Tickets

De Tilburgse Kunstrij Vereniging

In het IJssportcentrum Tilburg, de thuisbasis van de Tilburgse Kunstrij Vereniging (TKV), vindt in februari 2023 het grootste kunstrij-evenement op Nederlandse bodem plaats. Daarom staat de vereniging deze maand in de schijnwerpers. Wij spraken Sandy, actief als bestuurslid secretariaat, over de vereniging, de organisatie van de Willem II Bokaal en de Challenge Cup. Uiteraard heeft Sandy ook nog een tip voor andere verenigingen om aan de slag te gaan met ledenbinding.

Even kennismaken

De Tilburgse Kunstrij Vereniging is een vereniging voor iedereen die van kunstschaatsen houdt. Van kleins af aan kun je er al komen schaatsen. Het is een ambitieuze en gezellige vereniging waar enthousiaste trainers actief zijn om het beste uit een schaatser te halen. Zo zou Sandy de vereniging ook omschrijven: “Bij ons draait het erom dat iedereen kan presteren op zijn of haar eigen niveau, het meest haalbare uit hun talenten halen, maar wel met plezier. We hebben zeker ambitie en dat zie je ook terug in de lessen, maar wel altijd op een leuke manier.” Het plezier is dus echt een belangrijk onderdeel binnen de vereniging, zo vult Sandy nog aan: “Wij vinden echt dat plezier zorgt voor een positieve stimulans om de motivatie te hebben om elke week of zelfs elke dag weer op het ijs te staan. Dat je met plezier op het ijs staat om je talent en de passie voor de sport telkens weer te blijven ontwikkelen.”

Challenge Cup

De Challenge Cup/NK Kunstrijden verhuisde vorig jaar vanuit Den Haag naar Tilburg. De Challenge Cup is een internationale wedstrijd en voor schaatsers de laatste kwalificatiemogelijkheid voor het WK kunstrijden. Daarnaast wordt ook om het Nederlands kampioenschap gestreden. Alle grote namen komen dan dus naar Tilburg. Het event vindt plaats van 23 t/m 26 februari.
Dankzij financiële steun van de gemeente Tilburg is het dit jaar gratis voor de toeschouwers. Voor TKV is het dus de perfecte gelegenheid om nieuwe schaatsers uit de regio enthousiast te krijgen voor de sport. Vanuit TKV zijn er ook zes schaatsers die deelnemen aan het evenement. Het evenement wordt georganiseerd door de KNSB, met veel vrijwilligers vanuit de vereniging. Ook de leden van TKV helpen dan ook graag mee. Sandy: “Vanaf 16 jaar mag je helpen bij het toernooi en hier wordt altijd enthousiast op gereageerd. Iedereen draagt graag zijn steentje bij om deze, maar ook andere wedstrijden, tot een succes te maken.”

Willem II bokaal

Naast de Challenge Cup organiseert TKV ook jaarlijks een eigen nationale wedstrijd, de Willem II bokaal. Dit jaar vindt de 10e editie van het evenement plaats op zondag 12 februari. Uit het hele land komen schaatsers naar Tilburg om deel te nemen: “Er zijn inschrijvingen van schaatsers van Groningen tot aan zuid Nederland en alles daar tussenin", aldus Sandy. Deze wedstrijd is voor de allerjongste en beginnende wedstrijdschaatsers. “Zelfs de schaatsers die net beginnen, kunnen al deelnemen om hun eerste echte kürtje te schaatsen”, vertelt Sandy. Een goede kans voor de schaatsers om eens te kijken of ze het wedstrijdschaatsen leuk vinden en hierin verder zouden willen. "Vooral voor de allerjongsten op het ijs is het fijn om de eerste kuur op ‘eigen ijs’ te kunnen schaatsen. Zo ervaren ze hoe het er aan toe gaat en hoe ze schaatsen als ze daar alleen midden op het ijs voor een jury en publiek staan. En ook voor de andere leeftijdsgroepen is het de perfecte kans om je kür te kunnen schaatsen op je eigen niveau tussen andere schaatsers uit het hele land. Dit is heel leuk om jaarlijks te mogen organiseren en in 2023 is alweer voor de tiende keer. We kijken er bij TKV naar uit!”

Tip voor andere verenigingen

Met de Willem II Bokaal wil TKV de schaatsers motiveren om een wedstrijd mee te doen op hun eigen vereniging. Op deze manier kan ook de verbinding van de ouders met de vereniging en de sport worden gemaakt. Schaatsers en ouders ervaren hoe een wedstrijd gaat en dat het leuk is hieraan deel te nemen. "Ouders en andere leden vinden het altijd erg leuk om te helpen bij de wedstrijd, zo dragen ze een steentje bij. Wellicht kunnen ze later op meerdere vlakken de vereniging ondersteunen. Door zo’n starterswedstrijd zelf te organiseren ontstaat een hele goede binding tussen de vereniging met bestaande leden, nieuwe leden en met ouders, waardoor je als vereniging meteen kunt laten zien waar je voor staat en wat ouders kunnen verwachten”, sluit Sandy trots af.