Tickets

Ria Voorzee

In deze rubriek maak je kennis met verschillende sporters in Tilburg. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Vandaag staat Ria Voorzee in de spotlights. Ria zet zich tijdens de zomermaanden in voor de Nationale Diabetes Challenge. Als wandeltrainer stimuleert zij op deze manier het wandelen onder diabetes patiënten. “Het is heel belangrijk om in beweging te blijven. Ook voor mensen met een chronische aandoening.”

Ria aan het wandelen in de bossen

Ria (63) was vroeger een groot zwemfanaat. Ze was 15 jaar geleden vanwege een chloorallergie genoodzaakt de switch te maken naar wandelen. Sindsdien is nordic walking haar grote passie. Aan de hand van cursussen en opleidingen heeft ze zich omgeschoold tot professioneel wandeltrainer. Tegenwoordig begeleidt ze diverse wandelgroepen door alle parken en bossen die Tilburg rijk is. Ria’s doel: mensen die eenzaam zijn en mensen met en zonder een beperking of chronische aandoening samen aan het bewegen krijgen. “Wandelen is niet alleen gezond, maar ook een manier om sociale contacten te leggen.”

Verbinden

Ria wandelt 16 tot 20 uur per week en is nog hartstikke fit. Wandelen is niet alleen goed voor de gezondheid. Ria heeft de afgelopen jaren binnen haar wandelgroepen al vele vriendschappen zien ontstaan. “Het sociale aspect vind ik een van de mooiere dingen van mijn vak. In coronatijd hebben ook onze wandelgroepen enkele maanden stilgelegen. Veel wandelaars hebben toen hun maatjes opgezocht om in beweging te blijven. Ook buiten het wandelen om staan ze voor elkaar klaar.”

Wandelen is behandelen

Van mei tot en met september vindt de Nationale Diabetes Challenge (NDC) plaats. Het doel van deze challenge is diabetes patiënten in beweging krijgen. Ria is gedurende deze maanden wandeltrainer van diverse wandelgroepen die hier in Tilburg aan meedoen.
De NDC is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation. Hun motto luidt: ´Wandelen is behandelen’. Ria is het hier helemaal mee eens: “Door het wandelen blijft je conditie op peil en je gewrichten soepel. Dit bevordert je herstel bij tegenslagen.” Als wandeltrainer is het Ria’s taak om ervoor te zorgen dat deelnemers aansluiten bij een wandelgroep van een passend niveau en aan de hand van een trainingsschema in beweging blijven. “Eén van mijn wandelaars mocht na een heupoperatie al na 3 weken naar huis, terwijl er eerst 6 weken revalideren voor was ingepland!” Voor Ria zijn dit de fijne voorbeelden om te horen. “Het geeft maar aan hoe belangrijk het is om, ook al ben je ouder, in beweging te blijven.”

Uitdagingen voor de toekomst

De afgelopen 15 jaar is het aantal wandelgroepen in Tilburg flink gestegen. Dit is mede te danken aan de samenwerkingen die zijn aangegaan met gezondheidscentra. Voor de toekomst hoopt Ria dat er nog meer mensen in beweging komen. Een belangrijk vraagstuk voor haar: hoe kun je thuiswonenden en beginnend dementerenden ook aan het bewegen krijgen? Een andere uitdaging voor de toekomst is om ook de Nationale Diabetes Challenge verder uit te breiden.

Dankbaar werk

Veel wandelaars die enkele jaren terug bij Ria zijn begonnen, zijn nog steeds aan haar wandelgroepen verbonden. “Ze zijn blij en enthousiast over wat ik voor ze doe. Bijvoorbeeld dat ik gedurende het jaar altijd voor ze klaar sta om met ze te wandelen. De dankbaarheid die van hen afstraalt behoort tot de mooiste herinneringen van mijn vak.”

Dat Ria de komende jaren nog veel zal wandelen staat vast. “Het heeft een verslavende werking. Als ik een paar dagen niet heb gewandeld, zit ik een stuk minder lekker in mijn vel!”