Tickets

Bij Gay Sporting Tilburg kan iedereen zichzelf zijn

Gay Sporting Tilburg viert dit jaar haar 25-jarig bestaan. Deze maand staat deze inclusieve sportvereniging in de schijnwerpers. Aan het woord zijn voorzitter Onno van der Geld en penningmeester Joeri Bax. Zij vertellen onder andere over het jubileum en de mooiste momenten uit het bestaan van Gay Sporting Tilburg. Uiteraard hebben zij ook een belangrijke tip voor andere verenigingen.

Even kennismaken

Gay Sporting Tilburg is een LHBTIQ+ sportvereniging waar sport én gezelligheid centraal staat. 25 jaar geleden werd de vereniging opgericht met als doel een veilig sportklimaat voor én met LHBTIQ+’ers. Joeri: “Bij andere verenigingen is het soms lastig om op latere leeftijd te starten met sporten. Bij ons is je beginniveau niet belangrijk, weet je nog niks van bijvoorbeeld volleybal? Dan beginnen we bij de basis, hoe oud je ook bent. We zien wel waar het komt. Het belangrijkste is dat we een plezierig en veilig klimaat creëren waar iedereen zichzelf kan zijn. Zowel op als naast het sportveld.”

Binnen de vereniging zijn er drie sporttakken. Met 28 leden is volleybal de meest beoefende sport. Naast volleybal wordt er ook gebadmintond en gezwommen. Buiten de sportieve activiteiten om worden er ook veel verenigingsactiviteiten georganiseerd. Zo is er het jaarlijkse nieuwjaarsetentje, de barbecue in de zomer, de seizoensopening en de borrel op de kermis. De leden hebben ook een vrij actieve WhatsApp groep, waarin in het weekend soms tot midden in de nacht word gesproken over samen op stap gaan in de stad of leuke feestjes. Het is echt een sociaal netwerk, vertelt voorzitter Onno van der Geld : “Omdat je toch een bepaalde gemene deler met elkaar hebt, zie je dat er een soort sociaal netwerk ontstaat naast het sporten. Mensen gaan op stap met elkaar, er ontstaan relaties, er gaan relaties stuk, we zijn net een echte vereniging.”

Jubileum

Dit jaar bestaat Gay Sporting Tilburg 25 jaar! Een mooi moment om even terug te blikken op de afgelopen jaren. Als je Onno vraagt naar zijn mooiste herinnering van de afgelopen jaren is dat voor hem zeker het Lustrumtoernooi. “Toen wij 20 jaar bestonden, hebben wij de stoute schoenen aangetrokken en hebben wij als vereniging voor het eerst echt een wat groter toernooi georganiseerd.” Zonder draaiboek, maar alleen met wat ervaring en goede ideeën zijn ze aan de slag gegaan. “En daarmee hebben we een super leuk toernooi neergezet met een hartstikke leuke feestavond erachteraan.” Dit toernooi is zo goed bevallen bij zowel de organisatoren als bij de deelnemers dat nu met het 25-jarig bestaan er weer een toernooi is georganiseerd. Ook voor Joeri was dit een van zijn mooiste en leukste herinneringen: “In elke stad heb je tegenwoordig wel een gay sport vereniging zitten en het is tijdens zulke toernooien leuk om te zien dat je ook echt teams uit Amsterdam en Antwerpen deze kant op haalt, die ook allemaal blijven overnachten, mee gaan feesten en er echt een leuk feest van maken. Het verbindende, dat maakt het mooi!”

Iets anders wat Onno nog graag wil uitlichten is dat Gay Sporting Tilburg niet alleen een sportvereniging is. Het sociale aspect is net zo belangrijk binnen de vereniging. “Er komen mensen voor het eerst op een training, timide of teruggetrokken, zonder een sociaal netwerk in Tilburg. Deze mensen zie je dan echt opbloeien, dat vind ik een prachtig neveneffect van onze vereniging.”

Tips voor andere sportverenigingen

Gay Sporting Tilburg heeft heel bewust gekozen om sport én gezelligheid als uitgangspunt te kiezen. “Wij zeggen dat iedereen hier welkom is en dan bedoelen we ook echt dat íédereen hier wélkom is”, zegt Onno trots. Joeri knikt daarbij instemmend en vult hem aan met de belangrijke woorden: “Het belangrijkste is om die veilige haven te creëren, waar iedereen zichzelf mag zijn. Wanneer je dat creëert voelen je leden zich echt welkom.