Tickets

RKSV Were Di scoort circulair

Duurzaamheid op sportverenigingen, een belangrijk en opkomend thema. Bij RKSV Were Di, de club die deze maand in de schijnwerpers staat, zijn ze goed op weg om de vereniging meer en meer circulair te maken. Dat betekent dat producten na gebruik worden hergebruikt op verschillende manieren. Wij spraken Hein de Brouwer, die zich binnen het bestuur van RKSV Were Di bezig houdt met algemene zaken, over wat de voetbalvereniging op dit moment doet op het gebied van circulariteit en hoe hij zich hiervoor inzet. Als laatste heeft Hein ook nog een advies voor andere sportverenigingen om ook aan de slag te gaan met dit thema!

Even kennismaken

RKSV Were Di kent een lange geschiedenis. De vereniging werd vlak na de oorlog opgericht. Op 25 juli 1945 gingen de sportverenigingen HEKOS, ’T Heike en KSV samen. Wat volgens Hein de club echt omschrijft is gezelligheid. Hein: “De club draait om een goede sfeer onderling en veel gezelligheid op en naast het veld. Het gaat bij ons niet om de beste prestaties maar dat iedereen zich thuis voelt op de club.” Were Di heeft momenteel meer dan 550 leden verdeeld over 10 senioren-, 10 junioren- en 16 pupillenteams.  

Circulair scoren

Circulariteit betekent simpelweg dat producten na gebruik worden ingezet als grondstof voor nieuwe producten of materialen. Een oud of gebruikt product is dus geen afval meer, maar een grondstof voor nieuwe producten. Het doel van het hergebruiken is dan ook het streven naar een wereld zonder afval, circulariteit zorgt dus voor duurzaamheid en een beter milieu. Wij vroegen Hein op wat voor manieren Were Di op dit moment werkt aan circulariteit. “Op de vereniging doen wij dit op verschillende manieren. Zo scheiden wij al het afval in de juiste inzamelingsbakken, verzamelen wij alle plastic statiegeldflesjes in een grote ton en hebben wij de plastic bekertjes vervangen voor afwasbare hardcups.” Mooie initiatieven die niet alleen bijdragen aan het milieu maar ook aan een schone en opgeruimde vereniging. Ook voor de gebruikte tenues heeft Were Di een oplossing: “Voor oude tenues die wij niet meer kunnen gebruiken hebben wij verschillende plekken en instanties waar deze kleding heengaat, naar mensen die het echt kunnen gebruiken. Zo hoeven wij deze kleding niet weg te gooien en weten wij dat het goed terecht komt”, vertelt Hein trots.  

Het heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook de club en de leden hebben er baat bij. Door alle acties die Were Di nu al heeft ondernomen om de club meer circulair te maken, hebben zij veel minder restafval. Hein: “Restafval op laten halen kost geld en die kosten zijn wij dus veel meer gaan besparen. Ook hoeven wij geen plastic bekertjes meer in te kopen maar hebben we geïnvesteerd in de hardcups.” Daarnaast stopt de club al het geld van de ingezamelde statiegeld flesjes in de clubkas en zo bespaart Were Di steeds meer geld. “Met het geld dat wij dus besparen kunnen er weer andere zinvolle en nodige dingen voor de club worden gedaan en kan de contributie van de leden gewoon gelijk blijven.”  

Tip voor andere verenigingen

Wil jij ook met jouw vereniging werken aan circulariteit? “Ga gewoon aan de slag. Zoek mensen binnen de vereniging die het interessant vinden om hieraan mee te werken en die zich hiervoor in willen zetten”, aldus Hein. “Maak gebruik van de verschillende achtergronden en interesses van de mensen op de club. En kijk ook eens bij andere verenigingen wat die al doen en begin gewoon klein, zet een ton voor plastic statiegeldflesjes neer en de eerste stap is al gezet”, zegt Hein tot slot.  

Voetbal
20 sportaanbieders in Tilburg