Tickets

Mariek van Doorn

In deze rubriek maak je kennis met verschillende sporters in Tilburg. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Vandaag staat Mariek van Doorn in de spotlights. Mariek is nu 7 jaar actief bij Reddingsbrigade Tilburg ’98. Daar geeft ze zwemles en is ze druk bezig met het opzetten van vaartrainingen voor de jeugd. Ook is ze inzetbaar voor de Nationale Reddingsvloot (NRV) en is ze begonnen aan de instructeursopleiding. Een bezige bij dus. Wij spraken Mariek in Zwembad Reeshof, de thuishaven van de reddingsbrigade.

Mariek aan het werk als lifeguard

Mariek haar leven draait om sport. Het geeft haar energie. Tot haar grote frustratie raakte ze geblesseerd aan haar voet en liep ze een tijd op krukken. Ze is nog altijd niet de oude. Mariek vertelt: “Ik heb altijd gezwommen. Nadat ik mijn zwemdiploma A en B had gehaald ben ik bij de Goirlese reddingsbrigade gegaan. Ik heb ook paard gereden en wedstrijden gedanst. Mijn conditie is nu niet meer wat het geweest is en ook de kracht in mijn been is nog niet wat het moet zijn. Als mijn blessure voorbij is ga ik weer hardlopen. Ik kan niet wachten tot ik weer volop kan sporten.”

Reddingsbrigade Tilburg '98

In 2014 is Mariek begonnen als vrijwilliger bij de reddingsbrigade. De vereniging telt ongeveer 250 leden en richt zich van oorsprong op het opleiden van haar leden tot volwaardige redders. Door de jaren heen is de vereniging uitgebreid met een afdeling Zwem-ABC en een afdeling Onderwatersport (voor snorkelen, vinzwemmen en onderwaterhockey). Mariek is iedere vrijdagavond aanwezig in het zwembad. Eens in de paar weken trainen ze met de reddingsbrigade ook in het weekend op verschillende locaties, bijvoorbeeld bij de Beekse Bergen of in de Biesbosch. Soms gaan ze ook met een andere brigade mee. De trainingen bereiden de leden van de reddingsbrigade voor op situaties in de praktijk. Daar komt veel bij kijken. “We trainen op conditie, bijvoorbeeld zwemmen en hardlopen, en kracht. Ook doen we regelmatig een ongeval simulatie, houden we onze EHBO vaardigheden op peil en trainen we onze vaartechnieken”, aldus Mariek.

Overstromingen Limburg

In juli werd Mariek door de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant uit haar bed gebeld. De reddingsbrigade werd opgeroepen om uit te helpen bij de hevige overstromingen in Limburg. “Vanwege mijn blessure kon ik zelf niet mee. Ik heb me thuis op zitten vreten! Mijn man is er wel direct met de boot naartoe gereden. Onze reddingsbrigade heeft zich voornamelijk beziggehouden met evacuaties.” Mariek heeft vanuit huis gelukkig ook veel kunnen betekenen: “Ondertussen heb ik er op de achtergrond voor gezorgd dat er, ter aflossing, nieuwe ploegen klaar stonden om naar Limburg te gaan. Na terugkomst heb ik ook weer met iedereen contact gezocht om te kijken hoe het met ze ging. Ook voor hen was het een indrukwekkende ervaring. Dan is het fijn om er achteraf nog met iemand over te praten. Gelukkig is iedereen veilig thuis gekomen. En ze zeggen allemaal: ‘als het moet, ga ik zo weer terug.’”

Veilig in het water

De jarenlange ervaring bij de reddingsbrigade heeft ervoor gezorgd dat Mariek altijd alert is. “Als ik op het strand zit heb ik mijn boekje wel bij me, maar ik kijk constant over de rand naar het water toe. Ik heb een soort wakend oog, het gaat vanzelf. Ook bij spelen in het water zit een ongeluk in een klein hoekje.” Het leukste aan het vrijwilligerswerk bij de reddingsbrigade vindt Mariek het werken met de jongere kinderen. “Ik word altijd blij van de blije gezichten van die kinderen. En ik vind het mooi om hen te leren voor zichzelf een veilige omgeving te creëren, dat ze weten hoe ze hulp kunnen inroepen indien nodig.”