Tickets

Samantha van Lokven

In deze rubriek maak je kennis met verschillende sporters in Tilburg. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Deze keer staat Samantha van Lokven (27) in de spotlights. We spraken Samantha over hoe het is om professioneel karate te beoefenen.

Samantha is geboren en getogen in Tilburg. Ze heeft een aantal verschillende sporten gedaan zoals tennis, dansen en reddend zwemmen. Maar haar liefde voor de sport karate was het grootst. Ze begon met karate toen ze 6 jaar oud was.  “Er was een open dag bij Sportinstituut Ooms en daar heb ik een lesje meegedaan. Ik vond het gelijk heel leuk”.  

Schijngevecht

“Jaren heb ik bij Sportinstituut Ooms karateles gevolgd. Al op jonge leeftijd kwam ik in de selectie van Ooms terecht en mocht ik wedstrijden in heel Nederland doen. Ik trainde 2 à 3x per week. Binnen karate zijn er verschillende disciplines en die komen allemaal aanbod. Al vrij snel had ik sterk de voorkeur voor de vorm Kata. Kata is ook wel het schijngevecht. Dit betekent dat er niemand tegenover je staat. Het is eigenlijk een soort dansvorm; heel technisch en atletisch. Veel mensen denken bij Kata aan een gevecht tegen iemand (sparren), maar dat is een andere discipline namelijk Kumite. Karate is een individuele sport.  

Mijn allereerste toernooi was de Zuid-Nederlandse kampioenschappen. Dat ging erg goed. Ik had de drive te pakken en ben vol enthousiasme doorgegaan. Tot mijn 18e heb ik in Tilburg gesport. Daarna ben ik naar Leeuwaarden gegaan. Daar ging ik heen voor de topsport.  

Tienvoudig Nederlands Kampioen op rij

Samantha’s top sportcarrière heeft al veel hoogtepunten gekend. Zo is ze tienvoudig Nederlands Kampioen op rij. Ook is ze Europees Kampioen Shito Ryu geworden in Kroatië en 3e geworden op de Wereldkampioenschappen. Momenteel zit ze in een drukke periode, afgelopen weekenden is ze voor wedstrijden geweest in Berlijn, Turkije, Boedapest, Polen, België en Luxemburg.  

Trainen via Zoom

“Sinds een jaar ben ik weer terug in Tilburg. Ik train nu met de Spaanse bondscoach. Dat gaat natuurlijk niet real live. Elke ochtend training ik via Zoom met mijn trainer. Naast de karate trainingen, doe ik ook nog afwisselend aan krachttraining, intervaltraining, crossfit en mobiliteits- en lenigheidstraining. De karatetrainingen zijn in de dojo in Sportcomplex Drieburcht. Deze dojo is van fysiotherapie Paul Schalke. Hij sponsort mij waardoor ik hier elke ochtend kan sporten. Hier ben ik hem heel dankbaar voor. Karate is namelijk geen olympische sport, waardoor er geen geld in omgaat. Hierdoor doe ik veel met crowdfunding en met sponsors.”  

Wij wensen Samantha nog heel veel succes met haar karate carrière!