Tickets

‘’Als je als Citytrainer op het schoolplein staat, luisteren de kinderen naar je’’

02 juni 2023

Meer dan 100 leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen in Tilburg zijn afgelopen schooljaar door hun gymdocent opgeleid tot Citytrainer Junior. Zij kregen in zes weken handvaten aangereikt om op het schoolplein (en daarbuiten) spellen te organiseren en deze in goede banen te leiden. Afgelopen woensdag werden zij bedankt tijdens een bedankmiddag, waarin de Citytrainers zelf verschillende sporten mochten uitproberen.

Deze Citytrainers zijn onderdeel van de ruim 500 junior Citytrainers in de stad. Sportbedrijf Tilburg biedt deze cursussen aan om de interesses van leerlingen die met sport hun eigen talenten verder willen ontwikkelen.

CityTrainer Junior is een kort lesprogramma dat de leerlingen leert om spellen uit te leggen, te begeleiden en nieuwe spellen te bedenken. Basisscholen kunnen zelf aangeven of zij dit lesprogramma willen aanbieden. De redenen dat al meer dan 10 basisscholen kozen voor dit programma, zijn divers. Dat benoemt combinatiefunctionaris Bas van Ierland. Hij is werkzaam bij het Beweegteam Onderwijs van Sportbedrijf Tilburg en als gymdocent op basisschool De Borne en openbare basisschool Hartevelden. ‘’Hartevelden had moeite met het buitenspeelklimaat, de kinderen wisten bijvoorbeeld niet hoe ze buiten moesten spelen. Er waren veel kleine conflicten en volgens de kinderen was er niets te doen.’’ Het lesprogramma doet ook iets met zelfvertrouwen van de kinderen. Zo vertelt van Ierland over een jongen die eerst dichtklapte voor een groep en nu het zelfvertrouwen heeft om de hoofdrol in de eindejaarmusical te spelen.

Gezicht van de school

De junior Citytrainers zorgen dat er veel meer kinderen meedoen met de spellen op het schoolplein. ‘’Ze zijn echt het gezicht van de school geworden. Dat merk je ook op woensdagen, dan lopen er geen Citytrainers buiten. Dan hoor je kinderen echt mopperen: ‘Waar zijn de Citytrainers nou? Wij willen die spellen doen.’’’

Dat merken de Citytrainers zelf ook. Eric en Isa, groep 8 van BS Christoffel, vertellen dat vooral de kleuters het erg leuk vinden om hun spellen te spelen. ‘’Het halve schoolplein staat met ons spelletjes te doen.’’ Het leukste van het Citytrainer zijn? ‘’Als je als Citytrainer op het schoolplein staan, dan luisteren alle kinderen naar je. Ze doen wat jij zegt, alsof je een baas bent.’’ Nadat ze hun certificaat en bedankje hebben opgehaald, laten Eric en Isa nog even weten wat ze later willen worden. ‘’Gymleraar.’’

Dan is Citytrainer junior toch een mooi begin.

Wil jij ook aan de slag met junior Citytrainers? Meld je dan bij de gymdocent van jouw basisschool.

Meer informatie over CityTrainer vind je op www.sportintilburg.nl/citytrainer