Tickets

Jezz van Ieperen & Ryuu van Erve

In deze rubriek maak je kennis met verschillende Tilburgse sporters. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Deze keer staan Jezz van Ieperen en Ryuu van Erve in de spotlights. Twee leden van een Tilburgse honkbalvereniging die al internationale toernooien spelen, dat is redelijk uniek. Wij zochten de jongens op en vroegen hen hoe ze zijn begonnen met honkbal, wat hun ambities zijn en hoe je op een internationaal toernooi in de Bahama’s (!) terecht komt als Tilburgse honkballer.

Waar het voor Ryuu als klein jongetje duidelijk was dat hij zou gaan honkballen, zijn vader en broer deden dat immers ook, was dat bij Jezz nog niet zo zeker. Hij heeft eerst gevoetbald en is daarna pas bij honkbal uitgekomen. Hij heeft eerst in Oss gehonkbald, waar hij vandaan komt, maar is enkele jaren geleden overgestapt naar Tilburg. ‘’Het niveau is hier hoger. Dat zie je ook aan de manier van trainen bijvoorbeeld.’’

Bahama’s en Aruba

De jongens spelen in dit seizoen in de tweede klasse van de Junioren , dat is het een na hoogste niveau voor jongens onder de 21 jaar. ‘’In de eerste klasse ga je ook naar Groningen en zo. Wij hoeven nu maar één keer naar Limburg en dat is het verste weg.’’ Legt Jezz uit. Jezz en Ryuu spelen niet alleen bij HSC Blue Lions.

Ze stonden laatst ook op een internationaal toernooi in de Bahama’s, waar ook honkbalmachten Amerika en Puerto Rico aanwezig waren. ‘’Je kunt daarvoor geselecteerd worden als je een try out doet, een soort selectietraining bij Henson Travelteam, vertelt Ryuu.

Bij dit toernooi waren ook teams uit Amerika, Puerto Rico, Aruba, Jamaica en Nederland aanwezig. Het was het eerste toernooi buiten Europa voor beide jongens en de volgende staat alweer op de planning, ditmaal met Future Stars. Future Stars is een academie waar jong talent en enthousiaste honkballers  met het oog op spelplezier nog beter leert honkballen om de top te bereiken. ‘’Over 2 maanden gaan we naar Aruba, voor een soortgelijk toernooi’’, zegt Jezz. Ook hiervoor hebben ze eerst selectietraining moeten doen. ‘’Maar de coach was eigenlijk al zo enthousiast dat ik al wist dat ik het wel zou halen.’’ Op de vraag hoe goed de jongens echt zijn, antwoorden ze: ‘’We worden geselecteerd voor de toernooien, dus goed genoeg voor de toernooien. Maar we kunnen nog veel leren.’’

Ryuu en Jezz trainen op dit moment gemiddeld 4 keer in de week en spelen op zaterdag nog een wedstrijd. In de vakanties trainen ze extra en elke vrijdag hebben ze slagtraining bij onder andere Future Stars. Met zo’n druk trainingsschema is het fijn dat de beide scholen meedenken met de jongens. ‘’Mijn school houdt er wel rekening mee, het is ook een topsportschool’’, zegt Ryuu. Toch blijft er maar weinig tijd over voor dingen die andere 15-jarige jongens doen. ‘’Ik heb al tegen mijn vriendin gezegd dat we elkaar nog maar een keer in de week kunnen zien. Dat vond ze niet zo leuk, maar ze snapt het wel en ik vind het ook leuk om zoveel te honkballen.’’

Amerika

Als tophonkballers in spé hebben Jezz en Ryuu dezelfde droom: honkballen in Amerika. Jezz wil wachten tot hij 18 is en dan op high school of college niveau gaan honkballen. Als hij de internationale top niet haalt, wil hij samen met zijn zus een bedrijf oprichten om topsporters mentaal en fysiek te ondersteunen. Jezz als personal trainer, zijn zus als psycholoog. Ryuu zet al zijn ballen in op honkbal. ‘’Ik heb geen plan B, het is alleen maar plan A’’, zoals hij zelf zegt.

De jongens roepen Tilburgers op om ook honkbal uit te proberen. ‘’Het is echt een heel leuke sport’’, zegt Jezz. ‘’En als je het niet leuk vindt, is dat natuurlijk ook goed. Kies dan je eigen sport, maar doe wel je best’’, vult Ryuu aan.

Wij wensen de jongens heel veel succes in hun honkbalcarrière en gaan ze zeker volgen!