Tickets

Robyn en Tygho Schoonus

In deze rubriek maak je kennis met verschillende Tilburgse sporters. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Deze keer staan Tygho en Robyn Schoonus in de spotlights. Tygho (16) en Robyn (20) spelen allebei padel. Zij behoren tot de top van het padel in Nederland. Wij vroegen ze het hemd van het lijf over de sport, over hun ambities en of het thuis ook nog ergens anders over gaat dan over padel.

Tygho begon zo’n 3,5 jaar geleden met padellen, toen een van zijn oud-tennistrainers padel aan hem introduceerde. Zijn zus Robyn volgde hem in de Coronaperiode, toen veel binnensporten aan banden werden gelegd. ‘’Ik dacht eigenlijk waarom niet, ik heb toch genoeg tijd door de lockdown.’’  Tijdens deze periode zijn heel veel sporters gaan padellen, omdat dit een van de weinige sporten was die nog beoefend mochten worden. Hierdoor heeft de populariteit van padel in Nederland een boost gekregen.

Wereldkampioenschap

Broer en zus blijken erg goed te zijn in het spel. Zo goed zelfs dat beiden werden geselecteerd om op het wereldkampioenschap padel te spelen voor het Nederlands jeugdteam. Dit WK kon door Corona helaas niet doorgaan en zo werd het hoogtepunt ook meteen het dieptepunt van de korte padelcarrière van Robyn en Tygho. Wat zeker een hoogtepunt is voor Robyn, is de deelname aan de Masters vorig jaar. Hier worden maar 8 koppels toegelaten, dus hier spelen de 16 beste padelspeelsters van Nederland.

Het hoogtepunt in Tygho’s carrière is het spelen van een demonstratiewedstrijd op centre court van de World Padel Tour en deelname aan het jeugd EK padel in Valencia vorig jaar.

‘’Ik hoop bij de wereldkampioenschappen te zijn in oktober, maar daar moet ik nog een aantal toernooien voor spelen in Nederland.’’ Vertelt Tygho, die erg serieus met zijn padelcarrière bezig is. ‘’Maar ik ga ook mijn mbo-diploma halen en kijken wat er op mijn pad komt.’’ Ook Robyn is met meer bezig dan alleen haar padelcarrière. Ze volgt nu de opleiding fysiotherapie. ‘’Ik zou me nog willen specialiseren, maar ik weet nog niet precies waarin.’’

Beiden hebben in de sport grote ambities. Zo wil Robyn nummer 1 van Nederland worden en op een WK, EK of de Olympische Spelen uitkomen. Tygho wil ook nummer 1 van Nederland worden, maar richt zich vooral op veel leren en genieten tijdens internationale toernooien.

Familieuitje

Het gaat in huize Schoonus alleen maar over padel. Ze praten veel over techniek, tactiek en hoe leuk het spelletje is. Robyn en Tygho vinden het mooi om hier over te praten, maar kunnen de sport ook uit hun hoofd zetten als ze thuis zijn. Omdat ze bijna nooit tegelijk hoeven te spelen, kunnen ze ook bij elkaar gaan kijken. Én als ze in de buurt spelen, komen veel familieleden kijken. ‘’Het wordt dan een uitje voor de hele familie.’’

Wat wil je nog meegeven aan de Tilburgse sporters?

‘’Dat je lekker moet blijven trainen en investeren in jezelf. Dan kom je er wel!’’ zegt Tygho. Robyn probeert iedereen te enthousiasmeren voor padel: ‘’Blijf lekker actief. Maar let op: padel is een verslavend spelletje. Er zijn tegenwoordig bij elke tennisclub padelbanen en er zijn ook binnenbanen. Dus de regen is geen excuus! Veel plezier.’’

Tennis
14 sportaanbieders in Tilburg