Tickets

De impact van sport

18 januari 2023

Sporten zorgt ervoor dat je gezond wordt en blijft, zowel fysiek als mentaal. Maar sport is nog veel meer dan dat. Zo kan het ook een belangrijke maatschappelijke impact hebben.

Sporten zorgt ervoor dat je gezond wordt en blijft, zowel fysiek als mentaal. Maar sport is nog veel meer dan dat. Zo kan het ook een belangrijke maatschappelijke impact hebben. Sport kan een middel zijn om iemands zelfvertrouwen te vergroten, mensen te ontmoeten, om op het rechte pad te blijven of om te integreren. In Tilburg wordt sport regelmatig ingezet bij vluchtelingen en statushouders om hen te helpen hun weg te vinden hier. Lees in dit stuk het verhaal van Daniel (schuilnaam), Ahmad en Mohamed die door sport weer vooruit kunnen kijken.

Team Buurtsport van Sportbedrijf Tilburg biedt in Tilburg sportprogramma’s aan voor jongeren in verschillende wijken. Sinds eind 2015 wordt er ook gefocust op vluchtelingen en statushouders en wordt er een passend sportaanbod voor hen neergezet. Op deze manier komen ze in beweging en ontmoeten ze anderen, maar wordt er ook een vertrouwensband opgebouwd en leren ze de taal. Zo integreren ze sneller in de maatschappij. Nassar is buurtsportwerker en sportcoördinator vluchtelingen. Hij staat niet alleen op het sportveld, maar gaat ook geregeld langs bij opvangcentra. Hij ziet de vluchtelingen Tilburg binnen komen en helpt ze, vaak door middel van sport, op weg. Zo heeft hij ook Daniel, Ahmad en Mohamed leren kennen.

Daniel

Daniel is 19 jaar en kwam als minderjarige in 2016 aan in Nederland vanuit Eritrea. Hij kwam zonder familie in een geïmproviseerd bootje over de Middellandse Zee Europa binnen. Daarna legde hij een flinke reis af waarbij hij te maken kreeg met uitbuitingen, verwaarlozing en mishandelingen voordat hij in Ter Apel aankwam. Uiteindelijk werd hij overgeplaatst naar Tilburg. Hij was verward, sprak geen Nederlands en was duidelijk op zoek naar vrienden of contacten die hij kon vertrouwen en die hem troost konden bieden.

De sportactiviteiten van Buurtsport boden uitkomst. De wekelijkse zaal- en veldvoetbal activiteiten waren een grote uitlaatklep voor Daniel. Hij moest in het begin erg wennen aan de structuur, tijden, omgeving en groepsdruk. Langzaam kroop hij steeds meer uit zijn schulp. Uiteindelijk heeft de sport hem erg geholpen om het vertrouwen en contact met mensen weer te herstellen. Wekelijks kwam Daniel met een glimlach binnen en ging ermee naar huis. Al snel werd ontdekt dat hij aardig kon voetballen en werd hij gemotiveerd om bij een voetbalvereniging te gaan. Op deze manier zou hij nog sneller worden opgenomen in zijn nieuwe omgeving, zou hij vrienden krijgen en zou zijn zelfvertrouwen groeien. En het zou hem helpen de Nederlandse taal nog sneller te leren. Uiteindelijk durfde hij de stap te zetten en werd hij ingeschreven bij voetbalvereniging Hilvaria in Hilvarenbeek. Hier speelt hij op dit moment wekelijks met veel plezier met teamgenoten en vrienden op de Brabantse sportvelden.

Ahmad

Ahmad is 17 jaar en komt oorspronkelijk uit Palestina. Samen met zijn familie woonde hij in Libanon en Syrië totdat daar de oorlog uitbrak. In 2019 is hij samen met zijn jongere broertje naar Nederland gevlucht. De rest van zijn familie bleef achter in Libanon. Toen hij in Nederland kwam is hij, zonder zijn broertje, via Ter Apel en vier andere AZC locaties uiteindelijk in Tilburg gekomen. Ahmad kon in het begin moeilijk aansluiting vinden op school waardoor hij bijna nooit naar school ging. Ook miste hij zijn familie enorm en had moeite met het uiten van zijn emoties. Hij isoleerde zich van zijn omgeving en begeleiders konden moeilijk contact met hem krijgen. Begeleiders wisten niet hoe ze hem konden helpen.

Doordat buurtsportwerker Nassar dezelfde taal sprak als hem, kon hij beter contact met hem maken. Hij ging geregeld bij Ahmad langs om even te praten. Tijdens een huisbezoek ontdekte hij op zijn kamer een foto van een paard. Ahmad’s begeleider vertelde dat hij in zijn thuisland aan paardrijden deed. Door Nassar werd er contact gelegd met Manege Thielen in Tilburg en zij gaven Ahmad de mogelijkheid om daar te komen paardrijden. Dit pakte goed uit. Al snel ging Ahmad wekelijks naar de manege. Hij voelde zich er helemaal thuis, mede dankzij de ontvangst en begeleiding van de mensen bij de manege. Ondanks een korte terugval werd hij door het paardrijden bij de manege meer open en ging hij weer vaker naar school. Inmiddels heeft Ahmed, naast dat hij naar school gaat, ook een bijbaantje, waardoor hij zich nog meer onder de mensen begeeft. Binnenkort komt zijn familie naar Nederland en zijn ze weer herenigd. Dit is iets waar hij erg naar uitkijkt!

Mohamed

Mohamed is 31 jaar en vluchtte begin 2015 vanuit Syrië naar Nederland. Hij kwam aan in Nederland op het moment dat er een enorme vluchtelingenstroom op gang was gekomen in Europa. Mohamed had zijn vrouw en vier kleine kinderen achtergelaten in Syrië, een land dat in burgeroorlog verkeerde. Toen hij in Tilburg aankwam zat hij er mentaal helemaal doorheen. Hij had enorm veel stress en trauma’s waar hij mee moest dealen. Ook had hij veel rondgezworven van de ene opvang naar de andere, iets wat niet echt hielp in zijn toestand.

Al snel kwam naar boven dat Mohamed in zijn thuisland een coach en mentor was voor velen en dat hij ook hier graag van nut wilde zijn in de maatschappij. Door team Buurtsport werd de link gelegd met de cursus CityTrainer op maat, een traject waar vluchtelingen en statushouders zich kunnen ontwikkelen. Toch twijfelde Mohamed om mee te doen, want hij was erg onzeker over zijn kunnen en over de Nederlandse taal. Door de cursus op het asielzoekerscentrum te organiseren, werd de drempel lager. In het begin kwam Mohamed heel verlegen en onzeker over. Hij was erg nerveus als hij voor een groep moest staan. Iets wat hij in zijn thuisland altijd had gedaan, bleek nu door de vele gebeurtenissen en emoties een grote drempel te zijn. Hij moest echt weer uit zijn schulp kruipen. Met vallen en opstaan heeft hij de cursus wel kunnen afronden en een certificaat in ontvangst mogen nemen.

De cursus CityTrainer heeft het netwerk en zelfvertrouwen van Mohamed vergroot en hij heeft de Nederlandse taal beter onder de knie gekregen. Na het behalen van de cursus heeft hij geholpen met verschillende evenementen in de stad. Inmiddels is hij verhuisd naar Heusden en is hij herenigd met zijn kinderen en vrouw. Daar begeleidt Mohamed diverse sportieve groepen in de wijk die gekoppeld zijn aan maatschappelijk organisaties. Hij hoopt een betaalde baan te vinden waar hij mensen kan coachen naar gezond eten en bewegen.