Tickets

Maak kennis met de cultuur disciplines tijdens OnTrack

OnTrack is een combinatie van sport én cultuur. En in Tilburg barst het van de creativiteit rondom cultuur. Het is dan ook meer dan logisch dat we tijdens OnTrack dit aan jullie willen laten zien. We

Tijdens OnTrack zijn er een hoop sporten die je kunt proberen. Hieronder een verzameling van de verschillende sporten, met uitleg. Ben je enthousiast geworden over een bepaalde sport? Dan kun je gelijk doorklikken naar de aanbieder bij wie je de sport kunt beoefenen. 

Maak kennis met: Street culture / Culture Market

Hiphop en mode zijn erg met elkaar verbonden. Vroeger was kleding vroeger vaak praktisch, want dansers hadden wijde kleding nodig. Tegenwoordig wordt mode door sommige mensen ook wel als één van de elementen van hiphop beschouwd. Je vindt op de street culture market een levendige mix van mode, muziek en kunst. Het is een ontmoetingsplek voor jongeren en andere liefhebbers van de street scene.  Hier kun je genieten van de nieuwste fashiontrends, livemuziek en street-art.

Op de markt zijn er diverse kramen te vinden waar lokale ondernemers hun streetwear collecties presenteren. Van hippe sneakers tot limited edition kledingstukken en accessoires, kunst, vinyl en vintage. Er is voor ieder wat wils.

afbeelding Maak kennis met: Street culture / Culture Market

Maak kennis met: Hiphop (muziek)

Hiphop-muziek wordt ook wel hiphop of rapmuziek genoemd. Het is een muziekgenre dat in de Verenigde Staten in het midden van de jaren 80 door Afro-Amerikanen in de binnenstad werd ontwikkeld. Hiphop is bij het grote publiek vooral bekend als muziekstroming, maar voor de leden van de subcultuur gaat hiphop verder dan alleen muziek. Een onderdeel dat hiphoppers naar buiten willen brengen is het voorhouden van een spiegel aan de samenleving. Verschillende teksten van hiphopnummers zijn daarom een klacht tegen de samenleving in het algemeen of het leven van de rapper in het bijzonder. In de jaren 90 maakten acts zoals Extince en Osdorp Posse Nederlandstalige hiphop: Nederhop. Tegenwoordig kan je niet meer om rap heen en zijn veel rappers de grootste popartiesten in Nederland. Wist je dat de legendarische Amerikaanse hiphopgroep Wu-Tang Clan drie leden heeft uit Tilburg?

afbeelding Maak kennis met: Hiphop (muziek)

Maak kennis met: Hiphop (dans)

Hiphop is een populaire dansstijl, waarbij je danst op hiphopmuziek. In de jaren 70 is deze dansstijl ontstaan in de achterstandswijken in New York. Wat hiphop onderscheidt van andere stijlen is dat er van oorsprong freestyle wordt gedansd. Dit betekent dat dansers ter plekke dancemoves bedenken. Tijdens zogenaamde battles gaan dansers of groepen de strijd met elkaar aan. Er wordt nu veel gewerkt met een choreografie, maar in sommige stijlen blijven de dansers freestylen. Binnen de hiphop zijn verschillende sub-dansstijlen ontstaan. De bekenste hiervan is breakdance, maar zoek de andere stijlen vooral op: popping, locking en house. Wist je dat meervoudig WK-winnaar breaking Menno van Gorp uit Tilburg komt?

afbeelding Maak kennis met: Hiphop (dans)

Maak kennis met: Street-art

Street-art is een vorm van graffiti. Deze vorm is veel meer geaccepteerd in de maatschappij dan graffiti, omdat  kunstenaar Banksy het populair heeft gemaakt bij het grote publiek. Street-art spreekt vaak alledaagse mensen aan en bevat soms een politiek thema bevat. Street-art bestaat in meerdere vormen. Het kunnen afbeeldingen zijn van beroemde figuren uit pop-cultuur, maar ook abstracte vormen of bouwwerken. Spuitbussen, stencils, stickers, paste-ups en installaties zijn manieren om street-art te creëren en er zijn er nog veel meer! Wist je dat we in Tilburg zelfs een Street-art wandelroute hebben?

afbeelding Maak kennis met: Street-art