Tickets

Nene Kiameso

In deze rubriek maak je kennis met verschillende Tilburgse sporters. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Deze keer staat Nené Kiameso in de spotlights. Hij is professioneel basketballer en speelde zelfs in Amerika en Italië. Zijn liefde voor basketbal ontstond doordat hij meedeed aan Try Out Sports. Afgelopen donderdag 23 september stond hij weer op zijn oude basisschool de Vlashof om kinderen voor deze sport te enthousiasmeren. We spraken hem over zijn passie voor basketbal, de Amerikaanse droom, en de liefde voor ‘zijn’ Tilburg.

Nene tijdens Try-Out Sports

Nené, 24 jaar, is opgegroeid in Tilburg-Noord. Hij verhuisde van Groningen naar Tilburg toen hij 7 of 8 was. Hij was een echte voetballer, speelde zelfs even in de jeugd van Groningen. “Ik had echt veel potentie en tot de dag van vandaag vinden mensen om me heen het jammer dat ik met voetbal ben gestopt. Als ik door was gegaan was er zeker een kans dat ik prof was geworden.” Maar Nené had meerdere talenten. In groep 7 van de basisschool kwam hij er via Try Out Sports achter dat hij ook goed was in basketbal, en dat hij dat erg leuk vond. Uiteindelijk koos hij voor deze sport.
Maar ook daarna nog bleek dat hij voor meerdere sporten talent had. In High School in Amerika heeft hij American Football gespeeld en daarmee zelfs nog een studiebeurs ontvangen, maar hij vond basketbal toch nog iets leuker.

‘Basketbal vond ik 10x niks’

Dat Nené ging basketballen was niet vanzelfsprekend. “Basketbal was altijd wel een beetje in mijn omgeving, maar ik vond het echt tien keer niks. Mijn oom was profvoetballer, maar in zijn vrije tijd ging hij vaak basketballen met vrienden. Daarnaast basketbalden bijna al mijn vriendjes in Tilburg. Ik wilde voetballen, maar vaak was ik dan alleen. En als kind wil je toch met je vriendjes spelen. Dus toen ging ik vaker meedoen en heb ik deelgenomen aan Try Out Sports. Ik bleek talent te hebben en kwam hierdoor bij de Tilburgse basketbalvereniging High Five terecht.”

Uiteindelijk vond hij het spelletje ook steeds leuker en vond hij hierin echt zijn passie. “De sport is veel sneller dan voetbal. Er is constant actie, beweging. Daarnaast trekt de hele cultuur van de sport mij. Het is een Hip-Hop sport. Ik luisterde altijd naar Amerikaanse rappers. Wat zij zeiden over de sport, daar kon ik mezelf ook in vinden.”

Gescout

In 2013, toen hij 15 was, ging de carrière van Nené opeens snel. Hij werd in één jaar gescout door de Eiffeltowers Den Bosch (inmiddels New Heroes) én hij werd opgeroepen voor het Nederlands u16 team. “Ik was de enige speler bij het Nederlands team die nog geen Eredivisie wedstrijd had gespeeld. Maar vervolgens vocht ik me tot basisspeler van het team tijdens het EK en het Europees Olympisch Jeugd Festival (EJOF), een soort Olympische Spelen voor Europese talenten. Vooral dat laatste toernooi was speciaal. Het jaar ervoor keek ik naar de Spelen in Londen en nu stond ik op de jeugd Spelen. Een bijzondere ervaring.”
Na deze mooie sportzomer speelde Nené voor het eerst in de Eredivisie u16, waar hij een topseizoen beleefde. Hij werd er zelfs topscorer. “In deze periode, maar ook daarna, heb ik veel te danken aan Clayton Goeloe, die mij sinds mijn 15e helpt met bijvoorbeeld krachttraining en skills training. Maar ook op mentaal vlak is hij er altijd voor mij geweest. Mede door hem ben ik zo goed geworden!”
Na dat geweldige seizoen kwamen de aanbiedingen van verschillende clubs en zaakwaarnemers vanzelf. “Ik kon in Spanje gaan spelen, maar uiteindelijk koos ik voor een High School in Amerika om mijn droom waar te maken.”

Amerikaanse droom

In Amerika belandde Nené in een hele andere wereld. “Het was voor mij echt even wennen. Alles is groter, het leven gaat sneller. Ik heb echt mijn droom geleefd, het leek wel een typische High School film. Ik speelde in volle arena’s met schreeuwende fans, maar ook tegen hatende tegenstanders die er alles aan deden om jou uit je concentratie te halen, het was bizar.”
Nené moest wennen aan de mentaliteit van de Amerikanen, deze was heel anders dan dat hij in Nederland gewend was. “In Nederland is sport een hobby, in Amerika is het je uitweg en je kans op een betere toekomst. Want een studie is daar erg duur, maar als je goed bent in sport kun je makkelijker een beurs krijgen en kan je studeren. In Nederland zijn we best verwend. In Amerika leef je voor de sport, doe je hier alles voor. Ik was goed in basketbal, maar in Amerika was het basketbal naast fysiek vooral heel erg mentaal. Dat moest ik echt leren. Maar ik heb de ‘American Dream’ wel geleefd ja. Ik heb verschillende staats- en nationale kampioenschappen gewonnen.”
Niet alleen het basketbal daar is hem bijgebleven, ook het echte High School leven maakte indruk op Nené. “Buiten het veld om waren er zoveel leuke dingen, zoals Prom en Homecoming. Ik heb vrienden en familie gemaakt voor het leven. Daarnaast heb ik daar echt mijn geloof in Jezus Christus ontdekt. Ik ben naar Amerika gegaan als 16-jarig jongetje, maar kwam terug als 20-jarige man. Mijn tijd daar heeft mij erg veel gebracht.”

Top 25 ranking

Naast de mooie kampioenschappen heeft Nené in Amerika nog iets bijzonders bereikt. Elk jaar komen de rankings naar buiten van de beste spelers van het land. Dit wordt ook gedaan voor de spelers in high school competities. Nené zat bij de top 25 spelers en werd zelfs de nummer 3 van de staat. “De twee spelers die boven mij eindigden spelen nu in de NBA, dus dat is wel heel speciaal. Je beseft dat het harde werken niet voor niks is geweest en dat anderen dit ook zien. Basketbal is een teamsport, maar de individuele klasse is erg belangrijk. Je doet het uiteindelijk toch ook voor jezelf.”

Liefde voor Tilburg

Vorig jaar speelde Nené een jaar in Italië, waar hij ondanks corona een mooi jaar had. Hij groeide als basketballer. Inmiddels is hij weer even terug in Tilburg, wat echt voelt als ‘zijn’ stad. “Ik ben echt een ordinaire jongen uit Tilburg-Noord. Ik voel me hier altijd thuis en ik ken bijna elke hoek van de stad. Altijd als ik in de stad bent kom ik wel bekenden tegen. Dat vindt mijn vriendin niet altijd leuk, haha. Ik heb echt het gevoel dat de stad mij en mijn familie steunt. Ik voel veel liefde. Je beseft eigenlijk nooit wat voor een impact een plek heeft op jou of wat voor impact jij kan hebben op een stad. Totdat je voor een lange tijd weg bent geweest. Ik vind het belangrijk om een goede oom, zoon en vriend te zijn. En dat ik iets terug geef aan de community. Ik wil met mijn bereik jongeren in Tilburg inspireren.”

Nené wil Tilburg op de kaart zetten. Hij trekt zelfs basketballers uit heel Europa naar ‘zijn’ stad. “Ik heb een tijdje terug Black OPS Basketbal opgericht. Basketballers uit Europa komen in de zomer naar de Drieburcht om samen te trainen en partijen te spelen. Dit is ontstaan omdat ik in de zomerperiode hard wil blijven doortrainen met mensen die dezelfde mindset hebben. En wat is er mooier dan al deze talenten naar de wijk te halen waar je bent begonnen? Dit is iets wat eerder alleen gebeurde in de Verenigde Staten, maar nu willen topspelers ook naar Tilburg-Noord komen om te trainen! Hopelijk kan volgende zomer iedereen die wil komen kijken naar deze trainingen, zodat ze de beste spelers van Europa gewoon in hun achtertuin in actie kunnen zien. Op deze manier hoop ik mijn wijk een positieve boost te geven.”

Toekomst

Wat Nené volgend jaar gaat doen komt binnenkort naar buiten. Maar dat het een topjaar gaat worden weet hij al wel. “Mijn bedrijfje Kiameso Enterprise gaat heel goed, hier wil ik mee blijven groeien. En ook ben ik deze zomer als basketballer weer zoveel beter geworden! Ik kan niet wachten om de wereld te laten zien wat voor een progressie ik heb geboekt tijdens dit offseason!”

Wij wensen Nené veel succes komend seizoen!