Tickets

Amber

In deze rubriek maak je kennis met verschillende sporters in Tilburg. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Vandaag staan Amber (9 jaar) en moeder Danielle in de spotlights. Amber heeft autisme, waardoor het vinden van een passende sport en sportaanbieder moeilijk bleek. Uiteindelijk werd ze gekoppeld aan BDF Taekwondo. “Amber mag zich hier op haar eigen tempo ontwikkelen en ze geniet puur al van het meedoen.”

Amber bij Taekwondo

Amber is een erg vrolijke 9-jarige, die het heel leuk vind om samen met andere kinderen te sporten en ergens bij te horen. Ze zit op zwemles en doet inmiddels drie jaar aan taekwondo. Ze heeft hier veel plezier in: “Tegen de kussens schoppen vind ik heel leuk!” Ze kan bij beide sporten lekker zichzelf zijn. Iets wat belangrijk is, want Amber heeft autisme.

Zoektocht

Dat Amber nu zo op haar plek zit en geniet van het sporten was niet vanzelfsprekend. Lange tijd lukte het moeder Danielle niet om een fijne en passende sport voor Amber te vinden. “We hebben veel afwijzingen gehad van sportaanbieders onder het mom van: ‘hier beginnen wij niet aan’. We werden er moedeloos van en durfden het gesprek niet meer aan te gaan, bang om weer een afwijzing te krijgen. Zelfs een zwemles vinden was heel lastig. Tot we Ben de Fretes (Sport- en beweegcoach van het Steunpunt Aangepast Sporten) tegen kwamen. Binnen twee weken had hij voor Amber zwemles geregeld bij zwemschool DIO en mocht ze bij BDF Taekwondo mee gaan trainen.

Ontwikkeling op eigen tempo

Op dit moment traint Amber 1x per week bij BDF Taekwondo. Ze voelt zich erg op haar gemakt daar. “Amber wordt beoordeeld op hoe ze is, dus een vrolijk meisje, die geniet om mee te doen. Elk kind word er in zijn waarde gelaten, iemand uitlachen gebeurt niet. Ze mag zich op haar tempo ontwikkelen. De trainer is erg geduldig met haar, gaat respectvol met haar om en doet er alles aan om Amber op haar gemak te laten voelen. Er is een duidelijke structuur. Er wordt niet gekeken of ze alles kan, of welke beperkingen ze heeft, er wordt gekeken hoe je iemand blij kan maken, door bijvoorbeeld haar alleen maar mee te laten doen. En daar heeft ze het meeste plezier in: in puur het meedoen.”

Samen sporten

Amber geniet niet alleen van het meedoen, ze leert ook nog eens enorm veel. “Je ziet haar sprongen vooruit maken. Dit leidde zelfs tot het halen van een nieuwe band. Dat maakte haar én ons enorm trots. Maar ook op andere gebieden leert ze veel. Denk aan tellen, samen sporten en voor zichzelf opkomen. Ze leert dat ze gezien mag worden en dat ze zelf ook kinderen mag vragen om samen te trainen. Die interactie is voor Amber heel moeilijk, maar ze wordt er op deze manier in gestimuleerd.. het doet ons goed om Amber deze stappen te zien maken.”

Niet alleen Amber bereikt veel met sport, ook moeder Danielle kan hierover meepraten. “Ik heb zelf aan fitness gedaan en ben hierdoor veel afgevallen. Hier ben ik erg trots op. Maar het lekker bezig zijn en plezier hebben tijdens het sporten vind ik het allerbelangrijkste, ook voor Amber.”

Niet denken in beperkingen

Danielle hoopt dat andere verenigingen ook in kansen gaan denken in plaats van in beperkingen. “Nog te veel verenigingen zitten niet te wachten op mensen met een beperking. Ik merk dat er vooraf al een bepaald beeld wordt gevormd waardoor er ook meteen veel beren op de weg worden gezien. Ze twijfelen of ze dit wel kunnen. Wellicht kunnen verenigingen hier beter over geïnformeerd worden. Dat ze zien dat mensen met een beperking gewoon kunnen sporten zonder dat daar veel aanpassingen binnen de club voor nodig zijn. En dat ze beseffen dat deze mensen van sport vaak extra kunnen genieten, puur door het feit dat ze mee mogen doen.”