Tickets

Remko Jussen

In deze rubriek maak je kennis met verschillende sporters in Tilburg. Variërend van een zwemmer, schaatser, hockeyer of een deelnemer aan een Tilburgs hardloopevenement. Dit keer staat Remko Jussen in de spotlights. Remko (34) is in zijn vrije tijd veel op de padelbaan in Tilburg Noord te vinden. Wij spraken Remko over zijn passie voor de snelgroeiende sport padel.

Remko is een geboren en getogen Tilburger. Hij is opgegroeid in Tilburg Noord en woont nu in Oud Noord. Voor zijn sport blijft Remko ook in het noorden van Tilburg hangen: hij is wekelijks te vinden bij RTV Quirijn; een tennis- en padelvereniging in Tilburg-Noord. Sinds 2019 speelt hij padel bij deze vereniging. RTV Quirijn was er landelijk en regionaal gezien vroeg bij met het leggen van padelbanen. Vanaf de eerste minuut is Remko verslaafd geraakt aan het spelletje.  

Van voetbal naar padel

Sporten is altijd een belangrijk onderdeel in het leven van Remko geweest. “Ook zonder noemenswaardig talent of buitengewone prestaties is sport voor mij de perfecte uitlaatklep. Ik vind het sociale aspect erg belangrijk. Eerst deed ik ook aan voetbal, maar de interesse voor het voetbal en het verplichte trainen en aanwezig zijn, hield door Corona al snel op. Hierdoor zag ik mijn vrienden wat minder. Padel kwam op het perfecte moment. Nu speel ik samen met mijn vrienden padel. Ik probeer minimaal drie keer per week een potje te spelen. Ik heb de tijd en de mogelijkheden en vind het heerlijk. Soms is het best frustrerend dat ik vanuit mijn voetbalachtergrond de technische bagage mis voor een perfecte smash of volley. Maar het spelletje is zo ontzettend leuk, intensief en mooi dat je tien minuten na een verliespartij alweer een volgend potje wilt spelen.”  

Remko omschrijft RTV Quirijn als een hele gezellige club. De club ligt naast het Sweelinckpark. Prachtig groen en weids en met elf tennisbanen ruim bezet. Sinds drie jaar liggen er ook twee padelbanen. Hij speelt hier erg graag. Ook de tegenstanders geven vaak aan de sfeer en gezelligheid in de kantine te waarderen. Voordeel is dat er vaste uitbaters in de kantine staan, die van de competitie en toernooidagen echt iets maken. Remko doet zelf mee aan de vrijdagavond competitie, waarbij de derde helft ook altijd een groot succes is.  

Padel is voor iedereen

Padel is een sport waarbij elementen uit allerlei sporten samen komen. “Techniek, tactiek, mentale weerbaarheid en teamspel. Maar het instapniveau is volgens mij één van de belangrijkste redenen waarom de sport zo razendsnel populair is geworden. Iedereen met een klein beetje gevoel voor ruimte en coördinatie pikt de sport snel op. De bal komt altijd via het glas terug, waardoor je als het ware een tweede kans krijgt om in de rally te blijven. Het is een hele dynamische, snelle port. Het leuke aan padel is dat alle amateurs in Nederland op vrijwel hetzelfde niveau beginnen.   Padel is overigens ook geschikt voor alle leeftijden. In Spanje kom je op padelbanen alles en iedereen door elkaar tegen. Het wordt wel eens een hype genoemd, maar dat is volgens mij achterhaald. Padel wordt een zeer grote internationale sport. En de Zuid-Europese en Zuid-Amerikaanse landen die nu nog domineren zullen komende decennia door Europa worden ingehaald. Brabant en ook Tilburg zijn momenteel hot-spots voor padel in Nederland. Er zijn veel banen en indoormogelijkheden. Kroon op dit alles is het komende toernooi van de World Padel Tour in Amsterdam. Voor de eerste keer in de geschiedenis komen de beste spelers ter wereld naar Nederland. Padel is niet te stoppen. “  

Kansrijk of kansloos

Remko heeft nog een leuke anekdote over hoe schijn kan bedriegen. “Tijdens een competitieavond speelden wij tegen iemand uit Spanje die hier werkt. Wij dachten dat we wel een kans zouden maken, omdat hij een verre van sportieve indruk maakte. Ik denk dat ik die wedstrijd alleen maar ballen heb geraapt. Hij stond echt continu op de juiste plek en heeft zijn kleren niet eens hoeven wassen die avond. Na de wedstrijd ging hij ons op een hele leuke en positieve manier met satéprikkers uitleggen hoe het spel gespeeld moet worden. Super leerzaam en we lachen er nog steeds vaak om.   Je kunt elke pot winnen, maar ook elke pot verliezen. Op de vreemdste manieren en vanuit de gekste standen heb je nog een kans om terug te komen. Behalve tegen die Spanjaard dan, haha.”  

Wij wensen Remko nog veel sportplezier op de padelbaan toe!