Tickets

Luna van Gool

In deze rubriek maak je kennis met verschillende sporters in Tilburg. Variërend van een zwemmer, schaatser, hockeyer of een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Dit keer staat Luna van Gool in de spotlights. Luna (12 jaar) is een echte voetbalfanaat. Ze is ballenmeisje bij Willem II en voetbalt zelf bij Were Di en bij de KNVB Zuid Meiden o13 Future. Wij spraken Luna over haar passie voor deze sport en haar hoogtepunten tot nu toe.

Luna aan het voetballen

Luna is altijd graag actief bezig. Binnen of buiten, dat maakt haar niet uit. “Het liefst sta ik op het voetbalveld, maar daarnaast doe ik ook af en toe aan hardlopen en in de zomer ben ik met mijn sup board te vinden in de Piushaven.” Tot voor kort zat ze ook op Krav Maga, maar dat was niet meer te combineren met het voetballen en haar andere bezigheden. Want naast het sporten zit ze nog op school, in groep 8 van basisschool Pendula, houdt ze van een spelletje Fortnite en vindt ze het sociaal leven met haar vrienden en vriendinnen ook belangrijk!

Talent

Luna is haar hele leven al veel met voetbal bezig en ze mag zich zeker een talent noemen. Vanaf haar 3e is ze al aan het voetballen. “Ik ging altijd met mijn vader mee naar de club en was altijd met de bal in de weer. Pas toen ik 5 jaar werd mocht ik ook gaan trainen bij de mini’s en toen ik 6 werd mocht ik in teamverband voetballen!” Dit doet ze als middenvelder bij voetbalvereniging Were Di, waar ze in Jo13-1 zit. Ze traint op dinsdag en donderdag bij haar club en speelt zaterdag haar wedstrijden. Daarnaast traint ze op vrijdag en soms op zondag bij de Talentenacademie Leon Hutten. Afgelopen november hebben ook anderen haar talent opgemerkt en werd ze gescout door de KNVB voor het KNVB Zuid Meiden onder 13 Future team. Op maandag staat ze met dit team op het veld. Op woensdag is er geen voetbal, maar ze trekt dan makkelijk haar hardloopschoenen aan of ze doet individuele oefeningen. Dat ze een fanatieke sportster is, is dus een understatement!

Waar haar talent en fanatisme vandaan komt weet ze niet. Haar ouders hebben vroeger wel gesport (turnen en voetbal), maar deden dit niet zo vaak en goed als Luna nu doet.

Future team

Vorig jaar werd Luna gescout door de KNVB. Ze kreeg een uitnodiging voor een selectietraining en na twee trainingen kreeg ze bericht dat ze geselecteerd was voor de vervolgactiviteiten. Nu speelt ze in het Futureteam Zuid. Dit is een soort schaduwelftal van het eindselectieteam Meiden onder 13. Het team bestaat uit voetbalsters met veel potentie voor de toekomst. Er wordt goed gekeken naar de individuele ontwikkeling van de speelsters. Zo kunnen sommige speelsters door een fysieke achterstand het verschil nog niet maken, maar kunnen ze dit na hun groeispurt mogelijk wel.
Voordat ze door de KNVB werd gescout zat ze in 2019/2020 in het trainingsplan van Willem II, de club waar ze tegenwoordig ook ballenmeisje is. Hier werd ze ook al begeleid bij haar voetbalontwikkeling.

Hoogtepunten

Ze is nog maar 12, maar Luna heeft al wat hoogtepunten mogen beleven. “Het mooiste vond ik toch wel dat ik door de KNVB geselecteerd werd. Dat is een speciaal moment! En ook heel bijzonder waren de halve finale en de finale van het EK vrouwen in 2017. Ik zat toen met mijn vader op de tribune in Enschede. De wedstrijd was geweldig en zeker omdat ze beide wedstrijden wonnen en Europees Kampioen werden!”
Luna hoopt nog veel hoogtepunten te mogen beleven. Haar droom is natuurlijk om profvoetbalster te worden en in het Nederlands Elftal te komen. Ze wil het hoogst haalbare bereiken met voetbal.

Wij wensen haar heel veel succes met het verwezenlijken van al haar dromen!