Tickets

RSV de Cavalieren tekent voor de toekomst

Ruitersportvereniging de Cavalieren kijkt vooruit naar de toekomst. Want de toekomst begint nu! Samen met team Verenigingsondersteuning van de gemeente Tilburg is de ruitersportvereniging aan de slag gegaan met het traject ‘Tekenen voor de toekomst’. Aan het woord is Ger van Laak, voorzitter bij RSV de Cavalieren. We spraken met hem onder andere over het organiseren van een ‘pizza avond’ voor de jeugd en de sessie ‘LEGO serious play’ voor het bestuur.

Even kennismaken

Ruitersportvereniging de Cavalieren is een recreatieve én ambitieuze vereniging waar, door leden van alle leeftijden, met veel enthousiasme de paardensport wordt beoefend én beleefd. RSV de Cavalieren is opgericht in 1929, bestaande uit een ponyclub en paardensportvereniging welke eind vorige eeuw gefuseerd zijn. Ger van Laak: “Er zijn veel mensen al heel lang lid, omdat ze zelf hebben gereden of omdat ze (groot)ouder zijn van een jeugdlid. Het is dan ook een familiare vereniging waar mensen elkaar al heel lang kennen. Zelf rijden, wedstrijden kijken maar vooral de sport beleven staat centraal. Generatie op generatie komt hier dan ook met veel plezier. Eenmaal een Cavalier altijd een Cavalier.”

De vereniging is gevestigd in de, door eigen leden opgebouwde, Manege de Kraan in Berkel-Enschot. Na uitbreiding van de manege in 2015 is deze zo groot dat er bij wedstrijden zelfs genoeg ruimte is om binnen warm te draaien en de cooling down te doen. Dit heeft bijgedragen aan de professionalisering van de wedstrijden en evenementen. Jaarlijks worden er dan ook verschillende activiteiten georganiseerd waaronder regionale en nationale dressuur- en springwedstrijden. Naast wedstrijden organiseert de Cavalieren ook andere verenigingsactiviteiten zoals het jaarlijkse ruiterkamp, een fietsdag, kaartavonden en een teerdag.

Tekenen voor de toekomst

Toen Ger van Laak gevraagd werd als voorzitter, wilde hij naar de toekomst kijken. Op weg naar het 100 jarig bestaan heeft Ger de ambitie om een toekomstbestendige vereniging te zijn en te blijven. Door eerdere succesvolle samenwerkingen met de verenigingsondersteuners van de Gemeente Tilburg wist hij snel te schakelen. Ger kwam opnieuw in contact met team verenigingsondersteuning, die op dat moment bezig waren met de ontwikkeling van het programma ‘Tekenen voor de toekomst’. Er werd een diverse groep leden en ouders benaderen om mee te werken aan dit traject. De werkgroep, bestaande uit één bestuurslid en zeven enthousiaste leden of ouders van leden, ging samen met verenigingsondersteuners aan de slag met de vier onderwerpen: Geschiedenis, Cultuur, Omgeving en Strategie. Door zich in elk van deze onderwerpen te verdiepen kreeg de werkgroep een steeds beter beeld wat voor vereniging ze altijd zijn geweest. Door middel van interviews en enquêtes deed de werkgroep onderzoek bij de leden over hoe zij de vereniging graag zouden willen zien.

Om betrokkenheid te creëren van iedereen werd er gekeken naar de behoeftes en interesse van elke leeftijdscategorie. Zo werd er een pizza avond georganiseerd voor de jeugd. Op deze bijeenkomst, waar zo’n 98% van de jeugdleden aanwezig was, werd samen gesproken over de vereniging en over de toekomst. Daarnaast werd er ook gesproken met de ouders van leden en de senioren leden. De uitkomsten van deze bijeenkomsten en gesprekken werden geanalyseerd door de werkgroep.

LEGO sessie

Het bestuur mocht ook een avond aan de slag met LEGO. Onder leiding van verenigingsondersteuner John namen zij deel aan een sessie ‘LEGO serious play’ waarin ze hun eigen persoonlijkheid moesten opbouwen met behulp van de stenen. Met als doel elkaar nog beter te leren kennen en als bestuur sterker te worden.
Dit werd gezien als een hele waardevolle avond. Waarna er stappen gemaakt konden worden naar de missie en visie van de vereniging. Op dit moment is RSV de Cavalieren bezig met het opstellen van de beleidsdoelstellingen waarna de volgende stap weer gezet kan worden.

Belangrijk in dit hele proces vond Ger de rol van de verenigingsondersteuners: “Allereerst zorgde de begeleiding van team verenigingsondersteuning ervoor dat alle informatie boven tafel kwam en dat er naar iedereen werd geluisterd. Daarnaast werd alles vertaald en netjes op papier gezet.”. Ook zorgde dit traject voor persoonlijke ontwikkeling bij leden van de werkgroep. “Dit traject is niet alleen voor de vereniging, maar je mag er zelf ook van leren. Dit vind ik erg belangrijk want dat ligt volgens mij aan de basis om vrijwilligerswerk te doen.”

Tips voor andere verenigingen

RSV de Cavalieren is een vereniging met verschillende leeftijdsgroepen, hoe ga je daar het beste mee om? Ger geeft de tip: “Het is belangrijk dat je naar elke doelgroep luistert en daarop inspeelt. Organiseer verenigingsactiviteiten voor elke doelgroep, speel in op de behoeftes, communiceer op hetzelfde niveau. Neem vooral ook nieuwe leden mee in de historie van de vereniging, laat weten waar je voor staat”.

Wil je met jouw club ook tekenen voor de toekomst of heb je behoefte aan wat meer informatie? Neem dan contact op met jouw verenigingsondersteuner of stuur een mailtje naar verenigingsondersteuning@tilburg.nl.

Paardrijden
6 sportaanbieders in Tilburg