Tickets

HC Tilburg zet zich in voor een veilig sportklimaat

Een sociale en veilige sportvereniging is iets wat hoog in het vaandel staat bij HC Tilburg, de vereniging die deze maand in de schijnwerpers staat. Daarom doen zij ook dit jaar weer mee aan de campagne ‘Laat je horen!’. Wij spraken met Irene Dekker en Mayke Brouwers, die actief zijn binnen de commissie sportplezier bij HC Tilburg, over het creëren van een veilig sportklimaat en hoe zij hieraan bijdragen bij de club.

Even kennismaken

HC Tilburg is in 2011 ontstaan uit een fusie van de twee hockeyclubs TMHC Tilburg en TMHC Forward. De fusieclub heeft op dit moment ruim 2200 leden en staat daarmee in de top 5 van grootste hockeyverenigingen in Nederland. Wat volgens Mayke de club omschrijft is respect en sportiviteit. Irene: “Plezier is de basis voor alles. Op welk niveau je ook speelt, iedereen wil leren en iedereen wil met plezier hockeyen”. Binnen de club zijn er acht jeugdteams die echt prestatiegericht zijn en twee senioren teams die meedraaien op het hoogste niveau. Verder heeft HC Tilburg zo’n 70 jeugdteams. Bij alle teams draait het vooral om het plezier en dat iedereen zich op zijn plek voelt.  

Laat je horen!

Een sociaal veilig sportklimaat bestaat uit afspraken, richtlijnen en waarden die er samen voor zorgen dat leden van de sportclub zich binnen de club veilig en op hun gemak voelen. Om verenigingen te helpen bij het creëren van dit klimaat heeftde gemeente Tilburg de campagne: 'Laat je horen!' opgezet. HC Tilburg neemt ook dit jaar weer actief deel aan de campagne. De club doet hieraan mee om de leden, vrijwilligers en supporters bewust te maken van de route die zij kunnen bewandelen als ze iets zien wat zorgelijk is, of als ze merken dat er leden problemen hebben. Ook gaat HC Tilburg in de week van het respect, die loopt van 7 t/m 13 november, weer aan de slag met hun eigen campagne ‘Respect the Rules’. Bij de campagne gaat het om het uitdragen van die regels om het sportplezier te vergroten. HC Tilburg besteedt dus veel aandacht aan dit onderwerp. “We willen dat het gewoon een mindset wordt van de mensen op de club”, aldus Mayke.  

Veilig sportklimaat

Binnen HC Tilburg zijn er verschillende mensen betrokken bij het creëren van een veilig sport klimaat. Zo zijn er twee vertrouwenscontactpersonen, waar mensen al dan niet anoniem terecht kunnen met hun verhaal en advies te krijgen. Daarnaast is er een commissie veilige sport. Irene: “Wij werken samen aan een veilig en plezierig sport klimaat. Met alleen een commissie sportplezier kom je er niet, het is iets van ons allemaal. Daarom is het belangrijk dat wij alle commissies en mensen binnen de club aangehaakt houden.” Mayke vult aan: “Iedereen is verantwoordelijk voor de sfeer binnen de club.  
Een sociaal veilig sportklimaat creëer je niet door er eenmalig aandacht aan te geven. Het is een combinatie van diverse acties op dit gebied: het verplichtstellen van een VOG, aandacht voor onze Respect te Rules, trainers begeleiden op de velden etcetera". Toch merken ze binnen HC Tilburg dat de leden niet altijd weten waar ze terecht kunnen. Mayke: "Op de club merken we dat mensen het nog eng vinden om op iemand af te stappen, maar die stap proberen we gemakkelijker te maken". Irene: “We proberen in te zetten op persoonlijk contact zodat iedereen zich gezien voelt binnen de vereniging. Al is dat op dit moment nog altijd een van de grootste uitdagingen."

Wij vroegen Mayke en Irene ook of zij de club als sociaal veilig zouden omschrijven. “Zeker weten, maar het gedrag van de mensen bepaalt de sociale veiligheid op de club.”, vertelt Mayke. Irene: "We werken hard aan een sociaal veilige vereniging. We beseffen ook dat we incidenten nooit volledig kunnen uitsluiten maar dat we, door te werken aan een sociaal veilige vereniging, de kans op incidenten zo klein mogelijk maken. Het omschrijven van de club als sociaal veilig is een moment opname. Ook wij hebben te maken met pestgedrag en dergelijke. Echter denk ik dat we op dit moment de juiste ingangen hebben met de (zorg)organisaties rondom HC Tilburg, zodat we kunnen ingrijpen en de zorg kunnen bieden daar waar nodig. We blijven echter altijd afhankelijk van het gedrag van mensen. Werken aan een sociaal veilige omgeving is nooit af en zal altijd om aandacht vragen."

Tip voor andere verenigingen

Wil jij aan de slag met een veilig sportklimaat? “Praat eens met andere verenigingen hierover, kijk hoe zij het doen en leer van elkaar”, aldus Mayke. “Naast de input van andere clubs is team verenigingsondersteuning van het Sportbedrijf er ook om daarbij de ondersteunen. HC Tilburg heeft echt baat bij wat het Sportbedrijf doet op het gebied van sportplezier, dus ik zou andere verenigingen echt aanraden om hier mee aan de slag te gaan”, zegt Irene tot slot.  

Hockey
8 sportaanbieders in Tilburg