Tickets

JOGG: bewegen

Kinderen spelen steeds minder buiten. Uit onderzoek blijkt dat dit o.a. komt door drempels die ouders ervaren en een groter vrijetijdsaanbod voor kinderen, denk aan tablet, mobiel, televisie en games. Dat terwijl vrij en avontuurlijk buitenspelen erg belangrijk is voor een kind. Het is goed voor de motoriek, voor de weerstand en kinderen leren risico’s inschatten. Ze zoeken hun grenzen op en verleggen ze. Daarnaast is het kind lekker in beweging, maakt het vriendjes en ontwikkelt het creativiteit.

Tilburg kent veel mooie buitenspeelplekken waar kinderen lekker kunnen spelen. Denk aan natuurlijke speelplekken zoals bossen, grasvelden en parken, maar ook (groene) speeltuinen. De komende jaren worden veel speeltuinen in Tilburg opgeknapt en vernieuwd. Met de campagne 'Avontuurlijk spelen in de buurt' wil de gemeente kinderen (en hun ouders) enthousiasmeren deze mooie plekken in de wijk weer op te gaan zoeken. Op tilburg.nl/spelen vind je allerlei speeltips en een overzicht met speelplekken in Tilburg. Ook kun je de buitenspeelbingokaart en -stempelkaart downloaden. 

Heb jij buitenspeeltips of wil je meer informatie over de campagne? Mail dan naar jogg@tilburg.nl.

Speelplekken in de buurt

Hieronder vind je een overzicht met veel sport- en speelveldjes in Tilburg. De kaart is nog niet compleet. Heb je toevoegingen, mail naar: jogg@tilburg.nl

Benieuwd hoe verschillende speelplekken er uitzien? Speelambassadeurs Gaoula en Romaisae nemen je in deze video's mee naar hun favoriete speelplek in Tilburg!  

Buitenspeelbingo

Er is een buitenspeelbingokaart voor basisschoolkinderen om zichzelf buiten, in het bos of in de speeltuin, uit te dagen. Op de kaart staan verschillende speelchallenges. Heb je de challenge voltooid, dan kun je het vakje afstrepen. Probeer in elke rij minimaal 1 challenge te doen.
Voor de jongere doelgroep (tot +/- 6 jaar) is een stempelkaart met ook hierop enkele uitdagingen. Print de buitenspeelbingo- en stempelkaart uit en daag de kinderen uit! 

Let op: bekijk bij het klimmen in bomen goed of de bomen stevig genoeg zijn. Bij het hutten bouwen gebruik je alleen takken die al van de boom zijn gevallen, dus geen takken afbreken. Heb respect voor de natuur.

Speeltips

Krijg je als ouder ook vaak de opmerking: “mam/pap, ik verveel me en weet niet wat ik moet doen buiten”? Dan ben je hier aan het goede adres. Natuurlijk kun je de challenges van de buitenspeelbingo doen. Maar daarnaast zijn er nog veel meer speeltips en spellen die je eens kan uitproberen. 
Op de website van Jantje Beton vind je ruim 140 speeluitdagingen en speeltips. 
Daarnaast laten onze speelambassadeurs Meyar, Cham, Thijs en Dylan enkele spellen zien die zij altijd buiten doen. Bekijk de video's voor nieuwe buitenspeelinspiratie! 

Promotiemateriaal

Hier vind je posters van de buitenspeelcampagne. Deze kun je zelf ook printen en ophangen op jouw locatie.