Tickets

Lotte Groenen

In deze rubriek maak je kennis met verschillende sporters in Tilburg. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Vandaag staat Lotte in de spotlights: net 18 en schaatst als sinds haar zevende. Ze doet aan langebaanschaatsen bij het KNSB Talent Team Zuid. Hoog tijd dus om kennis te maken met dit Tilburgse talent.

Lotte op de ijsbaan

Lotte Groenen is 18 jaar en doet aan langebaanschaatsen bij het KNSB Talent Team Zuid. Ze is begonnen bij IJsclub Tilburg waarna ze doorstroomde naar de baanselectie. Na drie jaar schaatsen kreeg ze de uitnodiging voor het Talent Team. “Ik vond het super leuk en spannend om daar te gaan schaatsen. Dit is mijn tweede jaar bij de groep en ik heb al mega veel bijgeleerd. Op technisch vlak en mentaal ben ik een stuk sterker en kritischer geworden: ik denk zelf veel na over wat er nog beter kan en wat ik voel. Zo kan ik er nog meer uithalen. Ook heb ik prestaties neergezet waar ik vroeger alleen van durfde te dromen.” Lotte werd Nederlands kampioen super sprint, tijdens het NK sprint op de 500 meter eindigde ze op de tweede en derde plaats en in het overall klassement werd ze derde. “Dit seizoen ben ik mijn tijden al flink aan het verbeteren, dus ik ga mijn best doen om naar de volgende belangrijke wedstrijden toe weer mooie dingen te laten zien.”  

Trainen, trainen, trainen

“Om deze prestaties te behalen is er natuurlijk wel heel veel training nodig. In de winter doen wij aan schaatsen, krachttraining en wielrennen. In de zomer is het skeeleren, droogtraining, wielrennen en kracht. We trainen 6 keer per week en vaak ook twee keer op een dag, dit betekent dat ik dus ook school moet missen. Dit probeer ik zo goed mogelijk te combineren.” Lotte zit nu in de zesde klas van het gymnasium. Naast school is er vrijwel geen tijd voor huiswerk en leren, dit probeert ze allemaal al op school af te hebben. Wanneer ze lessen mist probeer Lotte zichzelf de stof aan te leren. “Doordat ik het schaatsen zo leuk vind, blijf ik dit drukke leven volhouden. Ik kijk elke dag weer uit om te kunnen trainen, omdat dit is wat ik het liefste doe.”  

Mooie prestaties en momenten

Lotte traint niet zomaar 6 keer per week. “Mijn ultieme doel is om mezelf steeds meer te blijven verbeteren. Als dit me lukt hoop ik later tot de beste schaatssters van de wereld te horen. Tot nu toe ben ik het meest trots op mijn medailles vorig seizoen tijdens het NK sprint: brons en zilver op de 500 meter en brons in het sprintklassement. Dit was voor mij een hele grote stap vooruit.” Lotte vindt alle afstanden schaatsen heel leuk. “Als ik dan toch een favoriet moet kiezen is het de 1000 meter, want dan kom je echt op een hoge snelheid en dat voelt super vet! Na de jaarwisseling gaan we ons voorbereiden op de Nederlandse kampioenschappen. Dit is allround, sprint en afstanden.”   “Mijn meest bijzondere moment was toen ik mocht deelnemen aan het World Cup Kwalificatietoernooi in Thialf op de 500 meter dit seizoen. Voor het eerst schaatste ik met veel camera’s op mij gericht, publiek en tussen de toppers. Dit vond ik een hele speciale ervaring. Toen ik aan de start stond zag ik mezelf op de beeldschermen. De camera’s maakten het best spannend, maar voor al die afleidingen kan ik me gelukkig goed afsluiten. Ik richt me gewoon op mijn taken voor de wedstrijd. Ik vind het heel fijn dat ik nu al zoiets mee heb mogen maken!”    

We wensen Lotte heel veel succes in de toekomst!