Tickets

Maak kennis met de verschillende sporten

Tijdens OnTrack zijn er een hoop sporten die je kunt proberen. Hieronder een verzameling van de verschillende sporten, met uitleg. Ben je enthousiast geworden over een bepaalde sport? Dan kun je gelijk doorklikken naar de aanbieder bij wie je de sport kunt beoefenen. 

Maak kennis met: Calisthenics

Calisthenics is een fysieke sport die zich richt op training met behulp van je eigen lichaamsgewicht. Het doel is vaak het vergroten van spierkracht en uithoudingsvermogen. Bij calisthenics heb je alleen je eigen lichaam nodig. Wist je dat calisthenics een samenvoeging van 2 Griekse woorden is, namelijk: cali en sthénos. Samen betekent dit ‘mooie kracht’ en dat is het zeker.

afbeelding Maak kennis met: Calisthenics

Maak kennis met: Freerunning

Freerunning is een snel groeiende sport waarbij je jezelf zo creatief mogelijk van A naar B beweegt. Hiervoor maak je gebruik van verschillende salto's, vaults, sprongen en andere tricks. Alles wat je tegenkomt op straat, kan een obstakel zijn. Voor freerunners is een bankje bijvoorbeeld niet alleen om op te zitten. Je kunt zelf simpel beginnen met freerunning. Ren over een bankje en spring over een hek heen en je bent al begonnen!

afbeelding Maak kennis met: Freerunning

Maak kennis met: Boulderen

Boulderen is een apart onderdeel binnen de klimsport. Je probeert via grepen op een wand van maximaal 4,5 meter hoog naar boven te klimmen. Deze wand kan recht zijn, maar ook schots en scheef of zelfs ondersteboven. Je klimt zonder een touw, maar als je valt, val je op een valmat. Met boulderen train je alle spieren omdat je je in verschillende bochten moet wringen om boven te komen. Het is een puzzel met je eigen lichaam. Hoe ver kom jij?

afbeelding Maak kennis met: Boulderen

Maak kennis met: BMX

BMX-en is een onderdeel van de wielersport. BMX flatland is een vorm van BMX freestyle waarbij gebruik wordt gemaakt van een vlakke vloer en een BMX-fiets. Op de vloer worden tricks en combinaties uitgevoerd. Hierbij zijn balans, uithoudingsvermogen en creativiteit belangrijk. Een BMX flatland fiets heeft vaak 20 inch wielen, een kort en wendbaar frame en 4 pegs. Pegs zijn de verlenging van de assen om op te staan of vast te pakken.

afbeelding Maak kennis met: BMX

Maak kennis met: Skateboarden

Skateboarden is een Amerikaanse sport die jaren 50 is ontstaan. Surfers wilden ook op het land kunnen surfen en ontwikkelden een skateboard. Een skateboard is een houten plank met twee trucks waaraan 4 wielen zitten. Door te bewegen en te springen kun je trucs en stunts uitvoeren. Dit kan gewoon op straat, maar ook op hindernissen zoals een bankje, een trapleuning of een skateramp. Skateboarden is in de Verenigde Staten al jaren een erg grote sport. Sinds de Olympische Spelen van Tokyo in 2020 is het een Olympische Sport. De bekendste skateboarders in Nederland zijn Candy Jacobs, Keet Oldenbeuving en de Tilburger Remco Erkeland.

afbeelding Maak kennis met: Skateboarden

Maak kennis met: 3x3 basketbal

3x3 basketbal is een aparte discipline in het basketbal. Er spelen twee teams van drie spelers tegen elkaar op een half basketbalveld. De teams kunnen maar in één basket scoren. Bij deze sport is teamwork, verantwoordelijkheid en het nemen van snelle beslissingen belangrijk. Deze snelle variant van basketbal duurt tien minuten en kan eerder afgelopen zijn als een team 21 punten heeft behaald. 3x3 basketbal is uitgegroeid tot de nummer 1 urban teamsport, vanwege de toegankelijkheid van de sport.

afbeelding Maak kennis met: 3x3 basketbal

Maak kennis met: Inline-skaten

Inline-skaten is een vorm van hardrijden op skates. De sport is aan het einde van de jaren 80 ontstaan in de Verenigde Staten. Een groep jongeren begon op inline-skates stunts uit te voeren die geïnspireerd waren door het skateboarden van die tijd, zoals grinds, slides en grabs. De sport is zich blijven ontwikkelen door de fanatieke beoefenaars die het met passie bleven doen. Er zijn veel mogelijkheden en je kunt jezelf blijven uitdagen op straat of in het skatepark.

afbeelding Maak kennis met: Inline-skaten