Tickets

De Tilburg RoadRunners

De Tilburg RoadRunners, afgekort TRR, is een atletiekvereniging met lopers van alle niveaus. Van beginners tot snelle wedstrijdlopers; iedereen is hier welkom. Inmiddels bestaat de vereniging 37 jaar. Met trainingen in de Oude Warande, bij Were Di, in de Reeshof en op de gemeentelijke atletiekbaan staat TRR dichtbij elke Tilburger. We spraken Rien van Oirschot over de vereniging en zijn passie voor de hardloopsport.

Even kennismaken

TRR heeft verschillende trainingsgroepen. Zo hebben zij een startersgroep voor beginnende hardlopers, men leert hier de basis van het hardlopen. Daarna is er de groeigroep voor leden die instromen vanuit de startersgroep of leden die al een hardloopbasis hebben, vanuit het verleden bijvoorbeeld. Plezier, ontspanning en lekker bewegen staan hier centraal.
Deze plezierige sfeer is erg belangrijk voor TRR. Plezier staat namelijk aan de basis van een leven lang bewegen. Zo ook in de andere groepen die actief zijn bij TRR; de midden, snelle en wedstrijdgroepen. Naast plezier staat ook deskundigheid hoog in het vaandel bij TRR. Hardlopen kan namelijk een erg blessure gevoelige sport zijn wanneer je niet de juiste kennis en uitvoering hebt. TRR heeft enkele goede, bevlogen trainers, zo ook Rien van Oirschot. Rien is met zijn 77 jaar nog elke week actief bij deze vereniging. Hij heeft al 17 marathons gelopen in zijn leven. Vol passie vertelt hij over de hardloopsport: “Een marathon gaat voor mij niet om de beste tijd, maar om het gevoel dat je ervan krijgt. De sfeer van zo’n evenement is iets wat mij elke keer weer energie gaf. Ik ben geen één keer uitgestapt”. Deze energie en de voldoening van het hardlopen neemt Rien elke week mee in zijn trainingen bij TRR. Ook al heeft iedereen in zijn of haar (starters) trainingsgroep eigen beweegreden om te komen, Rien wil iedereen met een voldaan gevoel zien weggaan na de training. Daar doet hij het voor.
Het geheim van Rien: “Luister naar je lichaam. Soms denk je dat het goed gaat en dat je nog wel een stapje extra kunt doen. Maar luister naar je lichaam, start niet te vroeg na een blessure of te hard wanneer je net begint. Want daar krijg je op de lange termijn de klappen van.”

#Gewoongaon

Naar aanleiding van de campagne #gewoongoan, waar verenigingen subsidie konden krijgen om mensen na de coronatijd weer in beweging te brengen, ging de vereniging in gesprek met een verenigingsondersteuner van de gemeente Tilburg. TRR streefde ernaar om in het voorjaar van 2022 een nieuwe beginnersgroep te starten. Ditmaal met gratis trainingen om zoveel mogelijk mensen aan het bewegen te krijgen. De campagne #gewoongaon zorgde de voor de benodigde aandacht en de reacties hierop waren boven verwachting. Maar liefst 77 deelnemers meldden zich aan. Waar in eerste instantie gedacht werd om één beginnersgroep van ongeveer 20 lopers te starten werden er nu drie groepen gevormd. In maart 2022 startte het 7-weekseprogramma met een gezamenlijke training op de zaterdagochtend. De doordeweekse trainingsschema’s werden op zondag verstuurd zodat er gedurende de week zelfstandig getraind kon worden op een tijdstip wanneer hen het beste uit kwam. Op de 7de zaterdag werd er een in het Leijpark een eindloop van 3km georganiseerd. Omdat dit viel op Paaszaterdag werd er door succes besloten dat de deelnemers die verhinderd waren een week later alsnog deze eindloop konden lopen. In totaal deden er zo’n 40 lopers mee. Uit de enquête die TRR de lopers na afloop stuurde bleek zelfs 33% graag lid te willen worden. Een win-win effect dus!

Hardlooptrainingen bij behandelcentrum de Hazelaar

Naast het reguliere aanbod is TRR ook actief bij behandelcentrum de Hazelaar. Hier verzorgen zij trainingen voor een groep met jong dementerenden. Een mooi initiatief. Met als hoogtepunt zeven deelnemers die mee gaan doen aan 5 kilometer van TTM4YOU, onderdeel van de Tilburg Ten Miles. De TTM4YOU is voor deelnemers die ‘aangepast’ mee doen, bijvoorbeeld lopend, rijdend of rollend. Het is geen wedstrijd, maar een gezellig en ludiek onderdeel met veel entertainment.

Tips voor andere verenigingen

De tip die Rien aan andere verenigingen mee wil geven is: “Zorg dat je leden plezier hebben, zich gewaardeerd voelen en creëer een veilige omgeving. Iedereen komt met zijn eigen beweegreden naar een training, de één wil aan zijn/haar gewicht werken, de ander wil graag het hoofd leeg maken. Zorg dat iedereen met een fijn gevoel naar huis gaat”.
 

Het nieuwe sportseizoen is weer gestart. We hopen natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen hun weg naar de sportclub weer weten te vinden. En jullie verwelkomen vast ook graag nieuwe leden op de club of bij de vereniging. Laat aan ons weten wat jij doet om nieuwe leden te verwelkomen. Denk aan een open dag, een gratis clinic, een meeloop middag of een proefles. Of vertel over de nieuwe tak van sport die je sinds dit seizoen aanbiedt. Op sportintilburg.nl/gewoongaon verzamelen we alles en op onze social kanalen en op die van @sportintilburg belichten we enkele mooie initiatieven. Dit helpt jouw vereniging om nieuwe leden te krijgen en zorgt voor wat extra aandacht voor je club. Wil je dat jouw aanbod ook op de website wordt geplaatst? Stuur dan een mail naar sportmarketing@tilburg.nl

Hardlopen
8 sportaanbieders in Tilburg