Tickets

Reno de Hondt

Voor de rubriek 'Sporter in beeld', spreken we met Reno de Hondt (28), ijshockeyer bij Tilburg Trappers en trotse speler van het Nederlandse ijshockeyteam. De rasechte Tilburger heeft al meer dan 500 wedstrijden gespeeld voor de Trappers en is nog steeds even hongerig als bij zijn debuut. Waar komt zijn liefde voor het ijshockey vandaan? Hoe kijkt hij uit naar het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Tilburg? En welke tip geeft hij aan kinderen? We ontmoetten Reno in het IJsportcentrum in Tilburg, de thuishaven van de Trappers, voor een interview.

Actiefoto van Reno de Hondt voor Tilburg Trappers

Op weg naar een rustig plekje komt Reno een jeugdspeler tegen: 'Hey man, hoeist ermee?' Het jochie glundert en loopt vervolgens rustig verder. Op de vraag of Reno vindt dat hij een voorbeeldfunctie heeft, is hij resoluut. 'Ik zie mezelf als een voorbeeld voor de jeugd, dat heb ik eigenlijk al sinds mijn debuut in het eerste. Ik heb bijvoorbeeld veel jeugdtrainingen gegeven en ben daardoor bekend bij hen. Voor mij is dat echt belangrijk; ik wil graag dat ze mij kunnen aanspreken en kennen. Op die manier kunnen ze reflecteren op mij en weten ze wat ervoor nodig is om ook 500 wedstrijden te halen.'

Op het ijs opgegroeid

Reno de Hondt is door en door ijshockeyer en het Tilburg Trappers DNA zit in hem. 'Vanaf mijn vierde ben ik door mijn ouders op schaatsen gezet en begon ik al met trainen. Dit komt ook deels door mijn vader, René de Hondt, oud-Tilburg Trappers speler en huidig technisch manager. Je kunt dus wel stellen dat ik ben opgegroeid in een echte schaatsfamilie. Ik kon eerder schaatsen dan lopen.' (lacht) Op de vraag of Reno een voorbeeld in de ijshockeysport heeft, hoeft hij niet lang na te denken. 'Pavel Datsyuk, een Russische speler in de NHL (National Hockey League), het ijshockey walhalla; zijn speelstijl sprak me altijd heel erg aan. De manier waarop hij het spelletje speelde en zijn creativiteit met de puck, hij was wel een speler waar ik naar opkeek.' Niet alleen grote ijshockeyers speelden een rol in zijn jeugd, maar ook zijn ouders. 'Mijn vader was coach van het eerste toen ik nog klein was, dus ik was sowieso veel op de ijsbaan te vinden. Ik ben mijn ouders heel dankbaar voor wat ze allemaal hebben gedaan tijdens mijn jeugd. IJshockey is namelijk een moeilijke sport in de jeugd. Veel wedstrijden waren verspreid over het hele land; Amsterdam, Groningen, Sittard en wij moesten daar elk weekend naartoe worden gereden.'

''IJshockey levert mij zoveel op''

Sport is voor Reno een uitlaatklep. ‘Je kan er alles in kwijt, alle emotie die je opbouwt. Veel mensen denken dat we iemand pijn willen doen met checken (je tegenstander een (flinke) duw geven), maar dat is helemaal niet zo. Er kan natuurlijk wel een emotie of bepaalde woede zitten die je eruit moet, maar het is een hele eerlijke en respectvolle sport.’ Vervolgens begint hij te glunderen als het gaat over andere spelelementen binnen ijshockey. ‘Je kunt een mooie goal maken en een vette pass geven, maar ook het creatieve in het spel is gewoon superleuk.’ De statistieken van de Tilburg Trappers center liegen er ook niet om. Vorig seizoen was hij met 26 doelpunten en 27 assists een belangrijke speler in de ploeg van coach Doug Mason. 

Internationaal ijshockey in Tilburg

In het weekend van 15, 16 en 17 december wordt het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) georganiseerd in het IJssportcentrum Tilburg. Het Nederlands ijshockeyteam, onder leiding van bondscoach Doug Mason, gaat het opnemen tegen Spanje, Georgië en Thailand. En Reno is gekwalificeerd! 'Het is een enorme eer om voor je land uit te mogen komen. Ik heb in 2016 mijn debuut mogen maken tijdens het OKT in Italië, wat natuurlijk enorm gaaf was om mee te maken.' Veel interlands heeft hij helaas moeten missen, dit komt doordat de finales van de Oberliga (de Duitse competitie waarin de Trappers spelen) vaak samenvallen met internationale toernooien zoals het Wereldkampioenschap. Desondanks heeft hij mooie herinneringen aan bepaalde wedstrijden. 'Een interland die me is bijgebleven was onder-18, en toen wonnen we goud op het WK in Servië. Dat zijn heel speciale momenten om als team samen te ervaren.

Naast dat het voor Reno een mooi moment is om het OKT in Tilburg te spelen, is het ook stimulerend voor de jeugd dat zo'n evenement hier plaatsvindt. Dat vindt Reno ook: 'Het is belangrijk dat de jeugd dit kan meemaken en ons kan zien, zodat ze kunnen beseffen dat zij dit ook kunnen doen. Omdat het OKT ook drie dagen duurt, en in het weekend valt, kunnen ook jongens uit andere steden ons zien spelen. De jeugdspelers van de Trappers kennen ons natuurlijk, maar dit biedt grotere mogelijkheden.

Tip voor jou

Op de vraag of Reno nog een tip heeft voor de jeugd is hij resoluut. ‘Blijf hard werken en hard werken loont. Als je dit doet kun je overal komen waar je wilt. Met die gedachten heb ik ook al flink wat dromen verwezenlijkt.’ 

Lijkt het je leuk om naar aanleiding van dit interview een proeftraining ijshockey te volgen of meer informatie te lezen over wat de mogelijkheden zijn? Klik dan op deze link en ontdek welke verenigingen in Tilburg ijshockey aanbieden.  
 

Schaatsen
9 sportaanbieders in Tilburg