graag kinderen en jongeren helpen, ze bezighouden en begeleiden. Het liefst door middel van sport.”
Zijn passie voor kinderen en jongeren in combinatie met sport begon toen hij op de opleiding Sport & Bewegen zat. Hij ging stage lopen bij Buurtsport. “Mijn broer kende een van de buurtsportcoaches, Dragan, en zorgde ervoor dat ik mocht solliciteren. Ik had wel het gevoel dat het uitdagend zou zijn maar wist verder niet wat ik kon verwachten. Ik kende de wijk, Tilburg Zuid, niet en wist niet wat voor jongeren er op de sportveldjes stonden. Maar ik kreeg al snel meer zelfvertrouwen en vond het erg leuk om met de jongeren bezig te zijn. Je organiseert sportactiviteiten, houdt ze bezig, leert ze dingen. Door sport leer je hen, maar ook de wijk, beter kennen. Uiteindelijk bedacht ik me, dit zou ik in de toekomst ook willen doen!”

Rolmodel

Antonio bleef ook na zijn stage bij Buurtsport als vrijwilliger actief. En hij bleef niet stilzitten. Hij besloot een Citytrainer cursus te volgen zodat hij meer kon leren over het organiseren van activiteiten in de wijk en hoe hij zich het beste kon presenteren voor een groep. Het Citytrainer certificaat behaalde hij en vervolgens werd hij benoemd tot Krajicek Scholarshipper. Dit is een traject van de Krajicek Foundation die op deze manier jongeren die in positieve zin opvallen beloond met een studiebeurs. In ruil daarvoor organiseren zij op en rondom hun eigen Playground sport- en spelactiviteiten. Inmiddels bestaat dit programma 15 jaar en zijn er meer kinderen regelmatiger gaan bewegen, is de buurtbetrokkenheid toegenomen en zijn veel Scholarshippers uitgegroeid tot rolmodellen. Ook Antonio, die nu voor het 3e jaar Scholarshipper is, wordt steeds meer gezien als rolmodel. Iets wat hij erg leuk vindt. “Ik wil een goed voorbeeld zijn voor de jongeren. Ik wil sport gebruiken om hen positief bezig te houden en een lach op hun gezicht te geven. Vooral als jongeren niet lekker in hun vel zitten vind ik het mooi als je ze kan helpen. Door met ze te sporten, of door even met hen apart te praten. Ik zie de jongeren dan genieten en groeien, dat geeft mij weer motivatie om door te blijven gaan met wat ik nu doe!”

Vrijwilliger van het jaar

Inmiddels is Antonio actief in verschillende wijken in Tilburg. Zowel buiten als binnen in de zaal. Hij organiseert activiteiten als voetbal, hockey, BMX, tennis of basketbal. Naast jongeren begeleidt hij samen met Dragan ook een groep jongvolwassenen. Dat hij genomineerd is voor jongeren vrijwilliger van het jaar in Tilburg vond hij heel speciaal. “Ik ben heel serieus bezig en vind het echt leuk om jongeren te helpen. Ik ben blij dat dat gewaardeerd wordt, niet alleen door buurtsportcoaches maar dus ook door de stad. De prijs geeft mij veel inspiratie om me verder te ontwikkelen en jongeren te blijven ondersteunen.”  

Toekomstdromen

Zijn toekomst ziet Antonio ook in de sportwereld. “Ik hoop een LSR 3 (Leider, sport en recreatie) cursus te mogen volgen en uiteindelijk bij Buurtsport aan de slag te kunnen. Daarnaast studeer ik nu de opleiding Sociaal Werker aan het ROC en ik zou uiteindelijk graag doorstuderen voor sportpsycholoog of sportfysioloog.”

Sportbedrijf Tilburg wenst Antonio veel succes toe om zijn dromen te verwezenlijken!