Tickets

JOGG: water drinken

In 2019 is Tilburg uitgeroepen tot de stad met het lekkerste kraanwater van Nederland. We zijn trots op ons water. En we willen dat iedereen dit lekkere water kan proeven, waar en wanneer dan ook. Daarom zijn er meer dan 25 openbare watertappunten in de gemeente. De komende jaren komen daar nog meer tappunten bij. Ook veel basisscholen en wijkcentra hebben een watertappunt waar iedereen water uit kan tappen. Op deze manier kan iedereen onderweg, of tussen het sporten door, genieten van lekker, goedkoop en duurzaam drinkwater.

Gezonde aanpak in Tilburg

Met het plaatsen van de watertappunten wil de gemeente Tilburg  mogelijk maken dat iedereen altijd en overal water kan drinken omdat het goedkoop, gezond en makkelijk is. Dat doet de gemeente samen met Join the Pipe en Brabant Water. De watertappunten staan op scholen, in wijkcentra, bij sportveldjes en op openbare plekken waar veel mensen komen. Op het kaartje hier staan alle watertapplekken.

Mensen worden aangemoedigd minder flesjes water in de winkel te kopen, maar een bidon of flesje met kraanwater te vullen bij een van deze watertaps. Bekijk het filmpje dat deze boodschap ondersteunt. 

WeekWaterChallenge

Op nationale kraanwaterdag, op 27 september 2023, wordt de WeekWaterChallenge gelanceerd. We dagen je uit een week lang alleen maar water (of thee) te drinken! Dit is goed voor je gezondheid én je portemonnee. Samen met Tilburg.com is deze challenge opgezet. Vanaf 27 september wordt deze weggezet via de social kanalen van Tilburg.com. De presentatrice van tilburg.com doet de challenge ook en zal via vlogs verslag doen van haar ervaringen. Maar jij kan ook meedoen! Benieuwd wat het met jou (en je collega’s/familie/vrienden) doet? Doe dan mee! Op de trello pagina vind je de poster die je op kan hangen, om zo ook anderen -bijvoorbeeld je collega’s - te enthousiasmeren om ook mee te doen.
Houd rondom nationale kraanwaterdag de socials van tilburg.com in de gaten!

Enkele tips om de waterchallenge te voltooien:

 • Start in de ochtend al met water drinken, je lichaam heeft vocht nodig na je slaapuren. En dan start je de dag meteen goed.
 • Neem een flesje of bidon mee voor onderweg/op kantoor. Hierdoor heb je minder verleiding om iets uit het koffiezetapparaat te halen of ergens bij de supermarkt iets te kopen.
 • Zet die mooie drinkfles goed zichtbaar op je bureau, zodat je niet vergeet dat je met de WeekWaterchallenge bezig bent
 • Ben je water snel beu? Varieer dan met verschillende smaken. Voeg bijvoorbeeld munt of citroen toe, en een andere keer mandarijn of aardbei. Op brabantwater.nl vindt je verschillende recepten. 
 • Thee mag je gewoon drinken, als je maar geen suiker of melk toevoegt! Goed als vervanger voor de koffie of fijn in de avond op de bank. 
 • Ga de WeekWaterchallenge aan met huisgenoten en/of collega’s. Het samen doen motiveert en houdt je scherp.
 • Bedenk voor jezelf een leuke (gezonde) beloning als je de WeekWaterchallenge volhoudt.
 • Ga een weddenschap aan. 
 • Dek je de tafel? Zet dan automatisch het water klaar. Zo verklein je de kans dat je naar een ongezond alternatief grijpt. En geef toe, zo’n mooie karaf op tafel heeft toch iets?
 • Lees op de website van Tilburg.com de (0)13 redenen nog eens door waarom waterdrinken zo goed voor je is.
 • Ook handig: minder de dagen van te voren al met koffie of andere dranken die verslavend zijn, zodat je langzaam kan afbouwen. 

Waterjeweettoch

Tilburg wil met de JOGG-aanpak de gezonde leefstijl in Tilburg vergroten. Een van de doelen van de JOGG-aanpak is dat er minder zoete drankjes en sapjes gedronken worden en dat het drinken van kraanwater wordt aangemoedigd. Daar is in 2018 extra impuls aan gegeven door middel van de campagne #waterjeweettoch.
Als onderdeel van deze campagne zijn er waterpakketten gemaakt voor bijvoorbeeld scholen en kinderdagverblijven met daarin een watermenukaart en allerlei hulpmiddelen om water drinken te stimuleren. De watermenukaart en andere communicatie-uitingen zijn hier te vinden. Wil je ook een waterpakket of meer informatie over deze campagne ontvangen? Mail dan naar jogg@tilburg.nl.